Zăblăul – o țesătură călătoare

 

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Zăblăul – o țesătură călătoare

În colecția muzeului a intrat, în anul 1996, o piesă numită zablăuc, provenită din Moldoveni, comuna Dridu, judeţul Ialomiţa, donată de Floarea Constantin, domiciliată în Slobozia, judeţul Ialomița. Această piesă se regăsea pe vremuri, în această zonă, și sub denumirea de zăblău sau polog.

Am numit articolul Zăblăul – o țesătură călătoare, deoarece modul lui de utilizare era divers și era tot timpul în mișcare. El se așternea în căruța mirilor pentru a proteja zestrea miresei, cu prilejul ceremonialului nunții, în timpul transportului zestrei miresei la casa mirelui. Se folosea tot ca așternut în căruță când se făceau transporturi cu bucate sau alimente, pentru ca acestea să nu se piardă din căruță și, de asemenea, se folosea, la câmpie, în locuințele sezoniere, dar mai ales la treieratul cerealelor. Zăblăul se așternea pe pământ la aria de treierat cereale, grâu în principal, pe care se așezau snopii, care erau bătuţi cu îmblăciul. Zăblăul din colecția muzeului nostru, care datează din anul 1920, a fost lucrat de meștera Zamfira Constantin, când era o tânără domnișoară, în gospodăria proprie. Se spunea că fetele nu se măritau dacă nu aveau făcută această țesătură.

Această piesă a fost confecţionată din cânepă, iar pe alocuri au fost identificate și fire de lână vopsite, folosite ca semn de metraj. Cânepa este o fibră naturală, caracterizată printr-o lungime mare a fibrei, o rezistență mare la rupere și la lumină, fapt demonstrat şi de starea foarte bună a zăblăului. Textura țesăturii este una tip sac, sau pânză, obținută pe un război de țesut manual în două ițe, având o lățime de 0,67 metri și o lungime de 25 metri. Ea a fost tăiată în patru foi de 6,12 metri, care apoi au fost cusute între ele manual. Toate cusăturile manuale au fost făcute cu acul și cu un fir de cânepă subțire. Conform tradiției, această țesătură anual era plimbată la câmp la treieratul grâului.

Ca atare, odată intrată în colecția Muzeului Național al Agriculturii, țesătura și-a continuat viața în expozițiile din spațiul închis al muzeului, dar și în expozițiile pavilionare organizate de muzeu prin alte localități, ceea ce concretizează faptul că zăblăul chiar este o țesătură călătoare, chiar dacă este în prezent o piesă de patrimoniu în colecția muzeului nostru.

Muzeograf Fănica GHERGHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved