Parlamentul European (PE) a deschis o cerere de propuneri de proiecte pentru acţiuni care sprijină iniţiativa European Youth Events ediţia 2023.
EYE (European Youth Event) reunește la Parlamentul European de la Strasbourg și în online mii de tineri din Uniunea Europeană și din întreaga lume, pentru a împărtăși și a-și modela ideile despre viitorul Europei. Este o oportunitate unică pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani de a interacționa, de a se inspira reciproc și de a schimba opinii cu experți, activiști, influencers și factori de decizie.
Programul EYE este compus din activități în sediul PE (Strasbourg), activități în aer liber în „EYE Village” (Strasbourg) și un număr limitat de activități online. O mare parte a programului este creată în comun cu organizații de tineret, cu accent pe programul în aer liber.
Această cerere are în vedere activităţi ce vor fi organizate în „EYE Village”.
EYE a fost organizat de către Parlamentul European în 2014, 2016, 2018 și 2021. Următoarea ediție este planificată pe 9 și 10 iunie 2023 şi va atrage până la 10.000 de tineri.
Obiectivul principal al apelului este de a construi și de a consolida cetățenia europeană în rândul tinerilor, de a crește gradul de conștientizare cu privire la modul în care funcționează UE și la rolul democratic al Parlamentului European și de a-i împuternici să devină cetățeni activi, încurajând implicarea și participarea lor activă la alegerile europene din 2024.
Cererea are în vedere trei categorii de activităţi care vor constitui programul EYE Village:
-
Categoria 1: Dezbateri şi ateliere interactive – vor fi finanţate 10-15 proiecte;
-
Categoria 2: Program cultural (teatru, artă dramatică, pantomimă, dans, circ) – vor fi finanţate 10-15 proiecte;
-
Categoria 3: Program muzical (în aer liber). Se va finanţa un singur proiect.
Buget total disponibil: 3.000.000 EUR
Eligibilitate: organizaţii non-profit constituite legal de cel puţin 4 ani, fără afiliere politică şi cu sediul în oricare dintre statele membre ale UE. La proiect pot participa și alte entități, cum ar fi subcontractanții și beneficiarii unui sprijin financiar.
Condiţii de participare (propunerile trebuie depuse de un singur solicitant, nu sunt acceptate consorţiile): pentru categoriile 1 şi 3, organizaţia de tineret sau a societăţii civile respective trebuie să aibă un caracter pan-european, iar pentru categoria a 2-a sunt eligibile şi universităţile sau instituţiile de învăţământ superior care pregătesc studenţi în domeniile artistice menţionate mai sus.
Termenul-limită pentru depunerea aplicaţiilor este 10 noiembrie 2022.
Contact direct pentru întrebări şi detalii (cu specificarea referinţei cererii – EP-COMM-SUBV-EYE2023): dgcomm-subvention@europarl.europa.eu şi eye@europarl.europa.eu
Propunerile pot fi trimise în orice limbă oficială a UE. Din motive de eficiență, solicitanţii sunt sfătuiţi insistent să utilizeze engleza sau franceza pentru întreaga aplicație. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci ar trebui inclus un rezumat al proiectului în engleză sau franceză.