Ziua Mondială a Scriitorilor, marcată la Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu”

Scriitorul este un constructor de cuvinte, de catapitesme de cuvinte, de turle și de sarcofagii de cuvinte. Cuvântul construit poate să aibă gust și mireasmă, poate oglindi în interiorul lui profunzimi imense pe-o singură latură construită, el dă impresii de pipăit aspru sau catifelat, după cum sapă-n lespezi sau se strecoară prin frunze”.

Tudor Arghezi

Sărbătorită încă din 1986, Ziua Mondială a Scriitorilor a fost stabilită de Congresul International al PEN Club. Fondată în 1921 la Londra, PEN Club Internațional reprezintă asociația scriitorilor de pretutindeni și are drept scop promovarea prieteniei si a sprijinului intelectual între scriitorii din toate colțurile lumii. Cu toate că numele organizatiei este dat de initialele cuvintelor „Poets, Essayists si Novelists” (Poeți, eseiști si nuveliști), aceasta include scriitori ai tuturor formelor de literatură, de la jurnaliști până la istorici. Ideea de a crea aceasta organizatie a aparținut scriitorului englez C.A. Dawson Scott, iar primul președinte a fost John Galsworthy. În prezent, PEN Club International are filiale în peste 130 de țări și reprezintă cea mai mare organizație literară, care accentueaza rolul literaturii in dezvoltarea culturii mondiale și lupta pentru libertatea de expresie. Cel mai mare si important centru PEN Club se afla in SUA. PEN Clubul Român a fost înființat în anul 1923, printre inițiatori aflându-se Liviu Rebreanu. Evenimentele care au urmat, dar și instaurarea regimului comunist i-au întrerupt activitatea până în anul 1964, când a existat din nou, la nivel formal. Renașterea clubului s-a realizat in 1990, când Ana Blandiana a devenit conducătorul clubului din România și a încercat să refacă legatura cu marii scriitori aflați în exil.

Ziua Mondială a Scriitorilor, celebrată anual pe data de 3 martie, a fost sărbătorită de Biblioteca Județeană “Ștefan Bănulescu” Ialomița în parteneriat cu Centrul Comunitar pentru Persoane Vârstnice Slobozia, la Sala Studio din incinta Centrului Cultural ”Ionel Perlea”, printr-un eveniment cultural la care au fost invitați scriitori ialomițeni, membri ai Asociației Culturale Helis.

SONY DSC

Astfel, în cadrul evenimentului au avut loc lansări și prezentări de carte.

Doamna Elena Balog, manager al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, a deschis evenimentul cu prezentarea invitaților, dând apoi cuvântul scriitoarei Florentina Loredana Dalian, care și-a lansat volumul ”Hanul dintre vii” (volum distins cu premiul al II-lea în cadrul Concursului de manuscrise ”Împlinește un vis”), apărut la sfârșitul anului 2021, la Editura Universitară. A urmat domnul Dan Elias, care a vorbit despre volumul de poezii ”Înseralia”, Editura Moroșan, 2022, domnul Titi Damian a prezentat ”MUSCELU-CĂRĂMĂNEȘTI & scriitorii săi – în contemporaneitate”, iar despre ”Lumea lui Dumnezeu” a vorbit domnul Florin Ciocea, autorul volumului, publicat de Editura Helis în anul 2020.

Din partea Centrului Comunitar pentru Persoane Vârstnice Slobozia, domnul Băsceanu Stelian a pregătit pentru publicul din sală un recital poetic. Un alt moment cuprins în program l-a constituit prezentarea de către doamna bibliotecar Ecaterina Florea a scriitorului ialomițean Dobre Gheorghe, membru fondator și președintele Asociației Culturale Helis Slobozia, redactor șef al revistei și editurii Helis.

Mulțumim pentru prezență domnului Alexandru Dinu – vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, doamnei Elena Pacală – Director Executiv al Direcției Județeane pentru Cultură Ialomița, domnului Valentin Albeșteanu, domnului Tache Nicolae – jurnalist, elevilor și cadrelor didactice de la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Slobozia, elevilor Aron Dorit, Chiciorea Sara, Stanciu Radu Cristian pentru recitalurile susținute la pian – sub coordonarea doamnelor profesor Georgiana David și Laura Gheorghe de la Liceul de Arte ”Ionel Perlea” Slobozia, colegilor din instituțiile de cultură și tuturor celor care s-au alăturat evenimentului!

La mulți ani, dragi scriitori, ”creatori de monumente făcute cu spiritul și cu mâna”, așa cum vă definește George Călinescu!

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved