Vânturătoarea Rieger

 

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Vânturătoarea Rieger

Pâinea, produs de bază al alimentației umane, a parcurs drumul de la începuturile civilizației și până în zilele noastre diferențiindu-se prin calitate, varietatea ingredientelor și creativitatea brutarilor. Alături de lapte şi miere, pâinea este, probabil, alimentul cu cea mai mare încărcătură sacră.

Aliment cu origini străvechi, pâinea a însoţit pe mese şi la ospeţe întreaga istorie gastronomico-culturală a multor seminţii umane. Hrană de bază pentru multe popoare, între care se evidenţiază la loc de frunte şi românii, banala (la prima vedere) pâine aduce cu sine multe aspecte nebănuite. De la controversata pâine din prezent, plină de afânători şi „e”-uri nocive, la pita coaptă în ţest a bunicii, şi de la lipiile din Orient la pâinile înmulţite de Hristos, acesta este alimentul care a marcat cel mai puternic evoluţia lumii aşa cum o ştim astăzi.

An de an, pe câmpurile arse de soare pot fi văzuţi gospodari care îngrijesc pământul, îl ară şi îi plantează în adâncuri boabe de grâu cu ajutorul unei maşini numită semănătoare. Pe timpul verii, ochiul priveşte încântat cum spicele de grâu îşi apleacă vârfurile spre pământul roditor, parcă mulţumindu-i. În răcoarea dimineţii, grâul auriu îşi îndreaptă spicul spre soarele fără de care nu ar putea creşte. Vine apoi secerătoarea, maşina care adună bobul de grâu şi îl duce la vânturat.

Vânturătoarea este o mașină agricolă de sortat, care curăță semințele de impurități printr-un curent de aer produs de un ventilator și prin cernerea restului prin site. În agricultura României s-au folosit diferite tipuri de vânturători, de la cele primitive, numite dobiroş sau mori de vânturat, până la cele fabricate de meşteri sau de firme consacrate în domeniu. De la vânturat, grâul este dus la moară. Acolo, bobul este măcinat şi transformat în făină, iar din făină brutarii frământă aluatul şi ne fac pâinea noastră cea de toate zilele. Toată această trudă pentru ca noi să ne bucurăm la fiecare masă de pâinea proaspătă şi rumenită, cu mirosul ei inconfundabil, cu gustul ei dulce, cu simbolurile pe care ni le reaminteşte la fiecare dumicat. Pâinea este strâns legată de creştinism, de ospitalitatea românului, de hrana zilnică, iar noi trebuie să o cinstim aşa cum se cuvine.

De-a lungul timpului, multe sintagme au inclus acest aliment de bază şi multe expresii ne-au fost transmise. Vom aminti câteva dintre ele:

  • să mănânci o pâine albă înseamnă să o duci bine, să ai o bună situaţie materială;

  • să fii bun ca pâinea caldă înseamnă să ai un suflet mare, să fii de o bunătate rară;

  • a mânca pâine degeaba înseamnă a fi inutil, nefolositor;

  • să iei pâinea cuiva de la gură înseamnă să îi iei toate mijloacele prin care şi-ar putea duce existenţa;

  • a fi în pâine înseamnă a avea serviciu.

Aşadar, pâinea noastră cea de toate zilele ajunge greu pe masa noastră, iar noi am putea încerca să trimitem măcar un gând bun spre cei care trudesc pentru a ne face viaţa uşoară şi aromată ca o pâine caldă.

În continuare, vă prezentăm o vânturătoare veche marca RIEGER, fabricată la Sibiu în anul 1939 și achiziţionată din localitatea Ozun, județul Covasna. În fapt, este o maşină agricolă acţionată manual, destinată separării impurităţilor din boabele cerealelor pe principiul vitezei de plutire, formată din: corp, coş de alimentare, mecanism de antrenare, ventilator, site de cernere, gură de evacuare. Tipul de maşină a fost răspândit în toată România.

A fost folosită cu succes la vânturatul cerealelor până în perioada dinaintea colectivizării, astăzi găsindu-şi locul în expoziţiile Muzeului Național al Agriculturii, unde vă invităm să o vizionaţi.

Muzeograf Adrian STROE

Foto : Elena SLUJITORU


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved