Ziua scriitorilor ialomițeni la Salonul Anual de Carte

Motto: ”Dacă vrei să obții cheia succesului, pierde-te prin labirintul cărților și soarbe din nectarul cunoștințelor”.

Luni, 3 octombrie 2022, la orele prânzului, lumea cărților și-a redeschis porțile la Slobozia cu cea mai importantă manifestare culturală, tradițională, de referință pentru comunitatea județeană și națională, Salonul Anual de Carte, ajuns la a XXXI-a ediție.

Organizatorii, respectiv Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” și Consiliul Județean Ialomița, pun la dispoziția iubitorilor de lectură o lună întreagă dedicată cărților, aducând în fața publicului, prin numeroasele acțiuni culturale, personalități din diverse domenii ale culturii.

Cel mai lung ca întindere în timp și cel mai longeviv din țară, Salonul Anual de Carte prilejuiește întâlniri cu scriitori, editori, lansări și prezentări de carte etc, și prezintă achiziția de carte de la Salonul precedent și până la momentul actual, prin cele mai reprezentative edituri din țară.

Pe panouri sunt expuse în jur de 550 de titluri de carte de la 15 edituri reprezentative din țară.

Desfășurat pe parcursul întregii luni, Salonul Anual de Carte s-a dovedit de fiecare dată interesant și atractiv, un loc unde iubitorii paginilor tipărite s-au întâlnit, au discutat, dezbătând teme importante din domeniul publicisticii și nu numai.

De-a lungul celor treizeci de ediții, artele s-au întrepătruns, literatura s-a împletit armonios cu muzica și teatrul, aducând în fața publicului numeroși oameni de cultură dintre care amintim: Eugen Simion, Răzvan Teodorescu, George Pruteanu, Alexandru Mironov, Fănuș Neagu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Mircea Dinescu, Aura Christi, Simona Popescu, Ligia Naum, Cristina Liberis, Daniela Zeca Buzura, Eveline Păuna, Maria Timuc, Ovidiu Bojor, actori ai Teatrului de Păpuși Gulliver, Doina Lavric Parghel, Maria Răducanu, Alexandra Ușurelu, Emeric Imre, Mircea Rusu, Dorel Vișan ș.a.

Evenimentul a fost deschis de doamna Elena Balog, manager al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, care a adresat mulțumiri tuturor celor care au sprijinit de-a lungul timpului această sărbătoare a cărții.

În continuare, domnul Marian Pavel- președinte al Consiliului Județean Ialomița, a felicitat echipa bibliotecii pentru organizarea deosebită a evenimentelor, an de an, subliniind importanța acestor acte de cultură, asigurându-ne totodată de tot sprijinul din partea acestuia în realizarea și organizarea acestora, iar domnul Marin Constantin – prefectul Județului Ialomița, și-a manifestat bucuria de a fi prezent în mijlocul oamenilor, îndemnând la studiu, la lectură, spunând că ”această manifestare culturală tradițională, de referință pentru comunitatea locală și județeană, ne demonstrează că, deși trăim în era tehnologiei de vârf, bibliotecile supraviețuitoare sunt adevărate bijuterii ale comunităților”.

Potrivit tradiției, prima zi a fost dedicată scriitorilor ialomițeni, publicațiilor și editurilor ialomițene: Star Tipp, Helis, Metamorfosi.

Printre invitați amintim pe: Șerban Codrin cu volumelele Marea Tăcere,ed. Carte Inspirată, 2021 și Casandierul, apărut anul acesta la Editura Timpul; Titi DamianSecunda Astrală, Ed.Editgraph, 2022; Alexandru Bulandra cu volumul Cum am înțeles Biblia și pe Dumnezeul ei, Ed.Paideea; Nicolae Tache, care a vorbit despre Un sat trăitor în lume: File din monografia Gimbășanilor, Ed.Moroșan, 2022, ediția a II-a, editată cu sprijinul Consiliului Județean, Ialomița; Discuția a continut cu intervenția doamnei psihosociolog Dorina Sandu, al cărui scop a fost acela de a sublinia importanța acestui ”certificat pentru eternitate” al localității Gimbășani; Ion Văduva Literatură și atitudine… și Poarta lunară, volume apărute la editura UZP, 2022; George StoianPrimarul Soare, Ed.Metamorfosi, 2022; Daniela Mihai cu Note istorico- arheologice despre Orașul de Floci, secolele XV-XVIII, Ed. Cetatea de Scaun, 2021; Romeo Aurelian Ilie cu volumul de poezii Lacrima Tatălui, pulicat de editura Casa de pariuri literare și Vali Șerban cu Iartă, crede în tine și mergi mai departe, volum apărut anul trecut la editura Berg și antologia Litere pe fulgi de nea, Ed.Siono, 2021.

S-a alăturat evenimentului și domnul Costin Scurtu – directorul Muzeului Militar National „Regele Ferdinand I” Filiala Constanta, care a prezentat publicului volumul Tudor Vladimirescu și renașterea românilor, Editura Măiastra, 2020.

În cadrul Salonului Anual de Carte a avut loc și lansarea revistei Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu”Ialomița Printre cărți, numărul 3, revistă culturală care apare cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița. Semestrial, revista își propune să facă cunoscute cititorilor, prin diversele rubrici, cele mai importante activități ale bibliotecii noastre și nu numai.

Dacă nu citim nu ne dezvoltăm spiritul critic. Și fără spirit critic vom ajunge ca personajele din celebrele distopii care, ca să zic așa, pentru generația mea, ne-au marcat adolescența și tinerețea. Devenim programați, lipsiți de identitate și lipsiți de idei proprii.Așa se face că începem să gândim mai stereotip, mai unitar și să înțelegem cu mințile altora realitatea a declarat doamna Elena Pacală director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Ialomița, în cadrul evenimentului.

Mulțumim pentru prezență domnului Marian Pavel – președinte al Consiliului Județean Ialomița, domnului Marin Constantin – prefectul Județului Ialomița, domnului Cătălin Grigore – vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, domnului Adrian Ionescu – secretar general al Consiliului Județean Ialomița, doamnei Elena Pacală – director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Ialomița, domnului deputat Ștefan Mușoiu.

De asemeni, mulțumim doamnei prof. Emilia Bălan pentru momentul artistic susținut la pian, partenerilor culturali, partenerilor media, colegilor din bibliotecile publice și școlare și tuturor iubitorilor de lectură!

Nu putem trece prin marea cultură a lumii decât cu o carte în mână. „Prin mijlocirea lor strângem în jurul nostru, lucrurile, locurile, oamenii şi vremurile.”

Izvorul creației sunt cărțile. Dumnezeu ne-a oferit natura, iar minți înalte și inimi adânci au creat cartea din toate tainele Creatorului.

De ce iubim cărțile?!

Pentru că fiecare dintre noi are nevoie de divin, de suflet, de zâmbet , de vis, de aripi…

Citiți cât mai mult!

Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița vă este un prieten permanent și vă

așteaptă cu același interes la următoarele ediții, pentru a descoperi bogăția culturala insuflată de lectură, deoarece „cărțile pe care le cititm ni se asaza sub tălpi, ridicandu-ne deasupra celorlalți”.

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved