Marian Pavel, președintele CJ Ialomița: Am lucrat foarte bine și sunteți parte din dezvoltarea acestui județ
Miercuri, 25 septembrie, ultima ședință ordinară a Consiliului Județean Ialomița din mandatul 2020-2024, până la finalul acestei luni urmând să-și intre în rol candidații validați pentru mandatul 2024-2028. Evenimentul a avut loc în sala de conferințe a conacului „Hagianoff” din complexul “Domeniul Manasia”. Înaintea supunerii dezbaterilor și aprobării proiectelor de pe ordinea de zi a ședinței, președintele Marian Pavel a ținut ca acest final de mandat să fie marcat prin câteva intervenții ale consilierilor județeni și ai celor implicați într-un fel sau altul în activitatea ultimilor patru ani a Consiliului Județean. Cert este că în toată această perioadă acesta a funcționat ireproșabil, indiferent că în componența sa au fost reprezentanți ai mai multor partide, toate proiectele de hotărâre fiind abordate cu mare resposabilitate, fără dezbateri inutile și aprobări comandate de sus, cum am avut parte în anterioarele mandate.
Marian Pavel: Vă mulțumesc frumos că ați răspuns invitației noastre de a participa la ultima ședință ordinară a actualului Consiliu Județean, mă refer la mandatul 2020-2024. Înainte de a deschide ședința dați-mi voie să vă spun câteva cuvinte. Îmi aduc aminte că pe 20 octombrie 2020 am depus toți jurământul. Am jurat fiecare dintre noi să facem tot ce stă în priceperea noastră pentru binele locuitorilor județului Ialomița. Vreau să vă multțuemsc, și nu sunt cuvinte goale ce spun acum. Am lucrat foarte bine și sunteți parte din dezvoltarea acestui județ. Nu s-ar fi realizat absolut nimic în județul Ialomița fără dumneavoastră. Faptul că ați înțeles să fiți proactivi și ați susținut majoritatea proiectelor administrației județului Ialomița, bineînțeles asumându-vă anumite riscuri, că ați înțeles că cel mai important lucru, a doua zi după ce ați fost votați și validați, să puneți mai presus de interesele politice interesele județului Ialomița. Fără dumneavoastră, fără colegii noștri din Consiliul județean, aceste câteva sute de milioane care s-au investit în Ialomița astăzi n-ar fi fost posibile. Vreau să mulțumesc, personal, lui Alexandru Potor, care a fost alături de mine în toată această perioadă, să îi urez succes în noua sa funcție, de primar al municipiului Slobozia, astăzi fiind încă administrator public. Vreau să mulțumesc domnului prefect pentru implicarea de care a dat dovadă și că de fiecare dată a fost alături de Consiliul Județean sprijinind toate activitățile Consiliului Județean. Vreau să mulțumesc fiecăruia în parte și, bineînțeles, colegilor mei din Consiliul Județean, directorilor direcțiilor deconcentrate și, nu în ultimul rând, mass media, care au relatat de fiecare dată cu obiectivitate activitatea consiliului Județean. Este un moment emoționant, de reflecție asupra celor patru ani de muncă și de rezultate vizibile pentru comunitatea noastră. Acest mandat a fost plin de provocări, dar și de multe realizări, care au adus județul nostru pe un drum mai bun. Și nu ne oprim aici. Pentru următorul mandat ne-am propus să continuăm proiectele începute și să lansăm altele noi, menite să îmbunătățească viața fiecărui ialomițean. Investițiile în infrastructură, educație, sănătate și creșterea calității vieții sunt doar câteva dintre prioritățile noastre.
Despre activitatea consilierilor județeni pe parcursul acestui mandat au mai vorbit Marin Constantin (prefectul de Ialomița), Raluca Dumitrescu (deputat de Ialomița), Liviu Patrichi (deputat de Ialomița), Alexandru Potor (administratorul public al județului Ialomița), Alexandru Dinu și Cătălin Grigore (vicepreședinți ai CJ Ialomița), Adrian Ionescu (secretarul general al județului), consilieri județeni.
După acest moment, festiv să-i spunem, au fost supuse dezbaterii și votului consilierilor județeni 12 proiecte de hotârâri, toate fiind aprobate în unanimitate. Noi am reținut doar câteva.
Punctul 3 pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli al Spitalului Județean de Urgență Slobozia pe anul 2024. La partea de venituri intervin actualizări constând în modificarea prevederilor bugetare la secţiunea de funcţionare şi majorări la secţiunea de dezvoltare, sursa fiind constituită din vărsăminte din secţiunea de funcţionare. La partea de cheltuieli, la secţiunea de funcţionare are loc actuclizarea creditelor bugetare alocate bunurilor și serviciilor, iar secţiunea de dezvoltare intervin majorări de credite bugetare.
Punctul 5 a vizat proiectul de hotărâre privind acordarea stimulentelor financiare elevilor și cadrelor didactice cu rezultate deosebite în domeniul performanțelor școlare în cadrul programului ”Premii de excelență pentru olimpicii ialomițeni din învățământul preuniversitar de stat pentru anul școlar 2023-2024”. Stimulentele financiare (în valoare individuală de 500 lei) se acordă elevilor din unitătile de invătământ preuniversitar de stat cu personalitate (şcoli gimnaziale sau licee) care au obtinut premiul I la olimpiadele judeţene sau la faza regional ă a olimpiadelor 1a disciplinele muzică și religie şi la faza zonală la olimpiada corală. Aceeași sumă se acordă cadrelor didactice îndrumătoare ale elevilor care au realizat aceste performanțe.
Prin proiectul de hotărâre privind aprobarea repartizării unor sume pentru susţinerea cultelor din judeţul Ialomiţa pe anul 2024, Consiliul Județean alocă fonduri pentru susținerea a 11 unități de cult pentru lucrări ce vor fi executate în următoarele luni în total de 550.000 lei. Vor primi câte 50.000 lei Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Reviga (contribuție lucrări pictură biserica parohială în tehnică frescă), Mânăstirea „Sfântul Apostol Andrei” Crăsani Balaciu (contribuție lucrări pictură în tehnică frescă), Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Amara 1 (lucrări de consolidare în vederea punerii în siguranță și reamenajare completă a bisericii parohiale), Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Roșiori 1 (lucrări de refacere a învelitoare și finisaje exterioare la biserică), Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Gheroghe Lazăr (lucrări de tratament pentru combaterea igrasiei la biserica parohială), Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Frățilești (lucrări de conservare restaurare pictură murală), Parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni” Slobozia Nouă (lucrări finisaje exterioare și alei pietonale), Parohia „Sfântul Ilie” Fetești ((lucrări de renovare exterioară biserică), Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Movilița Nouă (lucrări de consolidare și punere în siguranță a bisericii), Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” Dridu Moară (lucrări construire capelă mortuară), Parohia „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” Frățilești Sudiți (realizarea unor lucrări de pictură)
Proiectul de hotărâre privind asocierea Unității Administrativ Teritoriale Județul Ialomița cu Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Adâncata și S.C MRC RACING SOLUTIONS S.R.L. în vederea finanțării în comun a obiectivului de investiții” Modernizare drumuri agricole în comuna Adâncata a fost penultimul pe ordinea de zi. Valoarea totală a investiției este de 1.148.462 de lei fără TVA, din care Consiliul Județean Ialomița va contribui cu 1.000.000 de lei, comuna Adâncata cu 74.500 lei, iar societatea Motorpark România cu 74.500 lei. „Este de datoria noastră (a declarat președintele Marian Pavel) să investim astfel încât să creăm o infrastructură pentru cei care doresc să investească în județul nostru. Același lucru se întâmplă și la Alexeni, unde am luat în administrare de la Primăria Alexeni drumul comunal care face legătura cu aeroportul deja scos la licitație și adjudecat de o societate. Din punctul meu de vedere, ca inițiator al acestui proiect, este o investiție necesară. Trebuie să venim aproape de autoritățile locale și aproape de cei care investesc în județul nostru și aduc plus valoare comunității respective și județului, pentru că discutăm de un circuit la care participă oameni din toată țara și de peste hotare. Sunt investiții importante pentru județ și acolo unde noi putem să intervenim financiar eu cred că lucrul acesta este de bun augur”.
Nicolae TACHE