Trei luni de administrație publică în Fetești cu Laurențiu Șonchereche în frunte

 

Ne aflăm la sfârșit de an și aproape un trimestru de administrație publică cu Laurențiu Șonchereche în fruntea Primăriei municipiului Fetești. Pentru că nu este novice într-ale Primăriei întrucât a ocupat funcția de viceprimar al municipiului Fetești, edilul lucrează de zor la proiecte, astfel încât, la încheierea acestui an, să poată trage linie „pe plus”. Pe marginea acestor proiecte, am discutat pe larg la sfârșitul săptămânii trecute.

 • Sunteți mandatat de cetățeni să conduceți Primăria municipiului Fetești pentru o perioadă de patru ani. De mai bine de două luni ați fost validat în funcție și ați depus jurământul. Ce ați reușit să faceți în acest timp?

 • În primul rând continuăm proiectele începute în mandatul trecut, pentru că sunt foarte multe proiecte pe fonduri europene, dar şi naţionale și pe fonduri guvernamentale. Supervizăm lucrările pe șantiere, încercăm să rezolvăm problemele de zi cu zi și să le fim de ajutor cetățenilor care se confruntă cu diverse probleme.

Din toamnă, autobuze și microbuze electrice pe străzile feteștene

 • Ați adus în discuție proiectele de fonduri europene. Detaliați, vă rog!

 • Dacă discutăm de proiectele pe fonduri europene vă pot face o retrospectivă a acestora și nu am cum să nu aduc în atenție sistemul integrat în valoare de 11 milioane de euro. La momentul actual acest proiect se află în faza de licitaţie pentru autobază, pentru autobuzele electrice și pentru asfaltarea drumurilor pe care acestea vor circula.

 • Când vor sosi primele autobuze electrice?

 • Nu pot spune concret, dar cred că până în toamna anului viitor putem să vorbim de prezenţa acestora în municipiul Feteşti. Este vorba despre zece autobuze electrice şi două microbuze de capacitate mai mică. În condiţiile în care acest proiect (în totalitatea lui) trebuie finalizat până în 2023, cred că până în toamna anului viitor şi procedura de licitaţie privind achiziţionarea acestor autobuze va fi finalizată.

Tot în cadrul acestui proiect de sistem integrat de transport durabil discutăm şi de staţii inteligente, cu monitoare. Cred că supravegherea acestor staţii prin amplasarea de camere video va diminua foarte mult distrugerea lor. În fond, oamenii trebuie să conştientizeze faptul că tot ce reuşim să facem la nivel de municipiu facem pentru dezvoltarea confortului lor şi nu pentru a fi distruse. La nivel de municipiu am fost printre primii care a câştigat acel grant de la UE în cunatum de 15.000 euro, cu wi-fi gratuit în spaţiile publice. L-am câştigat, implementat, deja discutăm de prezenţa Internetului în câteva parcuri din municipiul Feteşti.

Un alt proiect destul de important la nivel de comunitate este finalizarea în termen a ambulatoriului. Este vorba de un proiect tot cu fonduri europene, în valoare de 2,5 milioane euro care presupune construcţia obiectivului, cât şi dotarea acestuia în totalitate cu aparatură modernă pentru care s-a demarat procedura de achiziție. Este vorba despre computerul tomograf care în prezent este depozitat în sălile Spitalului Municipal „Anghel Saligny” Feteşti. Ambulatoriul este realizat în proporţie de 90 la sută, urmând ca la începutul anului viitor să semnăm recepţia atât cu constructorul, cât şi cu cei de la ADR Sud Muntenia, pentru ca mai apoi să îl dăm în folosinţă.

Un alt proiect se referă la extinderea rețelei de alimentare cu gaz, pe data de 17 decembrie deschizându-se programul de depunere pe fonduri europene. La nivel de Feteşti avem un singur cartier conectat la reţeaua de gaz metan, respectiv Feteşti Gară. Urmează ca şi în celelalte cartiere – Feteşti Sat, Buliga, Vlaşca şi Colonişti – să putem extinde reţeaua prin intermediul acestui proiect. Valoarea totală este de 25 milioane euro și îl vom depune în parteneriat cu comuna Stelnica.

Obiective așteptate cu nerăbdare de feteștei: Primărie, Casă de Cultură, 26 de străzi asfaltate

 • Pe fonduri naționale, guvernamentale, aveți proiecte?

 • La nivelul UAT Feteşti mai avem depuse alte trei proiecte la Compania Naţională de Investiţii. Primul proiect vizează construirea unui sediu pentru Primăria Municipiului Feteşti, deoarece, la nivel de ţară, suntem singura Primărie care desfăşoară activitatea într-un bloc. De asemenea, avem un proiect depus pentru o casă de cultură cu 299 locuri. Dacă proiectul va fi acceptat, se va construi în Parcul central, pe locul unde se află astăzi fosta Grădină de Vară care este într-o stare avansată de degradare şi nu mai îndeplineşte condiţiile necesare pentru desfăşurarea unor activităţi culturale la nivel de municipiu. Mai discutăm şi de un număr de 26 de străzi, care spre bucuria noastră le avem spre a fi asfaltate. Se află în lista sinteză de la Compania Naţională de Investiţii, din câte am înţeles. Asta înseamnă că au intrat în evaluare finală şi în cel mai scurt timp vom primi un răspuns de la CNI dacă vor intra la plată şi dacă vom demara acest proiect de asfaltare a străzilor. La nivel de municipiu Feteşti, în urmă cu cinci ani 34,7 din străzi erau de pământ și nu este normal ca un municipiu cu peste 30 de mii de locuitori să aibă străzi de pământ şi să nu fie măcar pietruite.

În lucru, un proiect pentru un Centru Multicultural

 • Ce proiecte aveți pe educație?

 • La Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Feteşti avem construită o grădiniţă, în parteneriat cu Ministerul Educației, un proiect pe fonduri europene, pentru locuitorii din Cartierul Dudeşti. Timp de 20 şi ceva de ani, cetățenii de acolo nu au beneficiat de o grădiniţă propriu zisă, activitatea desfășurându-se într-un fost apartament al IAS Feteşti, transformat şi modificat, de-a lungul timpului, în două săli de clasă. Astăzi discutăm despre o clădire modernă, mare, cu cinci săli de clasă, cu grupuri sanitare proprii, adecvate vârstei acestor copilaşi. Rămâne ca în cel mai scurt timp, cred că în două săptămâni să semnăm şi recepţia finală a acestei noi clădiri.

Tot în acest domeniu mai există două proiecte pe fonduri europene, respectiv reabilitarea şi eficientizarea energetică a Liceului Teoretic „Carol I” Feteşti, cel mai mare din municipiu, precum şi începerea lucrărilor la Liceul de Industrie Alimentară, acolo unde discutăm de înlocuirea caloriferelor, izolare termică, înlocuirea centralelor, înlocuirea instalaţiei sanitare, înlocuirea instalaţiei electrice. La acest moment, am avut vizita în teren şi sperăm ca în cel mai scurt timp să semnăm contractul (tot pe fonduri europene) pentru reabilitarea Şcolii Gimnaziale „Aurel Vlaicu” , fosta şcoală 7. Acolo avem în vedere reabilitarea în totalitate a şcolii mici, dar şi a grădiniţei cu program prelungit, pe care şcoala o are în administrare. Aici discutăm de schimbarea acoperişului, schimbarea instalaţiei electrice, instalaţiei sanitare, izolare termică, mobilier nou pentru aceşti copii.

 • Știu că aveți în plan lucrări de reabilitare pentru Școala „Dimitrie Cantemir”, dar şi a grădiniţei de pe strada Depoului. Cu ce fel de fonduri veți face aceste raeabilitări?

 • Într-adevăr, așa este, avem în plan, pe viitor, să depunem un proiect, tot pe fonduri europene, pentru reabilitarea Şcolii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir”, dar şi a grădiniţei de pe strada Depoului. Pe de altă parte, trebuie să știți că sunt foarte multe proiecte pe care le avem în desfăşurarecele enumerate de mine fiind doar o parte dintre proiectele europene pe care le avem. Avem depus tot pe fonduri europene un proiect pentru un centru multicultural ce va fi amplasat pe strada Jandarmeriei, vizavi de Sala de sport, un fel de Casa Pionerului, cum era înainte, care să fie dedicat elevilor şi persoanelor din municipiul Feteşti care îşi doresc să petreacă timpul liber într-un ambiant plăcut. De asemenea, prin DADP Feteşti, în această toamnă am finalizat un teren sintetic făcut în totalitate cu bani de la bugetul local. Am avut o discuţie cu directorul DADP şi dorim să extindem aceste terenuri sintetice dedicate în totalitate atât elevilor de la Liceul de Industrie Alimentară Feteşti, cât şi locuitorilor care doresc să joace fotbal sau să practice alte sporturi.

Cinci mii de scaune, din Giulești la… Fetești

 • Ce le mai rezervă feteștenilor viitorul, mai apropiat sau mai depărtat?

 • Avem în vedere construirea unui nou teren sintetic, dar de data aceasta dedicat practic tenisului de câmp. Pentru CSM – Clubul Sportiv Municipal Feteşti, înfiinţat acum doi ani, autoritatea publică locală a fost implicată foarte tare în dezvoltarea sportului. Ne-am preocupat pentru dotarea Stadionului Municipal Feteşti unde am montat circa 5.000 de scaune aduse de pe Stadionul Giuleşti.

Sunt foarte multe astfel de proiecte pe care le avem în desfăşurare, dar și în plan pentru a fi realizate, însă nu ne oprim aici. Dorim ca odată cu deschiderea exerciţiului financiar european 2021-2027 să depunem şi alte proiecte pentru îmbunătăţirea atât a infrastructurii, cât şi a vieţii de zi cu zi a oamenilor din municipiul Feteşti.

Petronela MOROIANU

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved