Ziua Mondială a Scriitorilor la Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu”

 

Scriitorul este un constructor de cuvinte, de catapitesme de cuvinte, de turle și de sarcofagii de cuvinte. Cuvântul construit poate să aibă gust și mireasmă, poate oglindi în interiorul lui profunzimi imense pe-o singură latură construită, el dă impresii de pipăit aspru sau catifelat, după cum sapă-n lespezi sau se strecoară prin frunze”. (Tudor Arghezi)

Sărbătorită încă din 1986, Ziua Mondială a Scriitorilor a fost stabilită de Congresul International al PEN Club. Fondată în 1921 la Londra, PEN Club Internațional reprezintă asociația scriitorilor de pretutindeni și are drept scop promovarea prieteniei si a sprijinului intelectual între scriitorii din toate colțurile lumii.

Cu toate că numele organizatiei este dat de initialele cuvintelor „Poets, Essayists si Novelists” (Poeți, eseiști si nuveliști), aceasta include scriitori ai tuturor formelor de literatură, de la jurnaliști până la istorici. Ideea de a crea aceasta organizatie a aparținut scriitorului englez C. A. Dawson Scott, iar primul președinte a fost John Galsworthy.

În prezent, PEN Club International are filiale în peste 130 de țări și reprezintă cea mai mare organizație literară care accentueaza rolul literaturii in dezvoltarea culturii mondiale și lupta pentru libertatea de expresie. Cel mai mare si important centru PEN Club se afla in SUA.

PEN Clubul Roman a fost înființat în anul 1923, printre inițiatori aflându-se Liviu Rebreanu. Evenimentele care au urmat, dar și instaurarea regimului comunist i-au intrerupt activitatea până în anul 1964, când a existat din nou, la nivel formal. Renașterea clubului s-a realizat in 1990, când Ana Blandiana a devenit conducătorul clubului din România și a încercat să refacă legatura cu marii scriitori aflați în exil.

Ziua Mondială a Scriitorilor, celebrată anual pe data de 3 martie, a fost sărbătorită de Biblioteca Județeană “Ștefan Bănulescu” Ialomița în Sala Arcadia din incinta Centrului Cultural UNESO ”Ionel Perlea” printr-un eveniment cultural format din două lansări de carte, prezentarea Revistei Helis și acordarea de diplome și premii elevilor înscriși la concursul de creație literară “Îmi place să scriu!”.

Mulțumim pentru prezență domnului Alexandru Dinu – vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, doamnei Florentina Loredana Dalian – scriitor ialomițean, domnului Gheorghe Dobre – redactor șef Revista Helis, doamnei Mihaela David – profesor, Palatul Copiilor Slobozia, colegilor din instituțiile de cultură și tuturor celor care s-au alăturat manifestării.

Doamna Elena Balog, manager al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, a deschis evenimentul cu prezentarea invitaților, dând apoi cuvântul scriitoarei Florentina Loredana Dalian, care și-a lansat volumul de haiku-uri ”Deal fără turme”.

Haiku-ul este un gen de poezie cu formă fixă, tradiţional japoneză (limba japoneză fiind o limbă silabică), alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 “versuri” formate din 5, 7, 5 silabe.

Haiku-urile trebuie să conţină cel puţin o imagine sau un cuvânt care să exprime anotimpul (kigo) în care acesta a fost scris. De obicei, subiectele se referă la natură, plante, flori, insecte etc.

Manifestarea a continuat cu lansarea celei de-a doua cărți: ”Nina Cassian. Dosar de existență”, scrisă de Mihaela David, autor aflat la debut. Volumul, așa cum a precizat autoarea, este la origine o cercetare doctorală, constituind primul studiu monografic despre Nina Cassian pe care o consideră ”personalitate inconfundabilă, fascinantă și provocatoare”, una dintre figurile feminine cele mai interesante ale literaturii române, atât prin diversitatea creației cât și printr-o biografie tumultoasă, care a stârnit controverse”.

Prezentarea Revistei de cultură Helis 2021 a constituit cel de-al treilea moment cuprins în programul manifestărilor culturale dedicate Zilei Mondiale a Scriitorilor. Aceasta a fost făcută de către domnul Dobre Gheorghe, redactor șef al revistei.

Evenimentul s-a încheiat cu acordarea de diplome și premii elevilor înscriși la concursul de creație literară “Îmi place să scriu!”. Concursul, inițiat de Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, a avut ca scop descoperirea și încurajarea copiilor talentați, cu simț estetic și înclinație către scris. Tema/stilul literar a fost la alegere, dând astfel frâu liber imaginației. Concursul s-a adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani. Au participat 33 de elevi de la școlile gimnaziale din Slobozia, Scânteia, Gheorghe Lazăr, Săveni, Valea Ciorii, Sudiți, Bucu și de la Liceul Teoretic ”Paul Georgescu” Țăndărei. S-au acordat premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița. Felicitări tuturor copiilor și La mulți ani, dragi scriitori, ”creatori de monumente făcute cu spiritul și cu mâna”, așa cum vă definește George Călinescu!

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved