Ziua Mondială a Scriitorilor

Nu frumosul, o născocire omenească, interesează în artă, ci pulsaţia vieţii.

Când ai reuşit să închizi în cuvinte câteva clipe de viaţă adevărată, ai realizat o operă mai preţioasă decât toate frazele frumoase din lume.

Precum naşterea, iubirea şi moartea alcătuiesc enigmele cele mai legate de viaţa omenească, tot ele preocupă mai mult şi pe scriitorul care încearcă să creeze viaţa”.

Liviu Rebreanu

Astăzi, 3 martie, celebrăm Ziua Mondială a Scriitorilor, cei care, prin cărțile lor, ne ajută să intrăm in alte lumi, să ne transpunem în alți oameni, să ne dezvoltăm și să vizităm locuri inimaginabile.

Sărbătorită încă din 1986, Ziua Mondială a Scriitorilor a fost stabilită de Congresul International al PEN Club. Fondată în 1921 la Londra, PEN Club Internațional reprezintă asociația scriitorilor de pretutindeni și are drept scop promovarea prieteniei si a sprijinului intelectual între scriitorii din toate colțurile lumii.

Cu toate că numele organizatiei este dat de initialele cuvintelor „Poets, Essayists si Novelists” (Poeți, eseiști si nuveliști), aceasta include scriitori ai tuturor formelor de literatură, de la jurnaliști până la istorici. Ideea de a crea aceasta organizatie a aparținut scriitorului englez C. A. Dawson Scott, iar primul președinte a fost John Galsworthy.

În prezent, PEN Club International are filiale în peste 130 de țări și reprezintă cea mai mare organizație literară, care accentueaza rolul literaturii in dezvoltarea culturii mondiale și lupta pentru libertatea de expresie. Cel mai mare si important centru PEN Club se afla in SUA.

PEN Clubul Roman a fost înființat în anul 1923, printre inițiatori aflându-se Liviu Rebreanu. Evenimentele care au urmat, dar și instaurarea regimului comunist i-au intrerupt activitatea până în anul 1964, când a existat din nou, la nivel formal. Renașterea clubului s-a realizat in 1990, când Ana Blandiana a devenit conducătorul clubului din România și a încercat să refacă legatura cu marii scriitori aflați în exil.

La mulți ani, dragi scriitori!

Biblioteca Județeană “Ștefan Bănulescu” Ialomița


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved