Vasile Corbu, cetățean de rând al comunei Traian, strânge semnături pentru demiterea primarului Fănel Năstase

Corbu Vasile, cetățean al comunei Traian, a demarat în urmă cu aproximativ două săptămâni un demers de strângere de semnături pentru demiterea primarului Fănel Năstase. Într-o postare făcută publică pe pagina sa de socializare, edilul localității reclamă încercarea de denigrare a sa pe motiv că nu a făcut nimic pentru cetățeni. Este liber omul să aibă părerea lui despre activitatea mea, dar și eu sunt la fel de liber să cred că nu el este persoana potrivită să-mi evalueze activitatea ca primar și am încredere în oameni ca nu mă vor compara pe mine cu acesta, diferențele de caracter dintre noi fiind mult prea mari”, a scris primarul pe Facebook.

Frapant este faptul că fiul reclamantului este chiar viceprimarul localității despre care primarul Năstase spune că este „un băiat la locul lui, cu care fac echipă bună, chiar dacă este membru al PRO România”.

Fănel Năstase, primarul comunei Traian: „Deși nu știu să se fi concretizat cumva acest demers al său, a ajuns la urechile mele faptul că ar strânge semnături pentru demiterea mea. Unora le spune că adună semnăturile pentru recensământ, altora că îi trebuie pentru adeziuni. (…) Fiul lui este viceprimarul localității, facem echipă împreună, este un băiat la locul lui. Nu am niciun clinci cu nimeni și nicio datorie decât cea față de cetățenii acestei localități, care mi-au acordat votul lor de încredere, dar și față de cei care nu m-au ales, pentru că sunt primarul tuturor. Este singura datorie pe care o am. Oricât mi-aș dori, nu pot mulțumi pe toată lumea, însă tot timpul mi-am dat interesul să rezolv problemele cu care se confruntă oamenii. (…) În administrație nu am avut doar reușite, pentru că au fost și oameni care au plecat nemulțumiți, dar nu pentru că nu ași fi vrut eu să-i ajut, ci pentru că trebuie respectată legea de ambele părți. Este exclus, cu voia mea, să tratez oamenii diferit. Toți sunt egali.”

Deși este ușor intigrat de demers, primarul comunei Traian susține că nu-i acordă atenție pentru că „nu va avea nicio șansă de succes”.

Imediat după ce mesajul a fost făcut public au apărut și reacțiile de încurajare din partea cetățenilor. Peste o sută la număr!

<<Este păcat că ajunși la o anumită vârstă începem să ne pierdem respectul și omenia!! Eu am încredere în oamenii din sat că nu se lasă păcăliți și știu că avem un primar cu suflet!!>>

<<Am copilărit în comuna Traian, primar ca domnul Năstase nu o să mai aibă această localitate vreodată! Respect pentru ce ați făcut și faceți în continuare !>>

<<Efectul de bumerang nu va întârzia să apară! Ceea ce oferi aia primești! Noi suntem lângă dumneavoastră ca întotdeauna! Felicitări pentru omul care sunteți! >>

<<Nici un primar nu a făcut în acest sat ceea ce ați făcut dvs. Doamne ajută la mai multe proiecte!>>

Vasile Corbu: Este demersul mai multor cetățeni și al unor consilieri

Marți dimineața l-am abordat, telefonic, și pe domnul Corbu, care a avut… amabilitatea să ne răspundă câtorva întrebări:

– Am înțeles, domnule Corbu, că strângeți semnături pentru demiterea primarului…

– Pentru ce vă interesează pe dumneavoastră?

– Este ceva secret? Demersul dvs a fost făcut public de către primarul comunei. Este inițiativa unui cetățean împotriva unui primar

– Nu, nu este demersul unui cetățean, este demersul mai multor cetățeni și a unor consilieri locali.

– Inițiatorul sunteți dvs?

– Inițiatorul sunt eu, în sensul că m-am implicat mai mult.

– Ce vă nemulțumește?

– Multe.

– Dați-mi și mie câteva exemple, vă rog!

– Da` de ce să vă dau? Toate motivele vor fi trecute într-un memoriu care va fi depus la Prefectură, alăturid e toate semnăturile pe care le-am obținut.

– Băiatul dvs este viceprimarul comunei. Face echipă cu primarul sau așa ar trebui.

– Ce treabă am eu cu băiatul? Nu se implică el. Este acțiunea mea și a unor consilieri locali care ne-am săturat că de 14 ani nu s-a făcut nimic.

– Păi dacă nu făcea nimic îl mai alegeau oamenii? Aveți ceea ce a votat majoritatea, nu?

– Vedem acum cum o să fie!

– Câte semnături ați reușit să strângeți!

– E treaba mea. Ne trebuie 25%, puțin peste 600 de semnături.

– Dar de ce sunteți așa secretos? Repet, demersul dvs este public, o să depuneți documentele la Prefectură ați zis.

– Păi, eu stau să discut cu dvs la telefon? Cine sunteți dvs să vă spun câte semnături am strâns?

– Am înțeles.

– Dvs scrieți ce vreți, presa este liberă, nu mă deranjează, dar sunt prea multe întrebări.

– Dvs sunteți consilier local? Sunteți membru al vreunui partid?

– Nu, am fost consilier independent.

– Consilierii locali care sunt alături de dvs sunt membri PSD sau numai din opoziție?

– Nu sunt de la PSD.

– Mulțumesc!

Între timp, primarul își vede de treburile administrative

Între timp, primarul Fănel Năstase își vede de treburile administrative pentru care a fost ales. Continuă lucrările de infrastructură edilitară și se preocupă de noile proiecte pe care le are în plan pentru comuna Traian. A realizat primii 10 km de canalizare, este preocupat de schimbarea mentalității oamenilor în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor și se apropie de final cu lucrările pentru noua grădiniță.

Fănel Năstase: „Sistemul de canalizare este unul clasic, care necesită săpături destul de adânci. Nu suntem chiar în grafic, pentru că s-au întârziat plățile către constructor, dar dacă Ministerul Dezvoltării face deconturile și constructorul ar putea lucra mai repede. (…) Am realizat deja primii 10 kilometri de rețea dintr-un total de 24 și sperăm să continuăm într-un ritm mai avansat ca să recuperăm. (…) Cealaltă investiție a noastră, tot prin PNDL, este grădinița cu program normal, modernă, care va avea toate condițiile pentru copii. Stadiul de execuție a lucrărilor este destul de avansat, undeva la 80%. Important este că avem contractul de finanțare semnat și această investiție va fi finalizată cumva, astfel că elevilor li se va crea posibilitatea învățării într-un singur schimb. Este o problemă pentru copii să învețe până seara, târziu, mai ales că iarna se întunecă devreme. (…) Copiii mei, și mă refer la cei din comună pentru că tot ce fac pentru ei fac, nu au pomenit, de când sunt eu primar, să meargă la o toaletă în curtea școlii. Toate sunt în interior, dotate modern cu tot ce au nevoie. (…) Avem 400 de copii, școlari și preșcolari, ceea ce nu poate decât să ne bucure. (…) Pe de altă parte, punem pe picioare serviciul de alimentare cu apă, cel de salubrizare unde învățăm să colectăm selectiv, apoi pe cel de iluminat public. Eu am încercat, pe cât de mult am putut, să fac pentru oameni tot ce este bun și este nevoie pentru bunăstarea lor. Știți proiectul administrației din Traian prin care am înființat microîntreprinderi, unele au rezistat, altele și-au suspendat activitatea, unele chiar s-au extins și funcționează bine creând peste o sută de locuri de muncă. Datorită lor am reușit să majorăm și bugetul local cu peste un miliard de lei vechi. (…) Mișcăm lucrurile și cred că se vede. Cred că oamenii deja văd că localitatea noastră se dezvoltă. Poate nu în ritmul pe care ni-l dorim cu toții, dar ne dezvoltăm.”

Despre ultimii doi ani, edilul comunei Traian spune că au fost destul de dificili, dar că ia încercat să-i depășească așa cum s-a priceput mai bine.

Petronela MOROIANU

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved