Ziua Internațională a Cititului Împreună

(ZICI)

„Cu cât citești mai mult, cu atât afli mai multe lucruri. Cu cât inveți mai mult, cu atât vei avea mai multe locuri în care să mergi.”
Dr. Seuss

În fiecare an, de Ziua Internațională a Cititului Împreună, celebrată anul acesta pe 2 februarie, milioane de oameni citesc împreună și împărtășesc povești pentru a promova cititul. Ziua Internațională a Cititului Împreună (World Read Aloud Day) sau Ziua Internaţională a Cititului cu Voce Tare, a fost sărbătorită pentru prima dată în 2010, fiind creată de LitWorld, o rețea internațională de organizații dedicate promovării lecturii și alfabetizarii peste tot în lume.

La acest eveniment s-au alăturat de-a lungul timpului peste 170 de milioane de oameni care au citit împreună, din peste 100 de țări. Cititori, scriitori, ascultători, iubitori de cărți, pasionați de lectură se adună împreună să cinstească bucuria de a citi.

Ziua ZICI are rolul de a sărbători bucuria lecturii împreună și de a atrage atenția asupra dreptului la alfabetizare pentru fiecare om. Citirea cu voce tare are un rol foarte important în dezvoltarea copiilor. Copiii cărora li se citește zilnic vor avea un avans de aproape un an comparativ cu acei copii cărora nu li se citește cu voce tare în fiecare zi. Printre beneficiile cititului se numără dezvoltarea creativității, a empatiei și a gândirii critice. De asemenea, cei care citesc sunt capabili să comunice mai bine atât verbal, cât și în scris. Conform studiilor, persoanele care citesc frecvent sunt în măsură să-i înţeleagă mai bine pe ceilalţi, să empatizeze cu ei şi să vadă lumea şi din perspectiva altora.

Pentru al șaselea an consecutiv, Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița marchează Ziua Internațională a Cititului Împreună – ZICI printr-o serie de lecturi publice, cu voce tare, la care sunt invitați să participe toți iubitorii de lectură.

De-a lungul celor cinci ani, bibliotecarii alături de cadre didactice, elevi,părinți, voluntari, au sărbătorit această zi citind împreună povești cu voce tare.

Ediția din acest an este centrată pe poveste, pe puterea poveștilor de a schimba lumea. Poveștile împărtășite strâng comunități, stabilesc legături între oameni și îi ajută să fie mai puternici, mai curajoși, mai pregătiți pentru viață.

O poveste citită la timpul potrivit poate schimba o viață. Citiți împreună cele mai frumoase povești și apoi jucați-vă de-a povestea!

 

Citind împreună schimbăm lumea.

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved