Ziua Internațională a Cititului Împreună

 

 

(ZICI)

Cu cât citești mai mult, cu atât afli mai multe lucruri. Cu cât inveți mai mult, cu atât vei avea mai multe locuri în care să mergi.”
Dr. Seuss

În fiecare an, de Ziua Internațională a Cititului Împreună, celebrată anul acesta pe 10 februarie, milioane de oameni citesc împreună și împărtășesc povești pentru a promova cititul. Ziua Internațională a Cititului Împreună (World Read Aloud Day) sau Ziua Internaţională a Cititului cu Voce Tare”, a fost sărbătorită pentru prima dată în 2010, fiind creată de LitWorld, o rețea internațională de organizații dedicate promovării lecturii și alfabetizarii peste tot în lume.

Ziua ZICI ( Ziua Internatională a Cititului Împreună) are rolul de a sărbători bucuria lecturii împreună și de a atrage atenția asupra dreptului la alfabetizare pentru fiecare om. În cei 10 ani de când a fost creată, a devenit o mișcare globală în care s-au implicat milioane de cititori, scriitori și ascultatori de povești din întreaga lume. Deviza de anul acesta este ”ZICI cu lipici legați prin cititul împreună!”

Fiecare om poate lua în mână o carte, dar nu toți pot pricepe ce învățături minunate cuprinde ea.Când citim o carte, ni se pare că vorbim cu acela care a scris-o. Prin carte, spun bătrânii ce pățesc copiii cei neascultători, prin carte ne spun strămoșii noștri cum își iubea țara și-o apărau de străini, prin carte ne spun ei că limba, țara și religia sunt cele mai scumpe lucruri, pe care pierzându-le, ne pierdem pe noi. Așadar, cartea este o minune!

Date fiind condițiile actuale, Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița a marcat această zi printr-o întâlnire cu elevi și bibliotecari la Sala de Lectură, Presă și Legislație a bibliotecii unde fiecare a dat citire unui fragment dintr-o carte. S-au mai alăturat evenimentului, citind din cărți, printr-un montaj online, elevii clasei a III-a A de la Școala Gimnazială ”George Vâlsan” Amara, coordonați de doamna înv.Mateescu Maria și elevii clasei a IV-a D de la Școana Gimnazială ”Sfântul Andrei” Slobozia, coordonați de doamna înv. Voiteanu Gabriela.

Cartea face pe copil om deplin; înavuțește pe cel sărac și dă lumină minții. (…) Să ne silim dar cu toții a învăța carte, dacă voim să nu se piardă ceea ce gândim și facem cu viața noastră, ca oameni.”

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved