”Vuillard peignant le portrait d`Elisabeth”

(Vuillard pictând portretul Elisabetei)

Fotografia surprinde momentul când marele pictor Edouard Vuillard îi realizează portretul prințesei Elisabeth Bibesco și merită să fie descoperită şi integrată în fenomenul fotografic românesc din perioada interbelică, amintind că Antoine Bibescu a fost prieten cu Lelia Urdărianu și Aureliu Popescu, proprietarii Fermei Model Perieți, de aici și proveniența fotografiei în patrimoniul muzeului, alături de alte documente și fotografii.

Elizabeth Charlotte Lucy a fost primul copil al lui Herbert Henry Asquith, premierul Marii Britanii, între anii 1908-1916, și al celei de-a doua soții, Margot (Tennant).  Viața de fiică a primului ministru a aruncat-o în ochiul public la o vârstă fragedă, dezvoltându-i o inteligență rapidă și o prezență socială puternică. În 1919, s-a căsătorit cu prințul Antoine Bibesco, un diplomat român stabilit în Londra. A fost nunta anului, la care au participat de la regina Maria la scriitorul George Bernard Shaw.

Edouard Vuillard, pictor francez, format la L`École des Beaux-Arts și la Académie Julian, din Paris, a făcut parte din grupul Nabis. Interesat de mass-media teatrală și artele decorative, în evoluția sa s-a apropiat de paleta pictorilor Monet și Degas. Opera lui Édouard Vuillard, deși foarte populară, a fost departe de principalele curente ale artei de avangardă. El a avut prima sa expoziție împreună cu grupul ”Nabis”, în 1891. Nabis-ul, cuvântul ebraic care înseamnă „profet” sau „iluminat”, a fost preluat, de artiștii componenți ai grupului, de la simboliști și a format legătura dintre aceștia și expresioniștii secolului XX. Au avut un mare interes pentru muzică și teosofie și au admirat arta medievală, imprimeurile japoneze și creațiile popoarelor îndepărtate și primitive.

Mai târziu, Édouard Vuillard a abandonat influența grupului și a artei japoneze care l-a impresionat atât de mult la început, ca să își urmeze propria cale și să reprezinte scene tradiționale din interior, care reproduc în mod rafinat texturi de tapet, tapiserii și îmbrăcăminte cu efect de colaj. După anul 1920, Edouard Vuillard începe să picteze portrete ale unor personalități ale vremurilor. Pictura sa nu este lipsită de profunzime și sensibilitate, dar ca particularitate se distinge faptul că portretele erau realizate doar în cabinetele, casele subiecților, iar în fundal sunt detaliate elementele lui preferate (mobilier, tapiserii etc). Printre subiecții săi s-a aflat și principesa Elisabeth Bibesco, al cărei portret a fost realizat în anul 1934.

Muzeograf,

Teofil Androne


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved