Tur pe Râul Naparis – Ialomița 2020

După participarea la prima ediție a Caravanei AUR, (Apele Unite ale României), ce a constituit o tură în canotci și caiace, prin Delta Dunării, din Tulcea până la Sf. Gheorghe, am organizat Turul pe Râul Naparis – Ialomița 2020, care constituie de fapt o repetare a unor evenimente mai vechi. Organizată tot de către Fundația de Turism și Ecologie a Dunării de Jos ”Ciulinii Bărăganului”, ce actualmente este partener și colaborator al Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Slobozia. Parte componentă a unei ample manifestări, inițiată de un mai vechi partener al fundației – apropiat sufletului și preocupărilor noastre – „Asociația Ivan Patzaichin Mila 23„ intitulată A.U.R. – Apele Unite ale României.

Enumerăm dintre participanți Familia Zota – Cristi și Moni din Slobozia, Familia Ungureanu Gabi și Gianina împreună cu cei trei copii din București, Munteanu Cosmin din București și Munteanu Dumitru Florin – inițiatorul proiectului, Slobozia.

Numărul de participanți a fost de șase adulți și trei copii, care s-au deplasat într-un număr de trei caiace duble (unul gonflabil) și două simple. Numărul a fost mai redus, nu de restricțiile impuse de pandemie ci de sezonul de recoltare a strugurilor.

Intrarea în traseu s-a realizat pe Râul Ialomița – Naparis, fiind numele vechii denumiri a acestuia, care ne-a și inspirat – în dreptul satului Orboești care face parte din Comuna Andrășești, situată la o distanță de 24 km față de Slobozia – în jurul orei 10:20 în dimineața zilei de 19 septembrie 2020. Am străbătut un curs sinuos specific unui râu de șes situat în câmpia Bărăganului cu nenumărate meandre și coturi, trecând printre pilonii de susținere a podul rutier ce leagă Comuna Andrășești de Albești, printre pontoanele podului de la Buești și Poiana, trecând printre pilonii de susținere podului CFR de la intrarea în Slobozia, podul de Țevi, și podul rutier Slobozia cartier Bora.

Sosirea a fost făcută în jurul orei 18:30 tot pe data de 19 septembrie 2020 în seara aceleiași zile, după aproximativ 7 ore de vâslit aproape continuu. Efortul a fost unul susținut, considerabil și de apreciat presărat cu mici incidente. Satisfacția a fost a unei prospectări a traseului și a vizionării unor imaginile fascinante din peisaj împreună cu posibilitatea de a admira biodiversitatea – lucruri incredibile pentru zonă ce crează senzații ce nu pot întotdeauna reproduse în fotografii sau descrise în cuvinte.

Avem convingerea că astfel de evenimente vor fi reluate și în alte etape pentru a completa traseul Râului Ialomița și Culoarul Ialomița până la Dunăre și în continuare până la Marea Neagră. Astfel va fi atins obiectivul final – împreună cu „Asociația Ivan Patzaichin Mila 23„ – al Proiectului A.U.R. – Apele Unite ale României.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved