Vernisajul Expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”

Momente cu adâncă încărcătură emoțională la începutul acestei săprămâni la Muzeul Județean Ialomița!

Vernisajul expoziției „JANDARMERIA ROMÂNĂ 1850 – 2020”, o adevărată panoplie în imagini cu piese de patrimoniu, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament și uniforme din istoria acestei arme, a fost organizat într-o zi de o însemnătate cu totul deosebită pentru devenirea noastră ca națiune unită – revenirea străbunei Bucovine la Patria-Mamă!

Acest act istoric a devenit realitate la 28 noiembrie 1918, cu numai câteva zile de la momentul decisiv în definitivarea unei conștiințe nationale pentru veșnicie – 1 DECEMBRIE 1918, MAREA UNIREA de la Alba-Iulia – Ziua Națională a României!

La eveniment au luat parte reprezentanți ai autorităților publice județene, oameni de cultură, reprezentanți ai instituțiilor militare, elevi de la Liceul de Arte „Ionel Perlea” Slobozia și de la Școala Profesională din comuna Bordușani. Fiecare dintre ei au aflat cu acest prilej detalii cu privire la rolul pe care arma jandarmeriei l-a avut în cele mai bine de trei jumătăți de veac de la înființare în istoria acestui neam.

Manifestarea este rodul unui parteneriat între Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Consiliul Județean Ialomița și Muzeul Județean Ialomița. Este o expoziție itinerantă, Slobozia fiind al doisprezecelea oraș din țară în care este organizată și unde va rămâne deschisă publicului, la Muzeul Județean Ialomița, până în data de 15 ianuarie 2023.

Gigi Constantin,

referent Muzeul Județean Ialomița

 

smart


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved