Victor Moraru, candidat Pro România pentru Senatul României: Din Parlament voi sprijini accesarea de fonduri europene pentru Ialomița

 

Pavel caută cai verzi pe pereți

După ce săptămâna trecută, actualul președinte al Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, alături de administratorul public al județului, Alexandru Potor, l-au indicat pe Victor Moraru (fără nume și prenume, ce-i drept), cel care a condus județul în ultimii patru ani, drept vinovat de luarea unor „decizii politice greșite”, de o rată scăzută a absorbției fondurilor naționale și europene și de lipsă de responsabilitate și implicare în derularea în termen a proiectelor, a venit, firesc, riposta lui Victor Moraru, fostul președinte al Consiliului Județean Ialomița, candidat în alegerile parlamentare din 6 decembrie pentru Senatul României din partea Pro România Ialomița. Acesta a demontat în cadrul unei întâlniri cu presa locală „fiecare minciună” și „fiecare exagerare” spuse de Marian Pavel.

A reieșit din analiza internă făcută de actuala conducere a Consiliului Județean Ialomița că s-au găsit nereguli. Îl anunț pe președinte că a pierdut o lună de zile să facă o analiză pe care eu aș fi făcut-o în cel mult jumătate de zi, pentru că nu trebuia decât să actualizeze informațiile pe care le avea. Nu a făcut nicio mare descoperire. A ținut instituția blocată, a pierdut timpul și a recolorat niște hărți”, a precizat Victor Moraru care i-a și dat un prim sfat lui Pavel: „Mai bine ar fi să se ocupe de ceea ce are de făcut în instituție și mai puțin de căutat cai verzi (…) La nivel de instituție, nu de campanie este nevoie, ci de multă muncă, de mult efort și de curaj pentru a duce mai departe proiectele pe care le-am lăsat acolo.” În ceea ce privește presiunea asupra termenelor din proiecte, ex-președintele Moraru a confirmat că ea există și că a existat și în cei patru ani cât s-a aflat în fruntea Consiliului Județean.

Dacă el a obosit într-o lună, eu n-am obosit în patru ani. Am muncit și am adus în județul acesta mulți bani, iar el ar trebui doar să-i gestioneze (…) Îl rog să nu mai fie speriat și obosit, îl rog să-și înceapă activitatea aplicat și serios pe fiecare proiect în parte (…) Cu privire la proiectele finanțate prin Programul Operațional Regional pot spune că acestea sunt în diferite stadii de implementare care au fost făcute publice de fiecare dată, regăsindu-se chiar pe site. Timp este suficient de implementare, doar că pentru asta îți trebuie pasiune, multă muncă și să stai permanent la Consiliul Județean, nu să faci naveta (…) S-a mai spus că nu s-a prezentat constructorul. Păi, tot el a spus în conferința de presă că s-a scos la licitație de opt ori, iar acest aspect nu mai ține de autoritatea locală. Dacă nu mai sunt specialiști sau nu se înscriu firme la licitație, nu mai ține de noi! (…) Cu privire la proiectele prin PNDL și POR, discutăm de 140 de milioane de euro, sume atrase din cele două finanțări. Aici a fost o competiție între mine și Marian Neacșu. Eu să aduc cât mai mulți bani europeni, iar el cât mai mulți naționali, iar eu am cu vreo sută de mii de euro în plus din fonduri europene față de el. A fost o competieție frumoasă, interesantă, în favoarea ialomițenilor. Eu cred că actuala conducere trebuie să gestioneze aceste proiecte la care a muncit o întreagă echipă. Nu poți spune că există risc ca aceste proiecte să nu fie finalizate (…) Un campion al fondurilor europene există, iar Marian Pavel îl știe, dar l-au stabilit rezultatele și contractele de atragere de fonduri europene, nu el (…)”, a explicat Victor Moraru.

La rându-i, Victor Moraru a mai spus că sunt surprinzătoare declarațiile făcute de actualul președinte al Consiliului Județean, în contextul în care acesta a fost primar al comunei Gheorghe Lazăr și parlamentar, transmițând ironic că „și-a cumpărat terenuri și și-a făcut afaceri doar pentru el” și că „nu a lăsat nicio urmă, cât de mică, atât timp cât a fost primar, nu a atras măcar un euro.” Mai mult decât atât, Moraru i-a sugerat lui Marian Pavel să nu se mai plângă, în condițiile în care a găsit proiecte, a găsit bani pentru care nu trebuie decât să muncească. Și-a oferit chiar ajutorul, transmițându-i că îl va sprijini în redactarea documentelor în cazul în care acesta nu știe cum să le întocmească.

Eu vreau să ajut, nu am nicio problemă. A fost o competiție electorală, a trecut (…) Le recomand să citească acele contracte care sunt în vigoare (…)”, a mai spus Moraru.

Victor Moraru a simțit nevoia să-și ducă explicațiile până la final, așa că a analizat și subiectul privind externalizarea unor servicii, dar și luarea acelor decizii privind implementarea unor proiecte, decizii pe care Pavel le consideră politice și greșite, deși ele sunt pur administrative și adecvate fiecărui moment în parte. El a invocat în primul caz lipsa de specialiști din județ, iar în ceea ce privește faptul că bugetul județului nu ar putea suporta cota de cofinanțare care îi revine pentru toate proiectele pe care Consiliul Județean le are în diferite stadii de implementare i-a transmis lui Marian Pavel că doar dacă nu vor, dacă nu au alte interese sau dacă nu se pricep se va pune problema să nu se găsească bani pentru contribuția care revine județului. Sunt 140 milioane de euro bani atrași, iar contribuția noastră este de 16 milioane de euro, un procent de 13 la sută. Doar dacă nu vor, doar dacă au alte interese, dacă nu se pricep se va pune problema ca cineva să nu găsească 16 milioane de euro pentru a atrage 140 de milioane de euro. Le transmit și de data aceasta că există capacitate de susținere a acestor proiecte dacă se va gestiona bugetul așa cum trebuie și nu se vor face cheltuieli nejustificate. Sunt proiecte care se derulează până în 2023, 2024. Eu am soluțiile, nu există nicio problemă. Cu puțină inteligență și cu foarte, foarte multă muncă, partea de cofinanțare a acestor proiecte nu este pusă sub semnul întrebării”, a mai spus candidatul PRO România pentru Senatul României.

Din Parlament voi sprijini accesarea de fonduri europene pentru Ialomița

În mandatul de președinte al Consiliului Județean am atras fonduri europene de peste 170 milioane de euro. Acești bani i-am accesat pentru investiții în infrastructura rutieră, modernizarea Spitalului Județean de Urgență Slobozia și proiecte culturale.

Ca senator, voi sprijini accesarea de noi fonduri europene pentru județul Ialomița și voi face tot ceea ce ține de mine să reușim să aducem și mai mulți bani pentru dezvoltarea județului. Bugetul UE pentru anii 2021-2027 este de 1 824,3 miliarde euro, dintre care 750 de miliarde euro sunt pentru redresarea economică a statelor. Nouă ne revin 80 de miliarde euro.

Alegerile parlamentare sunt o șansă de a ALEGE BINE oameni care au demonstrat în timp că sunt de partea intereselor ialomițenilor. Eu am demonstrat în 20 de ani de administrație locală, și ca primar în Amara, și ca președinte de Consiliu Județean că țin cu județul nostru.

#AlegeBine

#DeParteaIalomițenilor

Comandat de: PRO ROMÂNIA IALOMITA. Executat de: SC IALPRESS SRL

Cod Unic de Identificare MFC: 11200008

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved