Valabilitatea cardurilor de sănătate s-a prelungit cu șapte ani

 

Potrivit Hotărârii de Guvern nr 483 din 25 iunie, începând cu luna iulie 2020 se generează și se rescriu noi certificate pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii.

Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripționate pe cardurile naționale de asigurări de sănătate ar fi expirat anul acesta pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în 2021 să expire alte 10 milioane de carduri.

Soluția de respingere a certificatelor inscripționate pe cardurile naționale va face economii substanțiale, de peste 30 milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a precizat Mihai Geantă, directorul general al CJAS Ialomița.

Costurile acestei soluții sunt în valoare de 550 mii lei, față de 165,4 milioane de lei cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate. Hotărârea adoptată de Guvern degrevează bugetul Ministerului Sănătății pentru anii 2020-2021 de cheltuielile de tipărire a cardurilor a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum și bugetul Fondului național de asigurări sociale de sănătate de cheltuielile aferente distribuției acestora.

Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va identifica certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție din partea cuiva.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved