”Lectura este esenţială pentru cei care vor să se ridice deasupra unei vieţi obişnuite”. (Jim Rohn)
Pe 14 ianuarie 2022, s-a promulgat legea care instituie ziua de 15 februarie ca Ziua Naţională a Lecturii. Astfel, s-a decis faptul că bibliotecile și instituțiile publice cu responsabilități în domeniul educației și culturii trebuie să ofere asistență și sprijin de specialitate în această zi pentru a contribui la încurajarea lecturii în rândul populației. Ziua Națională a Lecturii are, de asemenea, o semnificație istorică în recunoașterea a două personalități a căror zi de naștere se sărbătorește astăzi, 15 februarie, și care au jucat un rol important în dezvoltarea educației românești, precum și în promovarea lecturii. Aceste două personalități sunt: politicianul și criticul literar Titu Maiorescu, fondatorul societății literare Junimea, și Spiru Haret, matematician renumit și fost ministru al educației, cunoscut pentru dezvoltarea sistemului educațional modern în țara noastră.
În această zi s-a dorit ca persoanele de toate vârstele să interacționeze și să participe la activități culturale, educaționale cu scopul de a promova lectura ca obicei cotidian, dar și de a răspândi informații și cunoștințe prin lectură. Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița a celebrat această zi pe data de 15 februarie printr-o serie de acțiuni. S-au alăturat activităților de promovare a lecturii Grupa Gărgărițelor (prof. înv. preșcolar Ghebă Claudia și Mihăilă Daniela) și Grupa Veverițelor (prof. înv. preșcolar Matache Anita și Ion Ștefania de la Grădinița) de la Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” Slobozia, elevii clasei I-a A (prof. înv. primar Moga Iuliana) și elevii clasei a II-a A (prof. înv. primar Dinescu Mihaela) de la Liceul de Arte „Ionel Perlea” Slobozia, elevii clasei a II-a B (prof. înv. primar Curelea-Simionescu Elena) de la Școala Gimnazială „Sf. Andrei” Slobozia și elevi de la Liceul Tehnologic „Înălțarea Domnului”, Structura Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Slobozia.
Mulțumim tuturor elevilor, cadrelor didactice și instituțiilor partenere care au ales să ni se alătură în acest demers educațional al cărui scop a fost să promoveze lectura, căci așa cum ne spune marele cărturar Miron Costin ”nu este alta, mai frumoasă și mai de folos în viața omului zăbavă decât cetitul cărților.”
Vali Șerban,
documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița