„Ziua Dunării” la Fetești, una de lucru dar și de… destindere

Pe 29 iunie, în fiecare an țările din bazinul fluviului Dunărea sărbătoresc Ziua Dunării. Două ediții (2020 și 2021) au fost date peste cap și întrerupte de pandemie, fiind marcate doar simbolic.

Anul acesta însă, în județul nostru Ziua Dunării a fost reluată prin efortul comun al Consiliului Județean Ialomița și Primăriei Municipiului Fetești, gazdă primitoare pentru cei peste o sută de participanți, reprezentanți ai Consiliului Județean, ai Prefecturii, instituțiilor deconcentrate, administrațiilor locale din județ și a deputaților Ștefan Mușoiu și Raluca Dumitrescu.

Nu a fost numai un moment festiv, ci și unul de lucru, pentru că de-a lungul zilei participanții au dezbatut unele măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului și, nota bene, în finalul acestor dezbateri Consiliul Județean Ialomița și Primăria Fetești au semnat un parteneriat privind construirea unui port turistic pe malul Brațului Borcea, acolo unde deja au început lucrările pregătitoare pentru amenajarea unui doc plutitor în zona cartierului Fetești Oraș, lucrări finanțate în comun de cele două instituții, Consiliul Județean venind cu 292.700 lei iar primăria Fetești cu 100.000 lei. Este un proiect care are sorți de izbândă dacă avem în vedere că în viitorul program operațional regional există linii de finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii verzi-albastre. Mai mult decât atât, în același cadru Consiliulu Județean a Ialomița a inițiat un parteneriat cu Primăria Comunei Stelnica pentru amenajarea unei zone de acostament, urmând ca pe viitor astfel de parteneriate să fie încheiate și cu comunele Bordușani, Făcăeni, Vlădeni și Giurgeni.

În planul de dezvoltare a județeului, una din priorități o reprezintă exploatarea potențialului turistic. Ialomița beneficiază de resurse naturale neexploatate, care pe viitor pot deveni surse generatoare de venituri pentru locuitorii județului nostru. Avem un județ frumos, care este despărțit de la est la vest de râul ialomița, iar pe partea de est avem Brațul Borce. Nu am folosit la adevărata lor valoare aceste lucruri. Niciodată nu este prea târziu. Astăzi am parafat acest parteneriat cu Primăria Fetești, vom continua pe aceeași linie și vom semna un parteneriat cu primăria Stelnica și îmi doresc ca pe viitor, nu într-un timp foarte îndelungat, să semnăm astfel de parteneriate cu primăriile Bordușani, Făcăeni, Vlădeni și Giurgeni. Numai împreună putem dezvolta potențialu turistic și economic al Brațului Borcea”, a declarat Marian Pavel, președintele CJ Ialomița.

La rândul său, Laurențiu Șonchereche, primarul municipiului Fetești, a declarat: „Ce vrem să facem aici este repunerea în circuit a acestui port și redarea acestei zone celor care au ambarcațiuni, dar nu numai. Vreau să vă spun că în Fetești sunt peste o sută de proprietari de ambarcațiuni de mici dimensiuni, care doresc amenajarea rapidă a portului. Tocmai de aceea, împreună cu Consiliul Județean am pus bazele acestui parteneriart, pentru a reda această zonă at locuitorilor municipiului Fetești cât și celor care vor să-și petreacă timpul liber pe malul apei.”

Prezent la manifestare, Constantin Marin, prefectul județului, a precizat: „Felicit organizatorii manifestărilor prilejuite de Ziua Dunării. Instituția Prefectului Județul Ialomița sprijină proiectele de dezvoltare a porturilor pescărești și a turismului în această zonă. Este timpul ca județul nostru să exploateze și să dezvolte zona ialomițeană a Brațului Borcea, iar proiectele Consiliului Județean sunt concepute în acest sens. Dunărea poate aduce importante beneficii economice și culturale“.

Ca un apendice la întreaga manifestare, să semnalăm expoziția „Resursa principală a marelui fluviu și locuirile umane. O scurtă trecere în revistă”, expoziție organizată în comun de Muzeul Județean Ialomița și Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu”.

SONY DSC

SONY DSC

În a doua parte a manifestării, la piciorul podului Fetești-Cernavodă toți participanții au avut parte de clipe de destindere și… clătire a ochilor cu minunatul peisaj al zonei, vizionat atât de pe mal cât și din mijlocul fluviului, de pe vaporajul pus la dispoziție de organizatori.

Nicolae TACHE

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSCCopyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved