Ziua Culturii Naționale la Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

– 172 de ani de la nașterea ”poetului nepereche” – Mihai Eminescu –

Dacă poporul român dispare de pe fața pământului şi rămâne o carte a lui Eminescu, lumea va şti cine au fost românii”

Mircea Eliade

Sâmbătă, 15 ianuarie, a fost o zi de mare însemnătate pentru neamul românesc, am sărbătorit două evenimente importante: 172 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale. În fiecare an, începând cu anul 2011, ziua de 15 ianuarie a fost instituită prin lege ca zi a culturii românești, data fiind aleasă în semn de omagiu față de poetul ”nepereche a cărui operă învinge timpul”- Mihai Eminescu.

Prin simbolul poetului omagiat, Ziua Culturii Naționale este un moment de reflecție privind responsabilitatea de a conștientiza și de a perpetua în rândurile noilor generații, elemente de tradiție ale limbii, istoriei și culturii naționale, care vor deveni astfel parte a ființei lor.

Definită ca fiind ”o serie de caracteristici distincte a unei societăți sau grupă socială în termeni spirituali, materiali, intelectuali sau emoționali”, cultura este moștenirea socială pe care o oferim copiilor noștri, pe care o lăsăm tinerilor români de pretutindeni.

Cu acest prilej, Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița, și în colaborare cu Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din Slobozia au organizat evenimentul cultural ”Dor de Eminescu”, ajuns anul acesta la ediția cu numărul XVI. Acesta a avut loc la Sala Studio, în incinta Centrului Cultural ”Ionel Perlea”, Slobozia.

Întâlnirea literară, moderată de doamna manager al bibliotecii, Elena Balog, a adus în fața publicului iubitor de poezie următorii invitați:

– Paula Romanescu, scriitor și traducător , cu tema ”Împărat slăvit e codrul”;

– Carmen Mușat Coman, scriitor și editor la Editura Cununi de Stele, care a vorbit despre Eminescu și limba sanscrită.

Eminescu este catargul care conduce poezia spre lumina vie a cuvântului, care face din limba română o limbă unică între limbile romanice, așa încât nu doar de Eminescu vom vorbi, ci despre poezia românească, pentru că este o zi a culturii române (…)” a mărturisit scriitoarea Paula Romanescu în deschiderea evenimentului.

Cea de-a doua invitată, scriitoarea Carmen Mușat Coman, a propus un exercițiu de imaginație, invitându-i pe cei din sală să-și imagineze că se află într-o sală de clasă, iar în banca de lângă ei se află ”un băiat de 10 ani, cu părul căzut de pe umeri, cu fruntea lată, cu fața lungăreață, cu pomeții obrajilor ridicați, cu un zâmbet vioi pe buze”, Mihai Eminescu, cel care la 9 ani s-a dus în străinătate să învețe carte și acolo a dat peste un om, istoric, membru al Academiei Române, Teodor Ștefanelli, care i-a fost coleg de școală la Cernăuți și la Viena, locul unde Mihai Eminescu a învățat limba sanscrită.

De asemeni, aceasta a vorbit și despre Amita Bhose, o indiancă care în 1959 l-a descoperit pe Mihai Eminescu în Manualul de limba română de la Universitatea București și s-a îndrăgostit de poezia eminesciană pe care a studiat-o și a cercetat-o lăsând în urmă numeroase volume.

În cadrul evenimentului, cei prezenți au avut ocazia să primească și să se bucure de ”Înțelepciune gratis” (semne de carte, bilețele cu proverbe și cugetări bengaleze, culese și traduse din bengali de Amita Bhose) oferită de Editura Cununi de Stele reprezentată prin doamna Carmen Mușat Coman.

Manifestarea s-a încheiat cu premierea participanților la Concursul Național de Creație Literară/Eseu ”Mihai Eminescu”, ediția a XIII-a, coordonat de doamna prof. Loredana Stan de la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Slobozia. Astfel, tinerii creatori prezenți au dat citire unor fragmente din lucrările premiate. Anul acesta s-au înscris la concurs 130 de creații literare din toată țara.

Mulțumim doamnei prof. Laura Gheorghe, elevei Ilinca Dascălu de la Liceul de Arte ”Ionel Perlea” Slobozia, pentru momentele muzicale cu care ne-a bucurat sufletul, și doamnei bibliotecar Florea Ecaterina pentru momentul poetic deosebit.

De asemeni, mulțumim cadrelor didactice, elevilor de la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Slobozia, colegilor din instituțiile de cultură și tutur celor care au fost prezenți la eveniment!

Vorba şi scriitura ne rămân puţine în faţa lui, dar nu atât de puţine ca să nu-l înălţăm tot mai sus, generaţie de generaţie, an de an. Şi cu atât ţara ne e mai mândră, mai în lucrare şi mai împlinită, cu atât dorul şi dragul şi timpul nostru de Eminescu este mai mare.[…] Din plante simple, cea mai simplă – un fel de aer personal şi în acelaşi timp şi un fel de plămân al lui, este iarba. Eminescu poate fi comparat cu iarba. Când este, nimic mai firesc că este. Când nu este, nimic mai dureros. De Eminescu ţi se poate face dor şi foame.” (Nichita Stănescu)

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved