Vaccinarea merge ca melcul: doar doi la sută din ialomițeni au primit serul miraculos

 

Ialomițenii se înghesuie să se vaccineze împotriva COVID-19, dovadă faptul că nu se mai găsește niciun loc liber în unitățile spitalicești din județ. Informația a fost confirmată chiar de prefectul Tonița Manea, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița, care a explicat că spitalele sunt supraîncărcate din cauza faptului că centrele de vaccinare sunt nefuncționale.

Când a răsfoit Ordonanța, primarul Dragoș Soare s-a văzut legat de mâini și de picioare

Potrivit declarațiilor doamnei prefect, există câte două fluxuri deschise pe unitățile spitalicești, la Urziceni, Slobozia și Fetești unde se vaccinează în etapa I medicii, iar în etapa a doua populația de risc. Spitalele sunt încărcate până în momentul în care centrele comunitare vor deveni funcționale. Un exemplu în acest sens este municipiul Slobozia, care are două centre de vaccinare amenajate, dar care nu sunt funcționale întrucât din OUG nr. 3/2021 lipsesc criteriile de desemnare ale medicului coordonator și atribuțiile pe care acesta trebuie să le îndeplinească.

Pentru centrul de vaccinare de la Slobozia ar fi un medic coordonator, dr. Andreea Radu, însă Primăria, când a răsfoit Ordonanța, a constatat că lipsesc criteriile de desemnare ale medicului coordonator și atribuțiile acestuia și neavând un document oficial din partea ministrului sănătății, n-ar putea să-l angajeze și nici să-l plătească (…) Mai mult decât atât, medicii vaccinatori trebuie să încheie contracte cu Casa de Sănătate, contracte care nu au apărut încă!”, a explicat prefectul Tonița Manea.

Ialomița are 8 centre de vaccinare, la Fierbinți-1, Urziceni-1, Amara-1, Slobozia-2, Țăndărei-1 și Fetești-2.

De la startul campaniei de vaccinare și până la începutul acestei săptămâni peste 1400 de ialomițeni se vaccinaseră împotriva COVID-19.

În ceea ce privește numărul de doze primite de județul Ialomița pentru etapa a doua de vaccinare, DSP Ialomița a primit cu trei fluxuri în plus față de ce s-a primit inițial, ceea ce înseamnă 240 de doze pe fiecare flux.

Și profesorii se vaccinează

În a doua etapă de vaccinare în care sunt incluși și profesorii, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare că fiecare unitate de învățământ preuniversitar va trebuie să desemneze o persoană pentru înregistrarea profesorilor și personalului angajat pe platforma campaniei de vaccinare. Prioritari la imunizare vor fi angajații din învățământul preșcolar, cadrele didactice care lucrează direct cu elevii și cei din învățământul preuniversitar care urmează să activeze fizic, prezenți în școli, începând din 8 februarie.

În momentul de față vă pot spune că peste 50% dintre cadrele didactice și personalul auziliar din învățământ se vor vaccina, aceștia fiind deja înscriși în platformă (…) Și eu, și inspectorul școlar general adjunct ne-am vaccinat marți (n.red.: 20 ianuarie), la Spitalul Fetești pentru că nu am făsit niciun loc liber la Țăndărei sau Slobozia. Le recomand tuturor colegilor mei să se imunizeze, mai ales că vor intra în contact cu copiii”, a precizat Steluța Mitrea, inspector general școlar al IȘJ Ialomița.

Aceasta a mai spus că unitățile de învățământ din județ se vor deschide în funcție de evoluția epidemiologică a fiecărei localități în parte, dar că fiecare școală și grădiniță este pregătită să-și primească elevii.

Nimic nu mișcă fără președinte

Potrivit declarațiilor președintelui Klaus Iohannis, școlile vor începe din data de 8 februarie, astfel: în localitățile care se încadrează în scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. Localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, copiii merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și elevii din clasele terminale – VIII, XII.

Acolo unde localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Slobozia în urban și Colelia în rural, cele mai înalte rate de incidență

Potrivit Anexei la Hotărârea CJSU nr. 8 din 18 ianuarie 2021, rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile (04-17.01.2021), în urban, este următoarea: Slobozia 3,35; Amara 2,14; Urziceni 1,81; Fierbinți-Târg 1,31; Fetești 1,04; Țăndărei 0,39.

În ceea ce privește mediul rural, localitățile care au depășit rata de incidență cumulată a cazurilor de infectări de 3/1000 locuitori sunt: Colelia 6,58; Moldoveni 3,83; Bucu 3,67; Ion Roată 3,1

Sunt și câteva comune din Ialomița unde nu există niciun caz de infectare cu COVID-19, iar aici amintim Vlădeni, Valea Măcrișului, Valea Ciorii, Sudiți, Sălcioara, Giurgeni, Ciocârlia, Borănești, Bărbulești, Buești și Bordușani.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved