”Zavaidoc în anul iubirii”, autor Doina Ruști

Lansare de carte

Luni, 14 octombrie, începând cu ora 13.00, în cadrul Salonului Anual de Carte, Ediția cu numărul XXXIII, la Galeriile Arcadia din incinta Centrului Cultural Ionel Perlea Slobozia, a avut loc lansarea cărții Zavaidoc în anul iubirii, autor Doina Ruști.

Invitați la eveniment au fost scriitoarea Doina Ruști și Ansamblul Folcloric Doina Bărăganului, întâlnirea fiind moderată de Elena Balog- manager Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița.

Doina Ruști este romancieră, prozatoare, profesor universitar, cu specializarea în istoria culturii și civilizației universale pentru film. Este autoarea trilogiei fanariote, compusă din romanele: Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015), precedată de alte două romane de succes, cu miză socială puternică: Fantoma din moară (2008) și Lizoanca la 11 ani (2009). A mai publicat Zogru (2006), Cămașa în carouri (2010), Logodnica (2017), Omulețul roșu (2010), Paturi oculte (2020) ș.a

A scris peste 150 de povestiri, are 40 de titluri traduse, în peste 15 limbi.

Romanul Fantoma din moară a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România, fiind considerat „una dintre cele mai convingătoare și expresive ficțiuni despre comunismul autohton, publicate în ultimul deceniu” (Paul Cernat). În 2009, romanul Lizoanca a primit Premiul „Ion Creangă”, al Academiei Române.

Zavaidoc în anul iubirii, publicat anul acesta la Editura Bookzone, este cel mai recent roman cu care scriitoarea a încântat publicul ialomițean.

Doina Ruști prezintă în această carte o altă față a lui Zavaidoc, din anul său de glorie. Poziționându-se explicit sau implicit împotriva clișeelor din jurul lui Zavaidoc, autoarea nu reconstituie destinul unui simplu personaj, ci al unui om care visează, care are planuri, care iubește. Romanul Zavaidoc în anul iubirii este un roman de dragoste și ficțiune .

În 1923, Zavaidoc avea 27 de ani, era în floarea vârstei și a carierei. Trebuie știut că Zavaidoc a fost un mare crai și nu s-ar fi căsătorit niciodată, cum spunea fiica lui, Pușa Teodorescu-Zavaidoc, dacă mama ei, Constanța, nu s-ar fi prezentat, în septembrie 1940, la ușa celebrului interpret gravidă în șapte luni.
Întâlnirea mea cu Zavaidoc s-a produs pe când încercam să înțeleg arhitectura complexă și parfumul anului 1923, cel mai nebun dintre «anii nebuni». Iar la fiecare pagină de ziar, în fiecare filă de carte, în filmele și în fotografiile începutului de secol XX, am regăsit vocea fără egal a acestui artist, care se mișca prin multe medii culturale și cânta cu aceeași pasiune atât operetă, cât și folclor, dar mai ales o muzică vie și epică, a orașului de după război. Tot ceea ce s-a întâmplat în anul 1923 cuprinde forța lui Zavaidoc, venită dintr-o poveste de iubire, imersiv legată de istoria unui an , a mărturisit Doina Ruști.

Inteligent construită, scrisă alert, cartea dă satisfacția unei lecturi de plăcere. Însă greutatea ei vine din forța scrisului și din imaginația debordantă a unei scriitoare originale. Zavaidoc în anul iubirii urmărește un epos legat de cel mai popular cântăreț al României interbelice, în imagini de forță cinematografică, dar și o epocă reconstituită convingător.

Mulțumim Ansamblului Folcloric Doina Bărăganului pentru melodiile interpretate din repertoriul lui Zavaidoc.

De asemenea, mulțumim elevilor, cadrelor didactice, colegilor din instituțiile de cultură, precum și tuturor celor care s-au alăturat manifestării!

Vali Șerban,

Documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved