TRACTORUL HOFHERR SCHRANTZ CLAYTON SHUTTLEWORTH

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

 

TRACTORUL HOFHERR SCHRANTZ CLAYTON SHUTTLEWORTH

Tractorul este un autovehicul cu mare putere de tracțiune folosit în agricultură, pentru a remorca și a acționa diverse unelte şi mașini agricole, în scopul realizării de lucrări agricole complexe.

Anul 1876 va rămâne ca o piatră de hotar în istoria tehnicii, dar şi a motoculturii, fiind anul în care germanul NICOLAUS OTTO construieşte motorul cu ardere internă. Inventarea acestui tip de motor a permis inginerilor mecanici, pionieri şi de multe ori autodidacţi, să imagineze şi să construiască maşini agricole autopropulsate, care încep să corespundă din ce în ce mai mult necesităţilor (consum de apă şi combustibil micşorat, gabarite şi greutăţi mai mici, manevrabilitate şi putere sporite).

Putem spune că, după primul război mondial, problema înzestrării agriculturii româneşti cu inventar modern a stat în atenţia cercurilor conducătoare din ţara noastră. Ele au instituit un ansamblu de măsuri generale care să permită agricultorilor să cumpere maşini şi unelte agricole. Conţinutul măsurilor şi modul lor de aplicare nu au dat însă rezultate satisfăcătoare, aceasta şi din cauza faptului că a fost oprit, datorită celui de-al doilea război mondial, cursul ascendent pe care se înscrisese agricultura românească până în anul 1938. Pe de altă parte, lipsa creditului accesibil, slaba rentabilitate a agriculturii, decalajul dintre preţurile produselor industriale şi cele ale produselor agricole au fost tot atâtea piedici în calea înzestrării tehnice a micilor exploatări. S-a întâmplat şi atunci, cum de altfel şi în zilele noastre se întâmplă, ca din cauza prea multor păreri pro şi contra introducerii maşinilor moderne în agricultură, să se uite, de fapt, că introducerea maşinismului în toate domeniile activităţii economice a fost şi este unul din motoarele dezvoltării marilor puteri ale lumii.

Rod al unei activităţi de peste 35 de ani de cercetare şi achiziţionare a utilajelor tehnice agricole tractate şi a peste 25 de ani în ceea ce priveşte utilajele tehnice producătoare de forţă, patrimoniul tehnic agricol al Muzeului Național al Agriculturii este structurat după cum urmează: utilaje autopropulsate producătoare de forţă (UAPF), utilaje statice producătoare de forţă (USPF), batoze, utilaje tractate, maşini şi instalaţii textile şi de pielărie. Deoarece patrimoniul tehnic este complex, în acest articol este prezentat tractorul H.S.C.S., inițialele fiind versiunea abreviată și ușor de pronunțat a lui Hofherr Schrantz Clayton Shuttleworth. Această firmă tradițională de mașini agricole din Austria și Ungaria, care a construit și locomobile, și-a lansat primul tractor în 1923. Acesta a fost alimentat cu benzină. Doar un an mai târziu, a produs un model alimentat cu motorină, în timp ce în anii 1930 motorul semi-diesel lucra deja pe câteva modele, care erau concepute pentru culturi de diferite dimensiuni.

Tractorul HSCS a fost vândut în întreaga Europă, de asemenea în Germania, unde a concurat direct cu Lanz; dar Lanz nu a putut satisface o parte din cerere, iar HSCS a profitat de aceasta. Tractorul prezentat alăturat a fost produs în perioada 1935-1940, în Ungaria, are o putere de 30 CP, fiind echipat cu un motor semi-diesel cu un cilindru orizontal și pornire prin încălzirea chiulasei cu lampa de benzină. A fost achiziționat din localitatea Lunga, județul Covasna, în anul 1990, și a participat, de-a lungul timpului, alături de celelalte exemplare ale colecției de tractoare, la numeroase expoziții și târguri de agricultură (Expoagroutil – Constanța, Indagra -București, AgroIal Partener și Farm Conect – Slobozia, Zilele orașelor Buzău, Constanța, Slobozia) etc. În perioada 13 iunie – 10 noiembrie 2024, va fi prezent la Muzeul Național de Artă Contemporană București (cu sediul în Palatul Parlamentului), în cadrul expoziției organizate de M.N.A.C., denumită RĂSUCIREA. Triumful provinciei, amurgul imperiilor”.

Vă așteptăm cu drag !

Muzeograf Adrian Stroe

Foto: Ștefan Olteanu


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved