* Mircea Eliade: ”Dacă poporul român dispare de pe fața pământului şi rămâne o carte a lui Eminescu,
lumea va şti cine au fost românii”.
În fiecare an, începând cu 2011, la 15 ianuarie este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu.
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. Poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică – de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel. A fost activ în societatea ”Junimea” şi a lucrat ca redactor la ziarul “Timpul”. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la Bucureşti. A fost ales, post-mortem, membru al Academiei Române.
Prin simbolul poetului omagiat, Ziua Culturii Naționale este un moment de reflecție privind responsabilitatea de a conștientiza și de a perpetua în rândurile noilor generații elementele de tradiție ale limbii, istoriei și culturii naționale, care vor deveni astfel parte a ființei lor. Definită ca fiind „o serie de caracteristici distincte a unei societăți sau grupă socială în termeni spirituali, materiali, intelectuali sau emoționali”, cultura este moștenirea socială pe care o oferim copiilor noștri, pe care o lăsăm tinerilor români de pretutindeni.
Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița în colaborare cu Direcția Educație, Cultură și Tineret Slobozia și Colegiul Național ”Mihai Eminescu” a marcat această zi de mare sărbătoare a neamului românesc prin realizarea unei prezentări power point despre viața și opera lui Mihai Eminescu, emisă utilizatorilor în spațiul virtual, urmată de un recital de poezie eminesciană la statuia poetului din Parcul de Est al municipiului Slobozia, continuând cu premierea participanților la Concursului Național de Creație Literară /Eseu, ediția a XII-a, organizat de Colegiul Național Mihai Viteazul– prof. coordonator Stan Loredana. Într-un cadru festiv, câștigătorii Concursului Național de Creație Literară /Eseu, ediția a XII-a au dat citire lucrărilor participante.
Manifestarea culturală s-a încheiat cu depunerea de flori la statuia celui supranumit ”luceafărul poeziei românești”.
Nichita Stănescu: ”Vorba şi scriitura ne rămân puţine în faţa lui, dar nu atât de puţine ca să nu-l înălţăm tot mai sus, generaţie de generaţie, an de an. Şi cu atât ţara ne e mai mândră, mai în lucrare şi mai împlinită, cu atât dorul şi dragul şi timpul nostru de Eminescu este mai mare.”
Vali Șerban,
documentarist