* Printr-un comunicat de presă emis la începutul acestei săptămâni și postat pe pagina de faceebook, Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița, aduce clarificări privind demersurile pe care administrația județeană le face pentru aduce apa potabilă din Slobozia la parametrii ceruți de lege. Publicăm integral acest comunicat.
Am propus Consiliului Local Slobozia continuarea investitiilor pentru imbunatatirea parametrilor apei care provine din Frontului de Captare situat de-a lungul Drumului National 21 intre Slobozia si Drajna Noua
Am aflat din partea reprezentantilor executivului Primariei Slobozia ca finalizarea investititiei in instalatia de osmoza inversa a apei este inca blocata datorita actiunilor in instanta. Nu putem insa opri efortul pe alte directii de actiune pentru a aduce apa in parametri cat mai apropiati de normele de potabilitate. Prefer sa inaintam cu pasi mici decat sa asteptam un rezultat imprevizibil al confruntarii in sala de judecata.
Prin proiectul initiat in 2010 se prevedea faptul ca Frontul de Captare al apei pentru Slobozia ar fi trebuit sa aiba 25 de foraje si conducta de aductiune aferenta. In mod real au fost executate doar 20 de foraje in conditiile in care conducta de aductiune a fost instalata pentru intreaga investitie.
In ultimul an Consilul Judetean Ialomita, in calitate de actionar majoritar al Urban SA, a solicitat operatorului sa pregateasca si sa implementeze un Program de Potabilizare a Apei in Municipiul Slobozia. Primele rezultate incep sa apara.
Una dintre actiunile care au dat randament bun a fost utilizarea cu preponderenta a apei care provine din forajele ale caror analize sunt mai apropiate de parametrii de potabilitate indicati in Legea 458/2002 actualizata.
Am solicitat recent operatorului Urban SA un raport asupra exploatarii celor 20 de foraje (00 pana la 19) ale Frontului de Captare in perioada 2010 – 2021 iar concluziile sunt urmatoarele: parametrii calitativi ai apei extrase din subteran sunt relativ constanti in toata aceasta perioada; s-a observat ca ultimele doua foraje – respectiv 018 si 019, au parametrii apei extrase din subteran in limite sau aproape de limitele de potabilitate.
Propunerea pe care am adresat-o Consiliului Local Slobozia a fost sa punem in valoare investitia nefinalizata si neutilizata a Frontului de Captare, sa continuam etapizat forajele pentru ultimele 5 puturi initial proiectate pentru care exista deja conducta ingropata. Rezultatele de exploatare ne ofera indicii ca in acea zona, unde propunem continuarea forajelor, apa ar avea o calitate mai buna.
Este sigur ca va trebui sa facem prospectiunile necesare pentru a ne asigura ca noile puturi furnizeaza apa cu parametri imbunatatiti si in orice caz va trebui sa inaintam prudent pentru a ne asigura ca nu risipim bani publici pe aceasta actiune.
Cu totii suntem de acord ca potabilizarea apei la Slobozia este un subiect fierbinte care a atras pe buna dreptate critici la adresa autoritatilor locale si a operatorului serviciilor de furnizare a apei. Sunt de acord ca, cei care au esuat sa raspunda increderii pe care oamenii au pus-o in ei, ar trebui sa raspunda cel putin din punct de vedere moral.
Stiu de asemenea ca sunt multe pareri pro si contra, propuneri de multe feluri. Dar toate aceste dezbateri trebuie sa se concretizeze in actiuni. Nu putem astepta indefinit pana cand ceva se intampla independent de actiunile noastre.
Mai mult ca sigur vor fi si opinii sceptice, care vor contesta orice demers. Cu toate acestea, trebuie sa recastigam increderea ca putem avea apa buna de baut la Slobozia. Poate nu va fi cea mai buna din punct de vedere al gustului, nu se va compara cu apa din zona Borsec sau Dorna. Dar in mod sigur trebuie sa fie curata si sigura pentru sanatatea locuitorilor.