Umor și CUCi la Urziceni

* „Umorul? Un coctail de revoltă și disperare”

(Grigore Moisil)

Piciorul nu împiedică umorul. De piciorul lipsă vorbesc. Sâmbătă, 18 martie, câțiva cuci tomitani ne-am mobilizat și-am plecat prin câmpia Bărăganului spre Urziceni, să ducem o clipă de zâmbet lui Nicu Petrache și spectatorilor de la Casa de Cultură din localitate.

Corifei de condei, Dan Norea, Petru Brumă, Ionuț-Daniel Țucă, io, din Slobozia, Florentina Loredana Dalian, la care s-a adăugat un simpatizant al cucilor, scriitorul umorist Florian Abel.

A fost un regal, încheiat la restaurantul Royal, unde ne-au însoțit oamenii de bază ai directorului Petrache, Aurelia Petre și Dan Mitrea.

Ciorbă de burta, ciulama de ciuperci, tărie, vin, cafea… tot pentru burtă, au dus periplul nostru de la concret la… perfect!

La întoarcerea spre litoral, oprire la Munteni, unde ne aștepta doamna Atena, mama Loredanei, cu plăcinte, varia băuturi și ospitalitate, de nu se poate!

Iată scurta prezentare a șacalilor umorului:

Suntem cuci, denumiți după C.U.C., clubul umoriștilor constănțeni, înființat acum 15 ani de acest pleșuv Dan Norea, vulturul pleșuv. Stătea acasă, îl punea soția să curețe ceapă, să facă goblen și să șteargă praful, așa că a șters-o la Casa Armatei și cuc s-a făcut.

Membră fondatoare este drăgălașa Florentina Loredana Dalian, mama cucilor, poetă, scriitoare și umoristă care mi-a trântit o șarjă tristă, la oarece apropouri ale mele: Recent Gagniuc m-a abordat, / Așa cum el socoate, / Cu el să intru în păcat. / Păcat că nu mai poate! Și, iată ce mai poate scrie cuca asta despre noi: Umoriștii sunt „gunoierii” literaturii, ei preiau toată amărăciunea lumii, o transformă și o livrează înapoi sub o formă care să o facă mai ușor acceptabilă, digerabilă, suportabilă”.

Procurorul Ionuț Țucă a mers cu ea la un festival, ea la volan. A declarat c-ar merge cu ea la sfârșitul lumii, că n-ar ajunge niciodată, așa încet merge. Vitezele, încet, încetișor, pi loc și diloc. Așadar, stima noastră și mândria / Loredana, Slobozia!

Un alt senior cu umor este profesorul Petru Brumă, un argint viu, încă viu, al clubului, o minte brici, cu scăpărici, foarte prolific la scris. Doar ce servești o cafea, o tartă cu magiun și, hop, un nou volum! În umor e convingător, îl veți asculta și sper să v-o dovedească. Știe să citească!

Nu ultimul, dar de top este prezent aici, cu dvs., singurul procuror cu umor din Dobrogea, Ionuț-Daniel Țucă, 3 cărți, 5 copii și 14 dioptrii. Specialist în rondel și epigramă, când iese la public să citească, zice „Nu vă rețin mult!” De, procuror. De mine vă spun mai târziu, de Florian Abel, doar trei laude. Memorie prodigioasă, talent de ialomițean cu șase copii și un mare prieten al cucilor.

Așadar, am purces la creațiile noastre nemuritoare și ne-am oprit la timp, să nu ne prindă paștele. Apropo de Paști, anul trecut am primit o urare: „Fie ca lumina învierii să-ți risipească întunericul minții!”

Ananie Gagniuc

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved