Viitorul imprevizibil ?

 

Victoria electorală a lui Biden era de aşteptat. Faptul că Trump nu acceptă înfrângerea declarând că i-au fost furate voturile, tocmai în bastionul democraţiei, este dovada instabilităţii psihice a omului. Un personaj asemănător a fost Hitler şi închipuiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă ar mai fi rămas un mandat la Casa Albă, închipuiţi-vă o Americă de Nord înconjurată de ziduri, iar în interior o exacerbare a disensiunilor rasiale şi persecutarea facţiunii anti Trump.

Ca şi ieşirea Marii Britanii din UE, venirea personajului la putere este opera Rusiei, un fapt acceptat tacit de toată lumea, dar fără afirmaţii tranşante. Dacă nu s-ar fi luat măsuri, probabil că FSB-ul l-ar mai fi ajutat să rămână în funcţie.

Ce se va schimba în 2021? SUA se va alătura statelor care luptă împotriva schimbărilor climatice, barierele comerţului liber vor fi mai fluide, marile trusturi farmaceutice vor deveni superbogate, fără a se stopa semnificativ conflictele militare, deoarece, nu-i aşa, trebuie să trăiască bine şi cei din industria de război.

Pandemia a stopat deocamdată fluxul migranţilor spre occident, răzvrătirea vestelor galbene în Franţa şi exodul necontorizat al turiştilor spre toate colţurile lumii. Fiindcă reţeta are succes, probabil după stingerea „nebuniei Covid” se va inventa alta, măcar cu o periodicitate de trei ani pentru ca oamenii să nu uite biciul şi disciplina.

Totuşi, trebuie să fim optimişti. Cu toate că dictatorii nu vor dispărea prea curând de pe scena istoriei, pământul va fi din ce în ce mai mic, iar globalizarea mai necesară ca oricând, deoarece numai un efort general poate canaliza şi distribui eficient resursele. Să nu uităm catastrofele, convulsiile tot mai dese ale Terei, prin care încearcă să revină la starea de echilibru. Credeţi că o singură naţiune este în stare să gestioneze singură o situaţie de criză extremă? Desigur că nu.

Vom fi mai înţelepţi în 2021? Mă îndoiesc. Cei ajunşi la putere rar ţin cont de greşelile istorice, repetându-le cu obstinaţie.

Vom fi mai bogaţi? Unii sigur, dar sărăcia se va strecura în buzunarele celor mai mulţi. Speranţa care nu moare niciodată a determinat oamenii să privească cu optimism spre viitor, iar viitorul se construieşte azi şi poate fi întunecat sau luminos, fără a include în ecuaţie accidentele, care pot schimba total perspectiva.

Florin CIOCEA


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved