Trecător prin cotidian

  • Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis schimbarea clasamentului finalei la sol de la Jocurile Olimpice. Astfel, Ana Bărbosu a urcat pe locul trei după ce s-a decis ca nota lui Jordan Chiles să fie schimbată în urma unei contestații depusă după termenul limită. Sabrina Voinea a rămas în afara podiumului, iar Nadia Comăneci a avut o reacție de mare campioană, afirmând că îi dă Sabrinei medalia de bronz obținută de ea la Montreal.

  • Guvernul României a adoptat o ordonanță care permite, în premieră, cluburilor sportive de drept privat să acceseze alocații de la bugetul de stat, exclusiv pentru dezvoltarea activităților sportive destinate copiilor și juniorilor. Iată o schimbare semnificativă în modul în care sportul este finanțat și sprijinit în țară. Dar, pe când și revitalizarea orelor de sport în școlile gimnaziale și liceele din țară?!
  • Peste 450 de localități, inclusiv orașe precum Dorohoi, Târgu Neamț sau Pașcani, au deficit de apă. În multe cazuri, fântânile și lacurile au secat complet. Și debitul Dunării este la aproape jumătate de media multianuală a lunii august, adică 2900 mc pe secundă, față de 4300 mc.
  • Americanii au autorizat un simplu test de sânge care poate detecta cancerul colorectal. Testele de sânge sunt considerate mai puțin invazive decât colonoscopiile și s-ar putea extinde opțiunile de screening pentru acest tip de cancer.

  • Dacă în anii 60-70 în România se nășteau așa numiții „decreței”, ca urmare a interzicerii avorturilor iată că și la americani or să apară „decrețeii”… lor. Iowa este al 18 – lea stat american care interzice total avortul. Excepții sunt cazurile de viol, incest, pericol pentru viața mamei și anomaliile grave ale dezvoltării fătului.

  • O tradiție veche de peste 200 de ani a fost cât pe ce să fie interzisă în Marea Britanie. Este vorba de concursul de alergat după roata de cașcaval, întrucât au loc prea multe accidentări. Roțile de cașcaval care se rostogolesc la vale pe distanța de 180 de metri ajung până la viteza de 120 km pe oră. Și noi am putea organiza asemenea concurs, dar prin rostogolirea de… mici și cârnați!
  • Etnografii din Arad care căutau mormântul lui Lică Sămădău, ăla din romanul „Moara cu noroc”, au găsit locul în care a fost înmormântat Antonie Ciul, personajul real după care s-a inspirat Slavici în romanul său. Localnicii spun că nu e singurul loc pe care l-au identificat din scrierile lui Slavici.
  • Japonezii au inventat lingura inteligentă pentru toate gusturile. Noua invenție imită gustul sării, ca să mănânci sănătos și la fel de gustos.

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved