Ziua internațională a monumentelor și siturilor arheologice

 

ICOMOS – International Council on Monuments and Sites (Consiliul Internațional pentru Monumente și Situri Arheologice) a decis în 1982 ca data de 18 aprilie să fie Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Arheologice. UNESCO a aprobat propunerea la cea de-a 22-a Conferință a sa. Data de 18 aprilie a devenit astfel ziua în care este celebrat și promovat patrimoniul cultural și o ocazie de a atrage atenția asupra diversității, relevanței și vulnerabilității moștenirii istorice, dar și asupra nevoilor și beneficiilor care însoțesc munca de conservare culturală.

Două dintre cele mai importante obiective de patrimoniu ale Muzeului Județean Ialomița se află pe lista de investiții a Consiliului Județean Ialomița: Conacul Bolomey – edificiu de patrimoniu în curs de reabilitare și restaurare; Baza de Cercetare și Expunere Muzeală ”Orașul de Floci” – în licitație pentru proiect tehnic și investiție.

Conacul Bolomey, aflat în comuna Cosâmbești, este un monument istoric și de arhitectură inclus în patromoniul Muzeului Județean Ialomița din anul 2003. A fost construit în anul 1898, de o echipă de meșteri italieni și a rămas până în zilele noastre o construcție reprezentativă pentru arhitectura conacelor din estul Câmpiei Române. Edificiul are o arhitectură nobiliară rurală tip ,,villa rustica”, în stil neoclasic francez cu elemente eclectice.

Baza de Cercetare și Expunere Muzeală ”Orașul de Floci”, aflată la 8 km vest de comuna Giurgeni, are drept scop punerea în valoare a vestigiilor orașului medieval dispărut. Baza este compusă din construcția propriu-zisă și parcul arheologic din jurul acesteia. Locul este încărcat de istorie, căci pe aceste meleaguri a trăit multă vreme și a avut întinse moșii Tudora, mama lui Mihai Viteazul. Mai mult decât atât, Orașul de Floci reprezintă chiar locul de naștere al marelui voievod. Tot aici se desfășoară și Festivalul – concurs de tradiție culinară ialomițeană ,,La Casa Tudorii”, eveniment care se înscrie în strategia Consiliului Județean Ialomița de a promova valorile perene ale tradiției ialomițene și de a stimula interesul publicului privind toate formele sale de manifestare: folclor și port popular, țesături și ceramică țărănească, târguri rurale, rețete culinare ialomițene.

Muzeograf,

Mioara Marin

Muzeul Județean Ialomița

 

 


Copyright 2020 - Global Marketing - All Rights Reserved                                                                                   Politica cookie                          Politica de confidentialitate