URBA SA, PERSPECTIVE DE DEZVOLTARE

 

Consiliul Județean Ialomița acționar majoritar în cadrul URBAN SA Slobozia și asociat cu drepturi depline la ADI Periurbană

Consilierii județeni au aprobat în ședința Consiliului Județean Ialomița din data de 11 iunie 2021 asocierea unității administrativ teritoriale Județul Ialomița cu cele cinci UAT-uri (Slobozia, Ciulnița, Cosâmbești, Mărculești și Scânteia) componente ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de utilități publice pentru serviciul de alimentare cu apă și canalizare – ADI Periurbană Slobozia, în vederea participării acestuia la patrimoniul Asociației, în calitate de membru asociat cu drepturi depline. Județul Ialomița va participa la patrimoniul Asociației cu suma de o mie de lei și va achita și 50 de mii de lei cotizația de membru pentru anul în curs.

SONY DSC

Judeţul Ialomiţa participă la capitalul social al operatorului URBAN SA Slobozia cu suma de 405.155 lei, ceea ce reprezintă 70 la sută din capitalul social al acestui operator. Ulterior asocierii, Municipiul Slobozia va avea o cotă de participare de 28,61 la sută, iar comunele Ciulnița, Cosâmbești, Mărculești și Scânteia câte 0,34 la sută fiecare.

Pentru că obiectivul principal îl reprezintă crearea unui sistem public regional de alimentare cu apă și de canalizare prin optimizarea serviciilor oferite și utilizarea de resurse și facilități comune, ca direcție strategică se recomandă ca operarea regională a serviciilor de utilități publice să se facă pentru o zonă care să acopere cel puțin 100 de mii de locuitori și cât mai multe zone urbane din județ. Consecința directă o reprezintă dezvoltarea sistemelor de apă și canalizare ce va juca un rol important în atingerea obiectivelor propuse și în asigurarea unui nivel de sută la sută de acoperire a serviciilor de apă.

Aderarea județului Ialomița la Asociație ar fi o primă etapă în procesul de participare la capitalul social al operatorului regional URBAN SA Slobozia.

Este un proiect pe care l-am lansat în spațiul public de cel puțin trei luni și am tot discutat despre necesitatea înființării în Ialomița a unui operator de alimentare cu apă potabilă și gestionarea apelor uzate. Dacă în momentul de față Ialomița are ceva sincope în ceea ce înseamnă dezvoltarea județului, acestea sunt și din cauza lipsei unui astfel de operator. Pentru această asociere nu există decât interese administrative și de dezvoltare. Masterplanul de apă și apă uzată la nivelul județului este apanajul Consiliului Județean (…) Am avut discuții cu fiecare în parte și vom discuta cu toți cei care vor dori să se înscrie în această ADI, pe care noi intenționăm să o mărim și prin intermediul căreia dorim să oferim servicii cu operatorul nostru. Cu siguranță, faptul că astăzi avem această hotărâre nu înseamnă că este finalul. Va trebui ca fiecare UAT să dea o astfel de hotărâre, plus alte proceduri juridice pe care trebuie să le îndeplinim pentru a încheia acest obiectiv”, a explicat Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Ialomița, deficitară la serviciile de utilități publice

În Ialomița sunt 42 de localități care nu beneficiază de canalizare și de investiții într-un sistem integrat de gestionare a apei potabile și a celei uzate. Conform ghidului solicitantului POIM 2014-2020 privind dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor, pentru depunerea proiectelor pe sectorul de apă și canalizare UAT-urile nu mai sunt eligibile. Așadar, este utilă crearea unui operator regional performant care să poată accesa și implementa proiecte finanțate de Uniunea Europeană.

Ne dorim un parteneriat corect cu toate unitățile administrativ teritoriale din jurul Municipiului Slobozia, dar și din județul Ialomița, un operator puternic care să fie în stare să atragă circa 200 de milioane de euro, absolut necesare pentru dezvoltarea acestei infrastructuri (…)”, a mai spus președintele Pavel.

Tot prin proiectul de hotărâre, în acord cu Statutul Asociației s-a propus aprobarea contractului de delegare a gestiunii serviciului de apă și canalizare între ADI Periurbană Slobozia și operatorul regional SC URBAN SA Slobozia. Consilierii județeni au aprobat în cadrul aceleiași ședințe și asocierea unității administrativ teritoriale Județul Ialomița cu UAT-urile acționare la operatorul regional URBAN SA Slobozia, în vederea participării la capitalul social al acestuia, în calitate de acționar cu drepturi depline.

<<Aspecte complicate>> la URBAN SA

SC URBAN SA Slobozia a fost înființată la finele anului 1998, cu acționar unic Municipiul Slobozia, prin reorganizarea fostei Regii Autonome de Gospodărire Comunală și Locativă. Ulterior, Municipiul Slobozia, în asociere cu localitățile Ciulnița, Cosâmbești, Mărculești și Scânteia, a creat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – ADI Periurbană Slobozia, constituită în scopul înființării, organizării, reglementării, finanțării exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă și canalizare pe raza de competență a UAT-urilor membre.

Prezent la ședința Consiliului Județean Ialomița, Adrian Stoicescu, directorul URBAN SA Slobozia, a recunoscut că societatea pe care o conduce are numeroase probleme pe care le-a denumit <<aspecte complicate>>.

Probleme sunt peste tot. Știți foarte bine că, practic, Urbanul are destul de multe aspecte complicate în spate. Nu folosesc cuvântul probleme. De la tot ce înseamnă tehnologie depășită, nu există o evaluare a tot ce înseamnă motoare, pompe, și am văzut că cea mai tânără are 30 de ani, sunt aspecte destul de multe de rezolvat, inclusiv pe partea de litigii cu asociațiile preluate și nepreluate, soldurile sunt destul de mari de recuperat, dosarul cu Amonilul, care este în curs și care este ca o bombă atomică asupra societății pentru că sunt de plătit circa 5 milioane de lei. (…) Mă bazez pe o participare a oamenilor noștri. Este foarte important că CJ-ul reușește să devină un frate mai mare sau un protector, pentru că este important să fim la masă cât mai mulți, cu resurse cât mai multe. Categoric, este în pregătire un proiect cap-coadă de redresare, pe toate aspectele. Și retehnologizare și parte juridică și parte de organigramă, iar împreună cu CJ și Consiliul local Slobozia, când se dorește să facem o ședință vă stau la dispoziție”, a declarat Adrian Stoicescu, directorul URBAN SA Slobozia.

În concluzie, scopul Consiliului Județean Ialomița este acela ca serviciile de alimentare cu apă și canalizare să fie asigurate în toate localitățile din județ, iar acolo unde acestea există, să fie realizate investiții considerabile în modernizarea/reabilitarea lor. Finanțarea din fonduri europene a unor astfel de proiecte de investiții pentru modernizarea, reabilitarea și extinderea infrastructurii edilitare de apă și canalizare se poate realiza doar în condițile existenței unui operator regional care să activeze în acest domeniu.

În acest sens, CJ dorește să se asocieze cu mai multe unități administrativ teritoriale din județ, pentru ca SC URBAN SA Slobozia să își extindă capacitatea de operare la nivelul județului.

Pe noi ne interesează, în egală măsură, și Sineștiul și Doja și Slobozia. Ce se întâmplă la Slobozia este problema Consiliului Județean, care vrea să intre, să investească în Urban și pentru cetățenii din Slobozia. Dacă mergem prin comparație, știm cu toții că posibilitățile Consiliului Județean sunt mult mai mari și până va exista posibilitatea ca Urbanul să devină operator regional, să fie pe propriile sale puteri, să poată depună proiecte cu finanțare pe POIM, până la acel nivel va fi treaba Consiliului Județean și a partenerilor din primăriile Slobozia, Ciulnița, Cosâmbești, Mărculești, Scânteia. Sunt solicitări și din partea altor primării, Adâncata, Balaciu, Sf. Gheorghe, Gheorghe Doja, Gheorghe Lazăr de a fi primite în ADI Periurbană”, a concluzionat Marian Pavel.

Petronela MOROANU

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved