Victor Moraru, președintele CJ Ialomița: „Finanțăm proiecte de amenajări, colectare selectivă de deșeuri, modernizarea unei școli și a unui loc de joacă prin ADI Ialomița”

 

Președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a semnat luni, 13 iulie 2020, patru noi contracte finanțate de ADI Ialomița, prin Programul Județean de Dezvoltare Locală 2020 cu o valoare totală de 1.759.585,14 lei, din care 788.509,85 lei contribuția Consiliului Județean Ialomița și 971.075,29 lei cofinanțare UAT-uri beneficiare ale acestor proiecte. Proiectele semnate cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița vizează investiții diverse, de la infrastructură, iluminat public, grupuri sanitare până la locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport ori alte domenii identificate de Unitățile Administrativ Teritoriale.

Puterea exemplului este foarte importantă și ce exemple bune de urmat avem prin aceste numeroase proiecte derulate prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița, finanțată de CJ Ialomița. Mă bucur că există din ce în ce mai multe cereri din partea UAT-urilor și mă bucur și mai tare că putem finanța atâtea contracte”, a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Localitățile Vlădeni, Jilavele, Traian și Movila au beneficiat de fonduri egale sau apropiate de suma maximă de 200.000 de lei.

Contorizarea branșamentelor de apă la Vlădeni

Obiectivul proiectului îl reprezintă contorizarea branșamentelor tuturor gospodăriilor de pe raza comunei Vlădeni. Se va realiza montarea a 800 de cămine de contoare cu citire directă sertar, înlocuirea a 25 de vane de tip sertar, înlocuirea a 15 hidranți supraterani și montarea a încă 9 hidranți, reabilitarea a 9 cămine de vane. Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi cei 1.600 de locuitori ai localității Vlădeni.

UAT Vlădeni se află la al doilea contract semnat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, care este o oportunitate pentru noi, mai ales în cazul acestui proiect. Localitatea a avut făcută o contorizare prin anii 1994, însă de-a lungul timpului acestea s-au defectat. Obiectivul nostru este de a contoriza cât mai eficient consumul de apă, astfel încât să putem stabili și un preț pe metrul cub consumat. Trebuie să vă precizez că noi mergem în paralel și cu proiectul de extindere/modernizare rețea de canalizare, pentru care am demarat deja lucrările și care se află într-un stadiu avansat. Investiția este destul de costisitoare pentru posibilitățile noastre financiare, pentru că, pe lângă faptul că trebuie făcută contorizarea, trebuie construite și căminele de vană (…) Mai mult decât atât, am întâmpinat dificultăți în ceea ce privește obținerea avizelor, pentru că trebuie să prevedem și hidranții, astfel că suma a tot crescut și am depășit un milion de lei ca valoare a proiectului. Suma nu este foarte mare, dar pentru noi este un efort bugetar și sperăm să facem față ținând cont de faptul că investiția se derulează pe parcursul a doi ani”, a explicat Marian Dinu, primarul comunei Vlădeni.

Valoarea proiectului este de 1.000.039,43 lei, din care 200.000,00 lei sunt finanțați din cadrul Programului Județean de Dezvoltare locală Ialomița 2020, 800.039,43 lei urmând a fi suportată din bugetul UAT Vlădeni. Durata proiectului este de 24 luni.

Platforme betonate și containere pentru colectare selectivă a deșeurilor la Jilavelor

Obiectivul proiectului îl reprezintă îmbunătățirea calității vieții locuitorilor comunei prin modernizarea serviciului de salubritate. Proiectul presupune realizarea de platforme noi betonate cu o suprafață de 12 mp și amenajarea celor existente pe care se vor amplasa containere modulare pentru colectare selectivă: hârtie-carton, sticlă, metal/plastic. Grupul țintă al proiectului este format din cei peste 3 mii de locuitori ai comunei Jilavele.

Prin intermediul și cu ajutorul ADI Ialomița am reușit să avem la Jilavele investiții mici, dar de însemnătate pentru locuitorii noștri. Proiectul de anul acesta constă în amplasarea pe raza localității a 11 module, fiecare modul având 3 containere a câte o tonă fiecare. Investiția pentru care semnăm contractul are dublu rol, respectiv colectarea selectivă a deșeurilor și educarea cetățenilor în această privință. Trebuie să vă spun că acestea vor fi amplasate în jurul instituțiilor publice și a unor societăți comerciale unde majoritatea au amplasate sisteme de monitorizare video, astfel încât putem ține sub control acest proces de colectare (…) Chiar dacă sumele nu sunt mari, proiectele au impact asupra populației fiind beneficie locuitorilor județului”, a subliniat Ene Miloevici Petre, reprezentantul UAT Jilavele.

Valoarea proiectului este de 249.353,46 lei, din care 198.509,85 lei, finanțare nerambursabilă din cadrul Programului Județean de Dezvoltare locală Ialomița 2020, iar 50.843,61 lei reprezintă suma suportată din bugetul UAT Jilavele. Durata de implementare a proiectului este de 3 luni.

Centrală termică la Școala Profesională Traian

Obiectivul proiectului îl reprezintă îmbunătățirea infrastructurii și modernizarea Școlii Profesionale din Traian. Centrala termică se va amplasa într-o clădire propusă pentru a fi construită cu o suprafață desfașurată de 21,25 mp, aceasta urmând a fi echipată cu un cazan pe combustibil solid (lemn) cu o capacitate de 100 KW. Beneficiarii direcți ai proiectului sunt cei 300 de elevi și cadre didactice din carul unității de învățământ.

UAT Traian se află la al treilea proiect semnat prin ADI Ialomița, iar pentru noi reprezintă o facilitate care ni se creează pentru a demara proiecte de însemnate pentru comunitate. Deși finanțarea pare mică, pentru comunitățile rurale reprezintă o sumă importantă pe care noi n-am putea să o suportăm în integralitatea sa din bugetul local (…) Acest sprijin ne oferă posibilitatea să demarăm proiecte benefice pentru cetățeni, mai ales că gradul de colectare a taxelor și impozitelor locale este în scădere”, a declarat Fănel Năstase, edilul localității Traian.

Valoarea proiectului este de 258.591,47 lei, din care 190.000,00 lei finanțare nerambursabilă din partea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița 2020, iar 68.591,47 lei se suportată din bugetul UAT Traian. Durata proiectului este de 24 luni.

Amenajare loc de joacă la Movila

Obiectivul proiectului îl reprezintă îmbunătățirea serviciilor educaționale, sociale, cultural-recreative și distractive pentru 138 de copii din cadrul comunității locale. Terenul de joacă va avea o suprafață de 425 mp, cu o structură de 3 cm strat tartan și 20 cm strat de fundație.

Ca dotări sunt prevăzute tobogane, leagăne, balansoare, figurine pe arc, carusel, băncuțe, coșuri de gunoi, echipamente fitness, o zonă verde cu flori și alei cu pavele din beton. Proiectul este destinat tuturor copiilor din comuna Movila.

Pentru prima dată, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, sub îndrumarea președintelui Victor Moraru, funcționează așa cum ne-am dorit. Eu sunt la al doilea proiect și, deși par a fi proiecte mici, pentru o localitate ca a noastră o finanțare de 200 de mii de lei înseamnă ceva bani (…) De 31 de ani, de când sunt primar, mi-am dorit să derulăm astfel de proiecte care, iată, acum sunt de succes pentru noi, micile UAT-uri”, a precizat Mihai Valeriu, primarul comunei Movila.

Valoarea proiectului este de 251.600,78 lei, din care 200.000 reprezintă finanțare din partea Consiliului Județean Ialomița prin Asociația de Dezcoltare Intercomunitară Ialomița 2020, diferența de 51.600,78 lei urmând a fi suportată din bugetul UAT Movila. Proiectul are o durată de implementare de 5 luni.

*

Pentru anul acesta, CJ Ialomița a semnat 30 de contracte de finanțare, alte 11 fiind în faza de evaluare. Valoarea totală a proiectelor care au primit finanțare este de peste 30 de milioane de lei, bani care au fost gestionați de ADI Ialomița, cofinanțarea de la CJI depășind suma de 18 milioane de lei, diferența fiind suportată din bugetul local al Unităților Administrativ Teritoriale.

Această Asociație este un real succes oferind posibilitatea UAT-urilor să co-finanțeze proiecte de utilitate pentru locuitorii comunităților locale. Ne-am fi dorit să creștem contribuția Consiliului Județean pentru proiectele pe care autoritățile publice locale le au în vedere, însă după cum știți, alocarea bugetară de anul acesta a fost diminuată cu peste 600 miliarde de lei fiind imposibilă această creștere”, a conchis președintele Consiliului Județean Ialomița.

Petronela MOROIANU


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved