Yoga

* „O carte răvășitoare prin onestitatea cu care e scrisă.

Pur și simplu, nu o poți lăsa din mână.“

Paris-Match-

Cea mai recentă carte a lui Emmanuel Carrère, Yoga (traducere de Tristana Ir), este un hibrid literar, care împletește autobiografia, eseul și reportajul. Yoga este relatarea la persoana întâi, cu o sinceritate dezarmantă, a unei profunde crize depresive. Carrère se dezvăluie pe sine cu o onestitate necruțătoare și explorează totodată limitele artei narative. Rezultatul este un tablou viu al slăbiciunilor și suferințelor omenești, o coborâre în adâncurile ființei cu ajutorul scrisului. Un dialog între scriitorul Emmanuel Carrère şi omul Emmanuel Carrère.

Să nu ne imaginăm că avem în față un manual de yoga sau o carte de self-help. Avem în față radiografia dureroasă și cât se poate de amănunțită a depresiei majore, cu tendințe suicidare, cu care s-a confruntat Carrère și care a dus la internarea sa, pe o perioadă de patru luni, cu diagnosticul de tulburare bipolară. Este, de asemenea, o carte despre o criză amoroasă, despre epuizare emoțională și consecințele acesteia, precum și despre terorismul islamic și criza refugiaților. Și într-un fel, da, și despre yoga, pe care autorul francez o practică de peste 30 de ani.
“Experienţa fiecăruia dintre noi, este alcătuită din lucruri care sunt absolut diferite. Suntem în acelaşi timp şi cel care face yoga, şi cel care are o depresie, şi cel care poate fi confruntat cu terorismul, şi cel care are o relaţie sau care suferă despărţiri. Toate sunt parte din viaţa noastră. Aşa că să pun toate aceste experienţe într-o singură carte a însemnat pentru mine că respect adevărul experienţelor de viaţă. Ce sens are să pui fiecare experienţă într-o cutie mică, într-o cutie pun yoga, într-o cutie pun depresia, într-o cutie pun finalul unei relaţii amoroase? Mie mi-a plăcut să le aduc împreună într-o carte, toate fac parte din realitatea unei vieţi”, a declarat
Emmanuel Carrère despre Yoga.

Emmanuel Carrère, licenţiat în studii politice, este scriitor, scenarist şi regizor. A debutat în 1982, cu un eseu dedicat cineastului german Werner Herzog, dar primul său roman, L’Ami du jaguar, a apărut în 1983. A devenit celebru prin romanele sale care îmbină adevărul biografic cu ficţiunea şi care au fost recompensate cu numeroase premii. În 2021 a devenit laureatul Premiului Princess of Asturias, pentru opera sa literară care ”estompează limitele dintre realitate și ficțiune”.

La Editura Trei, de acelaşi autor, au apărut Împărăția Cerurilor (Premiul literar Le Monde), Limonov (Prix des Prix şi Prix Renaudot), Alte vieţi decât a mea, Un roman rus, Ora de schi, Adversarul.

 


Copyright 2020 - Global Marketing - All Rights Reserved                                                                                   Politica cookie                          Politica de confidentialitate