Victor Moraru: Dacă eu candidam din partea PSD, partidul ar fi avut acum minim 21 de consilieri județeni și nu ar fi pierdut Slobozia!

 

INTERVIURILE “IALOMIȚEI”

Victor Moraru: Dacă eu candidam din partea PSD, partidul ar fi avut acum minim 21 de consilieri județeni și nu ar fi pierdut Slobozia!

După o perioadă politică extrem de grea, Victor Moraru, fost președinte al Consiliului Județean Ialomița din partea PSD și candidat din partea Pro România, a analizat „la rece” mandatul său de patru ani din punct de vedere politic și administrativ, insistând desigur și pe ultimele trei luni, din precampania și campania electorală pentru alegerile locale, acolo unde a practic s-a confruntat cu doi coloși, PSD și PNL. Nu au fost evitate nici declarațiile la adresa lui Marian Pavel, președinte al PSD Ialomița și proaspăt ales președinte al Consiliului Județean, nici la adresa foștilor săi colegi de partid.

  • Domnule Victor Moraru, campania electorală s-a încheiat, rezultatele le-am văzut, puteți face o analiză „la rece”, pornind de la faptul că pe ultima sută de metri Marian Pavel a anunțat că PSD a renunțat să vă susțină la o candidatură a dumneavoastră în favoarea lui Cătălin Grigore, iar la final a candidat el însuși?

  • Marian Pavel nu a fost corect, dar nici n-ar fi putut să fie. Eu nu aș fi făcut ce a făcut el. A făcut o declarație publică în toamna anului trecut prin care își arăta susținerea față de mine. La un Comitet Executiv, organizat la el acasă (!!!), a spus de față cu treizeci de oameni că probleme sunt la Primăria Slobozia, unde nu aveau candidat la momentul respectiv, însă la Consiliul Județean a afirmat că sunt eu și că nu sunt probleme. Asta se întâmpla înainte de europarlamentare, când își dorea să aibă un rezultat foarte bun, pentru care și eu am muncit foarte mult, rezultat care a poziționat Ialomița printre primele din țară și care l-a așezat și pe Pavel la masa decidenților. Din nimic, anul acesta a apărut o declarație a sa că îl va susține pe Cătălin Grigore pentru a candida la Consiliul Județean, fără să fi avut cu mine vreo discuție pe acest subiect. Ne-am întâlnit ulterior și mi-a spus, personal, că îl va susține pe Grigore, deși nu avea ce să-mi reproșeze. În schimb, mi-a spus că e chestie de încredere și am intuit atunci că e vorba despre ceea ce nu ar fi putut face cu mine, dar ar fi putut face cu Cătălin Grigore, adică să i se răspundă la anumite comenzi. Din acel moment nu a mai zis nimic, ulterior am aflat că vrea el să candideze. Rușinos este că în ultimile 5-6 luni eu nu m-am mai întâlnit deloc cu el, m-a evitat și a evitat să discute cu colegii primari pe acest subiect. Nu a fost niciun Comitet Executiv în care să fie el desemnat candidat. Mi-a demonstrat că este mic, însă nu m-a surprins, pentru că îl cunosc și știu care îi sunt defectele. În schimb, mă așteptam ca reacția colegilor să fie alta, să spună că nu este în regulă ce se întâmplă în partid. Când iei decizii fără ca persoana respectivă să fie de față, nu înseamnă decizie de partid. Nu am avut o discuție serioasă cu Pavel pe această temă.

  • Dacă aveați mai mult timp, dacă nu vă punea în fața faptului împlinit și vă spunea că el Marian Pavel vrea să candideze la Consiliul Județean, situația era alta?

  • Dacă știam cu un an înainte sau cu șase luni, altfel stăteau lucrurile. A procedat în stilul acesta mișelește, să te ascunzi pe la spate, să nu-ți respecți deciziile, colegul de partid… Cu siguranță rezultatul era altul. Nu m-am gândit niciodată să candidez din partea altui partid, indiferent cât de rău mi-a fost și au fost momente când nu mi-a fost bine în acest partid. M-am luptat, mi-am văzut de treaba mea și am mers înainte.

  • Să înțelegem că puntea dintre dumneavoastră și partid nu s-a rupt? Este posibil să reveniți în PSD?

  • Acum sunt în Pro România, partidul din partea căruia am candidat. Este un partid foarte mic. Din cele aproape 20.000 de voturi obținute, cel puțin jumătate îmi aparțin ca urmare a activității mele din ultimii 20 de ani. În Slobozia am câștigat alegerile, am avut cel mai bun scor dintre toți candidații. Nu le-am câștigat în rural, pentru că oamenilor li s-a spus că eu sunt încă în PSD, să voteze tot trandafirii. Cred că ați observat că în campania electorală cei de la PSD s-au îmbrăcat tot în alb. Vă dați seama, să nu mai recunoști culoarea sub care ai candidat ani de-a rândul?!

  • Vă întreb direct: ce lăsați dumneavoastră în urmă după un mandat de patru ani comparativ cu cei 12 ani ai Consiliului Județean Ialomița sub conducerea lui Silvian Ciupercă, cel pe care Marian Pavel l-a invocat de foarte multe ori în această campanie?

  • Nu vorbele mele ar trebui să convingă cetățenii de ceea ce am făcut eu timp de patru ani, ci statisticile, care nu sunt făcute de mine, sunt realizate de instituții naționale, unele chiar europene, unde se constată foarte clar că în 2016, când am venit eu la Consiliul Județean, Ialomița era printre ultimele județe la absorbția fondurilor europene. Într-un exercițiu financiar de șapte ani, CJ avea absorbiți 16 milioane de euro, din care 13 milioane de euro au ajuns la Amara, iar 3 milioane la Consiliul Județean. Nu pot uita dialogul telefonic din acea perioadă, când l-am sunat pe Silvian Ciupercă pentru a discuta oportunitatea depunerii unui proiect al primăriei Amara în asociere cu Consiliul Județean, a fost încântat de idee, dar după numai trei ore mă sună și îmi spune: „Măi, Victoraș, mai ușor cu fondurile astea europene”.

  • Cum ar fi putut fi mai mult, în condițiile în care cei trei oameni din compartimentul accesare fonduri europene, aduși de Gheorghe Savu dacă ne aducem bine aminte, au fost dați afară la doar câteva luni de zile de la instalarea sa în scaunul de președinte? Asta în condițiile în care județele din regiunea noastră aveau angajați în aceste compartimente chiar și peste 25 de oameni.

  • Eu am spus aceasta mereu din 2012 până în 2016. La indicatorul absorbției fondurilor europene, Ialomița era ultimul din regiune și printre ultimele 2-3 din țară. La acest moment, Ialomița are 70-80 de milioane de euro absorbite din Programul Operațional Regional. În 2016, Ialomița avea cea mai proastă rețea de drumuri din regiune și printre cele mai proaste din țară. Astăzi, mai bine de jumătate din numărul total de kilometri sunt finalizați sau în diferite stadii, licitații ori în curs de execuție. Sunt doi indicatori de care trebuie să ținem cont. În 2016 am spus că nu există niciun fel de expertiză în absorbția fondurilor europene și dacă eu nu ajungeam la Consiliul Județean, cu siguranță nici astăzi nu am fi putut spune că avem bani europeni atrași. Nu mai spun că cel mai bun doctor la Slobozia era <<rata de București>>. Se furase și poarta de la Spital. Acesta este un alt indicator de urmărit.

  • Că tot ați amintit, cum era Spitalul Județean de Urgență Slobozia când ați ajuns dumneavoastră la Consiliul Județean?

  • În urmă cu patru ani, în primele două luni după ce am ajuns la Consiliul Județean, am avut acea mare problemă, pentru care trebuia achitată suma de 500 mii de euro pentru malpraxis. La alte câteva luni a apărut de achitat, în urma unei hotărâri judecătorești, o altă datorie pentru personalul medico-sanitar care nu-și primise tichetele de masă, vreo 400 de mii de euro. La acel moment erau undeva la 38 de medici în unitatea spitalicească, specialități neacoperite, iar acum sunt peste 60 de medici noi. Au plecat vreo 2-3 care voiau să facă cercetare, care aveau soțiile rămase în București sau și-au găsit joburi interesante în străinătate. Mai mult decât atât, igiena este foarte strictă comparativ cu alte spitale, s-a instaurat acea disciplină pentru că nu te poți juca cu viețile oamenilor. SJU este foarte bine dotat cu aparatură medicală de ultimă generație, cu medici foarte buni. Ce-am lăsat eu în urmă? Am lăsat 31 de milioane de euro în patru proiecte mari pentru Spital. Banii nu se aduc ușor, trebuie să știi să faci proiecte care țin de fondurile europene. Am lăsat o resursă umană bine pusă la punct, echipamente medicale la standarde europene, magaziile pline de medicamente și echipamente de protecție. Cam asta a lăsat Moraru în urma sa.

  • Credeți că Marian Pavel și noul manager al Spitalului de Urgență vor face mai mult?

  • Eu îmi doresc ca actuala echipă de la Consiliul Județean să aducă de zece ori mai mulți bani și proiectele pentru care am muncit patru ani (și sâmbăta și duminica și sărbătorile și ziua și noaptea) să fie finalizate. Nu mă interesează cine va fi președintele Consiliului Județean. Putea fi și de la UDMR. Eu am muncit pentru ialomițeni și nu voi avea nicio satisfacție dacă aceste proiecte nu se vor finaliza. Asta face parte și din munca mea și nu am cum să o arunc la coș. Am mari semne de întrebare că se va face mai mult.

  • Nu întâmplător v-am întrebat, pentru că în urmă cu o lună, două, într-o discuție cu dumneavoastră, vorbeați de niște interese la Spital…

  • Da, interese în jurul Spitalului, al bugetului CJ, în tot ce înseamnă societăți comerciale aflate în subordinea Consiliului Județean. Interese pe care eu le-am ținut departe, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care am avut succes. Interesele sunt foarte mari și nu ai cum să mergi înainte altfel. Eu sper să nu se adeverească ceea ce am spus, dar deja a început. Ați văzut că la SJU s-a schimbat managerul, chiar dacă Marianei Iancu i-a expirat contractul. Nu schimbi un manager când lucrurile merg bine! Vedeți câtă disperare ca să se ajungă aici?! La fel și la Consiliul Județean.

  • Sunt zvonuri că actualul manager, Liviu Patrichi, ar fi pus la colț de vechii medici înlocuiți de Mariana Iancu de la conducerea unor secții ale spitalului…

  • Atât eu, cât și Mariana Iancu am încercat să ținem departe medicii de aceste scandaluri și am spus o singură dată, public, într-o conferință de presă, că atrag atenția unor colegi din PSD și a unei părți a presei că nu voi ceda presiunilor. Atunci s-a dorit schimbarea Marianei Iancu, pentru că erau niște interese ale aceluiași grup de interese care este și în acest moment, bineînțeles susținut și de la București. Nu am schimbat-o și probabil că și asta a dus la răcirea relațiilor cu Pavel și a celor care aveau interese acolo.

  • Lăsând la o parte Spitalul, să ne mai aducem aminte că drumurile și podurile le-ați preluat acum patru ani pe „chituci”…

  • Vă spuneam că am avut cele mai proaste drumuri din țară și știți și dumneavoastră cum erau, că nu puteai circula între Miloșești și Reviga, între Scânteia și Iazu, între Scânteia și Valea Ciorii, între Movilița și Dridu, între Căzănești și Cocora…

  • Câte panglici ați tăiat?

  • N-am tăiat.

  • Cum nu? Înainte se tăiau câte șapte la un drum!

  • Tăiau la fiecare lopată de asfalt. Eu am tăiat o singură panglică, la Podul de la Dridu, fiind prima mare investiție pe care am realizat-o (…) Ei elogiază ineficiența și dacă vă uitați în urmă o să vedeți că nu a existat un președinte de Consiliu Județean mai ineficient ca cel pe care l-am avut. Dacă ei se raportează la ineficiența respectivă, înseamnă că ei nu au nicio perspectivă și nu vorbesc cu răutate. Podul de la Dridu a fost dărămat din cauza unei abordări greșite a fostului președinte. Drumul Miloșești-Reviga ajunsese în acel stadiu tot din cauza unei abordări greșite. Gândiți-vă cum este o instituție în care nu se întâmplă nimic, pentru că, în 2014-2016, după reținerea lui Ciupercă, marii oameni politici, Pavel, Mușoiu, au fugit de semnătură. Știți de ce sunt ăștia candidați? Pentru că nu mai este DNA. Dacă DNA era, ăștia nu mai erau. Știu și cât de proști sunt, și cât de hoți sunt și n-ar fi îndrăznit să candideze. În 2016, la Primăria Slobozia s-a găsit soluția cu Mocioniu pentru că au fugit de răspundere. Prima propunere a fost Ștefan Mușoiu, care era vicepreședinte, avea notorietate, dar s-a ascuns sub pat. A doua propunere a fost Potor, care și el s-a ascuns sub pat. A venit Mocioniu. Știu, sunt mulți care spun că n-a spart gura târgului, dar rău nu a făcut. A acoperit cât a putut, a rezolvat cu Parcul IMM, a astupat groapa, i-am dat bani de la CJ pentru apă. E adevărat că poate se putea mai mult…

  • Ce a vrut să spună Marian Pavel când a afirmat că atunci când va veni la Consiliul Județean oamenii din instituție vor veni din plăcere la muncă?

  • Dacă omul nu a condus niciodată nimic serios, el știe ce înseamnă să muncești? Eu am muncit 20 de ani doar de plăcere, peste program, și weekend-uri. Să muncești de plăcere nu înseamnă să vii târziu și să pleci devreme. Când am venit la Consiliul Județean, din 72 de salariați, 18 nu erau la serviciu, vreo 16 erau în concediile de odihnă, alți 14 aveau certificate medicale și la muncă mai veneau vreo 15. Dacă asta înseamnă să vii la muncă de plăcere s-a terminat cu instituția. Există niște legi care trebuie respectate, există o fișă a postului. Credeți că s-a dus cineva din instituția aceasta să atragă fondurile europene din plăcere?? Credeți că s-a dus vreunul, în afară de mine, din plăcere? Nu, domnule, s-a dus pentru că așa prevede fișa postului.

  • În ciuda a tot ceea ce s-a făcut în administrația județeană, în spațiul public s-a lansat ideea că dumneavoastră ați plătit pentru propria imagine…

  • Domnule Tache! Trump a plătit pentru propria imagine? Berlusconi, Macron și-au făcut propria imagine? Nu, au făcut-o pentru instituție. Eu când am venit la CJ am găsit o instituție demolată, la pământ. Cum puteam construi dacă nu prezentam activitatea instituției care are un lider care la rândul lui coordonează, monitorizează tot ce se întâmplă!? Asta înseamnă că îți faci imagine? Avem obligația legală să prezentăm activitatea noastră. Am tăiat cumva panglici? (…) Am prezentat o muncă, realități. Dacă eu mi-am făcut imagine prin muncă, ar fi de preferat ca Pavel să nu facă nicio mediatizare pe proiectele mele. Să-și facă imagine pe proiectele lui, pe cele pe care le va iniția de-acum încolo și pe sutele de milioane de euro pe care le va atrage el. Am făcut o imagine bună acestei instituții, raportându-ne la rezultatul din 2016, care a fost cel mai bun din istoria PSD Ialomița.

  • Ce ar fi însemnat PSD în Consiliul Județean dacă dumneavoastră nu candidați pentru Pro România, ci pentru PSD?

  • Minim 20 de consilieri județeni. Niciodată nu a mai fost așa. Cel mai bun rezultat a fost în 2016, sub coordonarea mea, când eu am fost candidat la președinție. La parlamentare, când eu am coordonat campania, am avut cel mai bun rezultat din istoria PSD Ialomița. PSD a avut 18 consilieri județeni în 2016, iar acum ar fi avut 21 de consilieri. Dar n-a interesat. PSD a pierdut Slobozia tot din cauza modului în care ei s-au comportat cu mine, pentru că dacă eram candidat, PSD nu ar fi pierdut Slobozia. PSD a pierdut mult, mult la Ialomița. Să pierzi pentru prima dată, după aproape 30 de ani, municipiul reședință de județ este un eșec pe care ar fi trebuit să și-l asume cineva. La CJ a luat președintele, dar nu are majoritate și le-am spus că riscă.

  • Și totuși, a candidat Marian Pavel…

  • Da, pentru că la București mi s-a spus că dacă nu va fi el, Pavel pleacă la alt partid cu organizația. Șefii lui din tractorist, din pepenar prost, din idiot nu mi l-au scos. Ascultați ce mi-au spus: „Știm că riscăm să pierdem și județul, și municipiul, dar dacă a zis că pleacă cu organizația, ce să facem?!” (…) Știți că au venit Ciolacu și Stănescu și n-au ieșit pe stradă? Nici măcar o conferință de presă nu au făcut. Județul nu va merge bine, pentru că el nu se bucură de respect în interiorul organizaței. Dacă PNL va face Guvernul din toamnă, pentru știința actualei echipe, riscăm să avem patru ani morți. Și ce bani am putea avea! Este momentul în care se pregătește noul exercițiu financiar. Nu interesează pe nimeni Ialomița decât din punct de vedere al numărului de voturi. Dar și așa, nu poți să pierzi 10.000 de voturi, domnule, decât dacă nu ai minte!

  • Revenind la dumneavoastră, vreau să vă întreb: care este viitorul politic al lui Victor Moraru?

  • Toată lumea mă întreabă dacă nu am un plan B. Ei bine, nu am, pentru că orice om care se concentrează pe muncă nu are un plan B. Nu am nici afaceri în spate, eu m-am axat pe administrație. Ce se întâmplă la noi nu este politică, de aceea nici nu mă mai simt confortabil. Sunt doar niște găști care se bat pentru propriile interese. Eu tot sper ca cele 20.000 de voturi pe care le-a obținut Victor Moraru cu acest partid micuț, să însemne ceva pentru orice ialomițean. Aceștia care m-au votat trebuie să beneficieze de respect. Eu nu știu ce voi face.

  • Continuați cu Pro România?

  • În momentul acesta nu m-am gândit la o altă opțiune și sper ca și Pro România să evalueze corect cele 20.000 de voturi. Eu pun la dispoziție experiența mea, care nu este la îndemâna oricui, din postura de consilier județean, însă nu știu ce decizie se va lua…

  • Există varianta să fiți propus vicepreședinte al Consiliului Județean. Acceptați?

  • Există, da, și această variantă. Cu siguranță voi accepta orice funcție legată de administrația publică pentru că sunt proiectele pe care eu le-am inițiat și le știu foarte bine. Chiar și cei care au câștigat se pot folosi de expertiza mea, dar pentru asta trebuie să ai multă mine. Să fii politician, dar să fii și om. Și nu prea mai sunt politicieni cu minte!

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved