Umilință și educație

Această ministresă a educației mă aduce la exasperare! În numele cui solicită ea ajutorul bisericii ortodoxe să participe la o campanie de donații pentru copiii noștri!? Pe cine reprezintă ea? Cine a mandatat-o pe ea, o ilustră neica nimeni, să ne umilească pe banii noștri? Știe ea că NOI plătim salariile, toate salariile, tuturor bisericilor din țara asta!? Ba și construcția lor!? NOI! Nu ei!
Guvernul ăsta pare o adunătură de habotnici fără carte! Numai că nu sunt. Sunt numai șmecheri de prost gust. Am îmbătrânit ascultând mii de oameni, dar pe madmoazela de la educație nu pot! Discursul său este pur și simplu obositor. Bieții copii!
În țara cu un președinte meditator, aș fi avut pretenții!
Cretă, burete și perdele vă cumpără părinții. Acum vreți tablete de la bor, iar bor-ul, în marea sa milostivenie, o să-i oblige pe Preoți să le cumpere. (Nu este o greșeală litera mare de la acest substantiv comun. Doar ei sunt „biserica”.) Și astfel, duceți mai departe o milogeală de neam prost. Unde sunt banii noștri!? Unde este demnitatea noastră!? Unde este respectul față de copii și părinți!?
Porniți școlile! Reporniți educația în țara asta! Opriți abandonul școlar! Terminați cu aberația numită „învățământ de acasă”! Nu mai discriminați copiii pe criteriul drag vouă, al banilor! Veniți-vă în fire; educația nu se face pe telefonul mobil!
Și când zic să reporniți educația mă gândesc la ultimii douăzeci și ceva de ani, nu la aceste trei luni! Dacă am ajuns aici, la limita promiscuității, este în principal vina voastră, a celor care v-ați ocupat de învățământ și educație, din moțul politicii.
În Corea de Sud, în ziua examenului de maturitate, se oprește circulația, zborurile deasupra centrelor de examen sunt anulate, poliția este pe străzi ca să fie liniște, iar guvernul decretează zi liberă, astfel încât nimic să nu altereze efortul tinerilor în a-și demonstra putința de a fi membri ai societății. Da! Educația este cea mai importantă religie a umanității. Purtați-vă ca niște preoți, nu ca niște golănași de cartier.
Porniți școlile! Fără școală poate că vom scăpa de viruși, dar cu siguranță vom muri de răutate și prostie!

Dan Elias


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved