Nicu Biserică, primar interimar comuna Gura Ialomiței:
„Unde se investește cu responsabilitate este imposibil să nu existe dezvoltare!”
Nicu Biserică este primarul interimar al comunei Gura Ialomiței din luna ianuarie a acestui an, fiind desemnat să preia frâiele adriminstrației locale într-un moment nefericit pentru întreaga comunitate care a pierdut doi primari într-un timp scurt. Nu este novice într-ale administrației, dar asta nu înseamnă că îi este ușor. Are planuri pentru dezvoltarea localității pe care și-a propus să o conducă în următorii ani.
-
Domnule primar, ați fost desemnat să preluați această funcție până la alegerile din 27 iunie. Ce v-a fost cel mai greu?
-
Nu a fost neapărat greu, dar a trebuit să învăț din mers, pentru că eu nu am mai lucrat în Primărie o perioadă de vreo 10 ani și între timp lucrurile s-au mai schimbat, legile s-au mai schimbat. Având în vedere că ultimul primar se ocupa și de partea de achiziții, a trebuit să preiau și această responsabilitate până va avea loc concursul și va veni cineva pe acest post. Cu foarte mulți ani în urmă, eu am lucrat aici și m-am ocupat de Urbanism și Achiziții publice. Ulterior, am fost consilier local și apoi am plecat în privat. Anul trecut am candidat la funcția de primar, am intrat însă în Consiliul local și am fost ales viceprimar. După ce s-a întâmplat nenorocirea cu fostul primar, am fost desemnat să preiau atribuțiile.
-
Faptul că dvs ați fost cel ales să ocupați această poziție înseamnă că sunteți capabil, nu?
-
Consilierii locali sunt cei care m-au ales și sper să nu dezamăgesc pe nimeni. Îmi dau toată silința ca lucrurile să meargă mai departe, continuăm proiectele, demarăm altele, pentru că timpul nu stă în loc și suntem cu mult în urmă. Aș vrea să recuperez cumva timpul pierdut într-un mod constructiv. Îmi doresc să ne dezvoltăm pe toate palierele.
-
Vorbiți-mi despre investițiile din Gura Ialomiței. Ce s-a făcut de când ați preluat interimatul și ce urmează să faceți?
-
În momentul de față avem un proiect în desfășurare de pietruire a străzilor, pentru că atât am reușit să ne permitem din bugetul local, iar timpul a fost foarte scurt. Avem, în schimb, un proiect pe care am dorit să-l depunem la Compania Națională de Investiții, însă în urma discuțiilor cu consultanții nu știm dacă o să reușim anul acesta, așa că îl vom depune în toamnă și pe PNDL. Este mult de muncă pe partea de documentație, dar o să reușim să facem tot ce trebuie ca să depunem proiectul. Dacă nu vom găsi o sursă de finanțare, mai avem varianta de a reabilita cu bani din bugetul local, dar va fi extrem de greu și de durată, pentru că va trebui să asfaltăm câte un kilometru în fiecare an. Nu este varianta optimă, dar o luăm în calcul ca un plan de rezervă pentru că ne gândim și în perspectivă. Tot anul acesta am depus la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară un proiect pentru modernizarea iluminatului public ca să înlocuim toate becurile cu unele LED, mai economice și cu durată de viață mai mare. De asemenea, ne pregătim pentru recepția lucrărilor de construire a trotuarelor în satul Gura Ialomiței, pe o lungime de 2,8 kilometri, ne pregătim de asfaltare, pentru că vrem să prindem un proiect care este foarte important pentru noi. În același timp, împreună cu localitățile Mihail Kogălniceanu și Giurgeni, avem proiectul de extindere a rețelei de canalizare. Mai avem câteva obictive în lucru și mă refer aici la tencuiala interioară a bisericii, pentru că am terminat exteriorul cu tot ce înseamnă acoperiș, gard, apoi vom ajuta la pictură.
-
Nu știu dacă ar trebui să vă întreb de obiective viitoare, pentru că mai este puțin și vor avea loc alegerile. Știu însă că vă veți înscrie și dumneavoastră în cursa pentru fotoliul de primar, așa că aș vrea să știu, totuși, măcar pe scurt, ce planuri aveți dacă veți ajunge să conduceți această comună?
-
Da, este adevărat că voi reintra în această cursă și asta pentru că îmi doresc mai mult decât ni s-a oferit până acum. La țară, viața este încă grea și n-ar mai trebui să fie așa. Poate nu putem avea condițiile de la oraș, dar să știți că lipsa asfaltului, a utilităților, a unor parcuri pentru tineri și copii, plus multe alte investiții mai mici sau mai mari ne îngreunează traiul în mediul rural. Îmi doresc să amenajez patru pacuri pentru copii și tineret, două în satul Luciu și două în Gura Ialomiței, avem nevoie și de o bază sportivă în interiorul școlii de la Luciu. Intenționez să mut postul local de poliție la dispensarul veterinar, pentru a putea moderniza dispensarul uman. Mai mult decât atât, am făcut o solicitare către Consiliul Județean Ialomița pentru reabilitarea DJ 212, pentru că este un drum pietruit între Luciu și Mihail Kogălniceanu fiind folosit de fermieri. Sunt lucruri pe care trebuie să le facem pentru că și noi trăim aici. Mai avem un SF finalizat pentru rețeaua de gaze, realizat în parteneriat cu Mihail Kogălniceanu și comuna Victoria din județul Brăila. O să vorbim cu consultanții ca să putem depune și acest proiect. Sunt foarte multe lucruri de făcut, investiții care ne pot ușura viața la țară.
-
Care ar fi prioritatea din tot ce mi-ați povestit?
-
Drumurile, care sunt un dezastru. Acestea au fost pietruite cu piatră de slabă calitate și la ploi mai puternice ne înfundau șanțurile. Acum, cu proiectul pe care îl avem, nu se mai întâmplă. Prioritățile noastre sunt legate de partea de infrastructură drumuri și de rețelele de canalizare și gaze. Mai avem vreo 10 km de asfaltat dintr-un total de 13, pentru că, deși pare greu de crezut, doar 3 km s-au reabilitat până acum, iar diferența este prinsă în proiect.
-
Aveți bani la buget anul acesta?
-
Avem, da, nu ne putem plânge, dar nici nu putem spune că ne ajung pentru câte sunt de făcut. Cei mai mulți bani sunt alocați la secțiunea dezvoltare, tot excedentul de anul trecut l-am trecut aici, fiind vorba despre aproximativ 10 miliarde de lei. Țin foarte mult să avem drumuri și utilități, să atingem și noi standarde mai ridicate de viață. Poate că nu vom reuși să facem totul repede, pentru că sunt aspecte care nu depind de noi, dar cu siguranță îmi dau toată silința și depun tot efortul să realizez măcar lucrurile de bază care să satisfacă un minim de nevoi. Este greu, dar le luăm pe toate din mers, așa cum vin.
Petronela MOROIANU