Trecător prin cotidian

  • Mâine, 23 august, este o zi de referință în istorie, declarată drept „zi națională” pe care românii o sărbătoreau cu mare fast. Actul de la 23 august 1944 a fost acțiunea prin care Regele Mihai a decis demiterea și arestarea lui Ion Antonesu, prim ministru și conducătorul statului și a retras România din alianța cu Hitler și puterile Axei. Astfel, din 1944 și până în 1965, 23 august a fost sărbătorită ca Ziua Națională a României sub lozinca „Eliberarea țării noastre de sub jugul fascist ”. În 1965, odată cu venirea lui Ceaușesu la putere, actul de la 23 august s-a transformat în „Revoluția de Eliberare Socială și Națională, Antifascistă și Antiimperialistă”. Apoi, pe 1august 1990 a fost stabilită prin lege Ziua Națională a României să fie sărbătorită pe 1 Decembrie. Istoria ne-a învățat să trecem prin multe în funcție de ce dicta Moscova. Acum avem posibilitatea ca mâine, 23 august, să-l sărbătorim pe Sfântul Mucenic Lup, servitorul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Probabil că de aceea lupul din pădurile noastre este protejat de lege!
  • Guvernul a aprobat în primă lectură un proiect de hotărâre care extinde metodologia de combatere a hărțuirii la nivelul universităților și școlilor. Ca noutate, se va introduce în hotărâre un articol prin care plângerile anonime nu vor rămâne anonime pentru organele de anchetă. Ca-n Caragiale: „O semnăm, dar o dăm anonimă”.
  • Ministerul Transporturilor a anunțat că e gata prima locomotivă electrică modernizată prin PNRR. În total, vor fi modernizate 55 de locomotive, suma alocată fiind de 66 milioane de euro din fonduri nerambursabile. Și astea pe ce cale ferată vor circula, pe aia nemodernizată ?

  • Grecii mulțumesc zeului focului Hefaistos pentru că au reușit să lichideze în câteva zile incendiile la care au contribuit și pompierii români. Și la noi, pompierii au reușit să lichideze incendiul de pădure din Mehedinți, prilej cu care mulțumesc… „Zeului Arafat”.
  • Ligia Deca, ministra Educației, prevede și în 2025 zile întregi de caniculă. Astfel, ca să nu fie prea multe examene pe caniculă, cele scrise se vor da în iunie, iar probele orale și de competențe încep din iarnă. Nu este exclus ca Bac-ul să-l iei de la Chiciu și să treci la bulgari!

  • Mesajul cercetătorilor: dacă vrei să rămâi mai tânăr, nu este neapărată nevoie să slăbești. Totul este să te menții permanent la aceeași greutate. Fără zahăr.
  • Aurul a depășit pentru prima dată 2500 de dolari pe uncie (31,1035 grame o uncie) pe piețele internaționale, un record istoric. Prețurile ar putea crește în continuare, până la 2700 de dolari uncia. Așa că, mai stau și nu mai îmi vând verigheta, să pot face zacuscă și să pun la borcane gogoșari.

  • A murit la 88 de ani marele actor Alain Delon, legenda cinematografiei franceze, lăsând un gol imens în inimile fanilor și ale celor care l-au cunoscut. Dacă la noi Stela Popescu și Arșinel făceau reclamă la medicamente, Florin Piersic face reclamă la bere și Fuego ne invită să luăm… cărucioare! Alain Delon nu a apărut niciodată în reclame publicitare. Și-a menținut statutul de mare actor.
  • Andreea Bocelli revine în România. Tenorul italian aduce la Oradea pe 17 noiembrie turneul prin care aniversează 30 de ani de carieră. Nu va putea veni și la Slobozia, întrucât la Pădurea Peri scena nu are… fosă pentru orchestră!
  • Un preot de la o biserică din Spania vinde teren în Rai. 100 de dolari metrul pătrat de viață veșnică. Se acceptă plata cash sau cu card și se poate vinde și în rate. Singura condiție este să aibă acordul lui Dumnezeu. La noi, românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur până pe 6 septembrie 2024 cu maturități de 1 și 3 ani cu dobânzi anuale de 5,80 la sută și respectiv 6,60 la sută. Nu îți trebuie avizul de la Dumezeu,

  • Până în 30 de ani este perfect să mâncăm trei mese pe zi. După 30 de ani, două mese pe zi sunt suficiente, iar după 40 de ani este suficientă o masă. În general, nu avem nevoie de mai mult, afirmă Cătălin Croitoru, nutiționist. După 60 de ani nu-ți mai trebuie masă! Stai în pat și ești servit cu linguruța și după ce mori e suficient să faci un singur parastas.

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved