Ce vedeți în fotografia de mai sus reprezintă tabloul electric general al Spitalului Județean de Urgență Slobozia, care datează încă de la înființarea unității medicale. Mai exact, de vreo cinci decenii. De curând însă, conducerea Spitalului l-a înlocuit cu un echipament modern, dotat cu blocuri de comandă wireless și panouri de avertizare. În toate saloanele au fost montați senzori de fum, urmând achiziționarea de echipament performant și instalarea senzorilor de oxigen pentru a depista scăpările de acest gen.
Aparatura a fost deja montată pe secțiile ATI, Bloc Operator și Chirurgie, urmând ca să se acopere și secția ATI unde se găsesc cazurile de Covid-19, acestea fiind considerate zone cu grad mare de risc la incendii.
„Este o soluție de alarmare. Tehnologie modernă, cu blocuri de comandă, cu panouri de avertizare. Tabloul electric montat acum comunică cu paza, care are 24/24 de ore abilitatea de a supraveghea, a alarma și a interveni în caz de declanșarea unui senzor care va notifica prezența fumului. Urmează să montăm și senzorii de oxigen, care se vor lega în același tablou și care vor semnala și vor alarma, diferit, în cazul unor scăpări de gaze. Facem și analiza periodică a consumurilor. Urmează să introducem interfața într-un calculator central care să ne poată da un algoritm de calcul prin care să monitorizăm permanent consumul. Astfel, putem vedea dacă există consum nejustificat în funcție de numărul de pacenți și de ceea ce este trecut în foaie ca și medicament, pentru că oxigenul medical este medicament (…) Ceea ce nu s-a făcut în 10-15 ani, am reușit acum, prin eforturi fantastice (…)”, a declarat Liviu Patrichi, managerul celei mai mari unități medicale din județ.
Aceasta este una dintre etapele modernizării SJU Slobozia. Conducerea unității medicale a mai spus că s-a început cu etajul IV, respectiv cu secția ATI și saloanele, unul dintre cele mai importante paliere din Spital, altfel nu se putea obține autorizație de la ISU. Celelalte lucrări sunt cuprinse în planul de modernizare, urmând ca să fie decontate din fondurile alocate în acest sens.
„Urmează doi – trei ani foarte dificili din perspectiva operaționalizării acestor proiecte de dezvoltare și modernizare a SJU, a Ambulatoriului și UPU care trebuie să se întâmple în prezența personalului și a activității curente care nu poate fi oprită (…) Va fi un proces dificil, va fi un proces complex, dar nu imposibil de realizat. O să avem nevoie de suportul comunității care trebuie să înțeleagă că la sfârșitul celor trei ani va exista aici o unitate nouă, modernă, reabilitată. Este prima intervenție de acest gen. Așteptăm ca în următoarele săptămâni, atât proiectantul cât și constructorul să vină cu un plan foarte detaliat asupra datelor, momentelor și etapelor de lucrări care să fie consultată unitatea. Trebuie să găsim drumul cel mai scurt și mai confortabil pentru ducerea la îndeplinire a acestui proiect”, a mai spus managerul unității spitalicești.
Totodată, vor fi operate modificări în ceea ce privește programul de lucru în Ambulatoriu, dar și cel de internări, acestea urmând a fi anunțate din vreme.
„Noi vom asigura funcționarea unității astfel încât să nu scadă calitatea actului medical. Vom oferi servicii medicale, pentru că acesta este interesul nostru, concomitent cu lucrările de modernizare a Spitalului”, a precizat dr. Jamil Aldabsheh, director medical în carul SJU Slobozia.
În proiectul de modernizare este prevăzută și partea de dotare cu echipamente medicale de ultimă generație, urmând să se caute sprijin și la Consiliul Județean Ialomița. Discuții s-au purtat și cu CJAS, în ideea în care v-a scădea numărul de internări în perioada lucrărilor, media în prezent fiind de 1600 de internări pe lună.