Volumul „Viața și opera lui Paul Georgescu”, lansat de Ziua Culturii Naționale la Țăndărei

Moment remarcabil organizat la Țăndărei vineri, 13 ianuarie 2023, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, lansarea volumului „Viața și opera lui Paul Georgescu”, la ințiativa domnului Adrian Costea, profesor de istorie, senator de Ialomița, prin grija căruia a fost tipărită această lucrare. Locația nu putea fi alta decât Liceul „Paul Georgescu” din Țăndărei, acolo unde autoarea, Jana Stanciu, a fost profesor de limba și literatura română.

Am reținut pentru ziarul nostru mesajul transmis de către doamna Monica Stanciu (nepoata autoarei, care i-a urmat cariera și a absolvit Facultatea de Litere) elevilor și cadrelor didactice prezente la eveniment, dar și tuturor celor care au la suflet opera scriitorului Paul Georgescu.

Dragi cititori! Voi începe prin a vă mulțumi pentru prezența la acest eveniment pe care autoarea cărții și l-a dorit din tot sufletul. Știți, deja, probabil, că Jana Stanciu a fost profesor de limba și literatura română la Liceul „Paul Georgescu” și că numele acesta a fost ales pentru liceu la inițiativa ei și a domnului profesor Silvian Ciupercă, director al instituției la acea vreme. Anul trecut au dispărut amândoi, dar înainte de asta cred că au fost profii unora dintre părinții voștri.

Cărțile despre scriitori sunt poate mai puțin tentante ca lectură, însă ele creează și localizează, în timp și minte, o lume și un destin. Vă scriu pentru că, asemeni personajului lui Paul Georgescu din „Revelion”, „sunt profesor de literatura română. Iubesc literatura cu pasiune vinovată, stimez profesiunea de profesor, dar încă nu m-am convins că literatura se învață”. Pasiunea însă se transmite și e important pentru voi, care sunteți la început de drum în Țăndărei, în câmpia prăfoasă, să vi se spună că o viață trăită cu adevărat înseamnă a-ți urmări visurile și a te lupta pentru ele.

Paul Georgescu a trăit când nu era internet și nici acum, dacă îl cauți, nu reușești să găsești prea multe informații acolo. Nu se editează încă, iar anticariatele sunt pline de cărțile lui. Nu e încă la modă. Cu toate astea, este un romancier pe care critica literară recentă începe să-l redescopere. Literatura lui e tăioasă, deasă și dificilă, dar de un umor și o subtilitate care nu au egal.

Cartea pe care o aveți în față astăzi este rezultatul unei pasiuni de o viață. Un om a scris despre Paul Georgescu, terorizat de autoritatea rudei îndepărtate – „scriitorul din familie” – care, culmea, i s-a propus ca obiect de studiu după ce îi fusese profesor la Facultatea de Litere. Când mătușa mea pregătea cartea pentru publicare, în vara anului trecut, mi l-a povestit și mie, așa cum l-a cunoscut și și-l aducea aminte.

Am înțeles atunci de ce își dorea atât de mult să fie publicată cartea: i-a fost model și mentor. Păstrarea memoriei lui Paul Georgescu a fost pentru ea, din această cauză, o datorie de onoare. Pentru mătușa mea, cartea aceasta a fost o reușită și e extraordinar că ea se publică astăzi. Când mătușa mea scria această carte eram mai mică decât voi, cred că în gimnaziu și atunci am intrat prima dată în cea mai frumoasă bibliotecă de pe pământ, la Facultatea de Litere din București. M-a luat cu ea o dată, copil fiind, și-mi aduc aminte de ziua aceea și acum, pentru că acolo m-am hotărât că tot la Litere o să merg și eu. Atunci am realizat eu că sunt pasionată tot de cărți…

Regula numărul unu la noi în familie a fost să nu vorbești despre ceea ce nu știi, cu atât mai puțin să scrii despre o carte pe care n-ai citit-o. Am plecat din țară cu câteva zile înainte de a ieși cartea de la tipar. Încalc această regulă cu bună știință astăzi și sper că Nana (așa îi spuneam noi în familie autoarei) n-o să se supere, doar pentru a vă asigura că visurile trebuie urmate cu pasiune. Dacă nu le împlinești tu, până la urmă se pot întâmpla minuni și le împlinesc alții. Țin să îi mulțumesc sincer dlui. Prof. Adrian Costea pentru că a publicat această carte și a ajutat-o pe Jana Stanciu să își îndeplinească visul. E nu numai un gest frumos, ci o împlinire a menirii domniei sale de istoric și profesor.”

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved