La sfârșitul lunii noiembrie 2022, Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia a găzduit evenimentul de închidere a proiectului „VoTin Ialomița”. În prezența domnului Marian Pavel (președintele Consiliului Județean Ialomița) și a presei locale, organizatorii și elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul”, Liceului Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia și a Liceului Teoretic „Paul Georgescu” din Țăndărei au trecut în revistă activitățile din cele nouă luni de proiect, cu accent pe experiențele de învățare la care au luat parte. „VoTin Ialomița” va oferi tinerilor participanți certificate Youthpass care vor atesta rezultatele învățării dobândite în cadrul proiectului Erasmus+ desfășurat.
În numărul de azi al ziarului nostru, la sfârșit de an, am consemnat câteva din impresiile unor voluntari din cadrul proiectului.
Grecu Tudor – Sebastian: În urma acestui proiect, pot spune că că am rămas plăcut surprins de abilitățile domnului Alin Lucian Potinche, care a reușit de fiecare dată să ne conecteze pe toți din încăpere ca fiind un singur mare creieraș, prin diferite metode de meditație și relaxare a minții și organismului folosite înaintea activității propriu-zise în ziua respectivă. Am cunoscut oameni minunați și totodată mi-am făcut și prieteni, cu care cu siguranță voi menține legătura mult timp de acum încolo.
Și, ceea ce este mai important, am învățat cum funcționează parlamentul, cum se scriu legile, cum se dau spre citire și cum se aplică și cum funcționează celelalte instituții politice, precum prefectura, consiliul local sau consiliul județean.Importantă este implicarea, oricât de mică ar fi ea. Bineînțeles, timiditatea, rușinea și frica pot opri inițiativa, dar noi nu trebuie să ne lăsăm pradă acestora. E necesar să acționăm în pofida acestora și vom vedea că ne va fi bine și nu ne va „omorî” nimeni, cum se mai spune în popor.
Răduță Andreea, Liceul Teoretic ,,Paul Georgescu’’ Țăndărei: În urma activităților la care am luat parte am înțeles cât de important este rolul implicării tinerilor în societate. Am experimentat cum funcționează o primărie și cum putem participa la ședințele consiliului local. Am învățat despre importanța instituțiilor în viața tinerilor și cum putem lua legătura cu autoritățile locale pentru a ne afirma. Cred că aceste lucruri ne vor fi folositoare pentru a ne implica în societate. Eu le transmit tinerilor ialomițeni să se implice în orice fel de activități, pentru că ne ajută să ne dezvoltăm pe plan social și să creăm legături cu oameni noi. De asemenea, aceste activități îi vor dezvolta pe tineri, pentru că nimic nu este mai frumos decât să te gândești că faci parte dintre tinerii maturi de mâine.
Luciana Ilie, Colegiul Național ,,Mihai Viteazu” Slobozia: Am participat la multe proiecte și activități, cu diverse teme, cu scop informativ pe plan personal, dar, acesta, a fost unul dintre cele mai plăcute. Coordonatorii au tratat participanții ca de la egal la egal, abordare mai puțin întâlnită de noi, cei tineri. Acest lucru ne-a atras, a eliminat orice obstacol care ar fi putut să îngreuneze comunicarea, au făcut întâlnirile interactive și ne-au stârnit ambiția de a depăși propriile limite. Astfel am făcut rapid cunoștință, am învățat să ne respectăm, să ne acceptăm, să cooperăm și să nu ne fie teamă că greșim. Sunt de parere că adulții din prezent nu pun accent pe dezvoltarea copiilor, dar acuză pe nedrept că generația de astăzi nu este la fel de bună ca a lor. Noi suntem viitorul și ei știu asta, dar nu se implică în formarea și informarea noastră. Vot In Ialomița a completat o pagină goală din ,,ghidul” tinerilor care se apropie de viața de adult. Iată, unul din drepturile primite la vârsta de 18 ani este cel de a vota, dar vine și cu responsabilitati. În cadrul acestui proiect am învățat de ce este important votul meu și cum poate schimba comunitatea în care trăiesc. Până acum, aveam vagi cunoștințe despre rolul instituțiilor. Nu mi-am pus deseori întrebări despre cum funcționează o primărie sau ce fac politicienii. Nu am fost interesată de subiect si credeam că nu am avut nevoie de aceste informații. În schimb, în urma acestui proiect am realizat importanța lor și înteleg că o cultură generală în acest domeniu în rândul tinerilor poate avea un impact asupra viitorului. Da, întâlnirile au fost de succes, au ajutat tinerii ialomiteni. Acum știu rolul meu în societate și cum o pot ajuta, dar si cum pot informa pe altcineva în legătură cu aceste aspecte.
Mihaela Stanciu, Liceul Pedagogic „Matei Basarab „(Slobozia): Am avut șansa de a fi cooptata în proiectul VOTin Ialomița și chiar pot spune ca a fost o experiență interesantă, din care am avut ce învăța. Am avut acces la multe informații și mi s-a dat șansa de a-mi spune opiniile personale. Am avut ocazia de a vizita Palatul Parlamentului și de a vedea cum funcționează structura comisiilor din cadrul său. Cel mai important pentru mine a fost că mi s-a cerut părerea în multe discuții. A fost o oportunitate pentru mine, ca adolescentă, sa spun ceea ce contează pentru bunăstarea tinerilor. Încurajez tinerii de vârsta mea sa spună ceea ce gândesc, pentru ca părerea lor chiar va fi luată în seamă! Să nu mai fie introvertiți de teama consecințelor, să spună ceea ce consideră că va fi bine în folosul lor!
Dobre Răzvan-Gheorghe, Liceul Teoretic “Paul Georgescu” Țăndărei: În urma activităților proiectului, beneficiez de câteva experiențe inedite: este ideal să ne implicăm în viața comunității încă de pe băncile școlii. Trăim într-o țară democrată, iar noi, tinerii, reprezentăm ziua de mâine. Activitățile noastre ne pot schimba viitorul. Personal, am învățat cum să particip la o dezbatere civilizată, cum să-mi controlez emoțiile și să pot vorbi liber în public fără rețineri, ceea ce cred că este existențial în viața unui tânăr. Am mai aflat că mă pot implica la ședințele consiliului local, printr-o simplă cerere. Am învățat structura Parlamentului, Guvernului,Consiliului Județean și Primăriei. Am cunoscut noi oameni, cu viziuni și percepții diferite și am reușit să culeg câte ceva de la fiecre. Sfaturile mele pentru tinerii Ialomițeni sunt următoarele: Participați la activități de voluntariat! Vă veți dezvolta pe plan social, iar comunicarea voastra și relațiile voastre cu cei din jur se vor îmbunătății. Vin și cu următorul mesaj: Vă aștept în număr cât mai mare la alegerile parlamentare din 2024, deoarece votul nostru reprezintă viitorul țării noastre și totul depinde de noi, datorită acestui drept pe care mulți dintre noi îl vom dobândi cu împlinirea vârstei de optsprezece ani.