Toaletare sau defrișare în parcul din apropierea taberei din Amara?

În luna februarie a acestui an consiliul local Amara a luat în dezbatere și aprobat un proiect de hotărâre prin care s-a prevăzut tăierea unui număr de 227 de arbori specia plop din parcurile orașului, respectiv în zona Taberei Elevilor, copaci îmbătrâniți și care prezentau pericol de vătămare corporală pentru cei care tranzitau zona.

Practic, o acțiune de toaletare. În acest sens, s-a solicitat sprijinul Ocolului Silvic Slobozia pentru marcarea arborilor în cauză. În primă fază au fost marcați 227 de plopi, ulterior, într-o altă tarla, încă 115. Pentru executarea lucrărilor de toaletare, inclusiv pentru depozitarea materialului lemnos și evacuarea acestuia în zonă s-a organizat o licitație care a pornit de la prețul de 68 lei/mc. La licitație s-au prezentat două firme, una din județul Mureș și alta din Brăila. Cum prețul brăilenilor privind prestările de servicii și al celui de achiziție a materialulu lemnos rezultat era neserios (210 lei respectiv 15 lei pe metrul cub), a fost acceptată oferta mureșenilor (149 lei respectiv 68 lei pe metrul cub), una, nu-i așa, mai… omenească!

Toate bune și frumoase pâla această fază. Numai că, imediat după începerea acțiunii de curățare a zonei s-a iscat un scandal monstru după ce o parte a consilierilor locali au sesizat faptul că executantul lucrărilor nu a respectat contractul de prestări servicii în sensul că pe lângă arborii specia plop marcați de Ocolul Silvic au fost tăiați și arbori din alte specii, susținând ei că de la o acțiune de toaletare s-a ajuns la una de defrișare. Cert este că în urma sesizărilor în acest moment organele abilitate fac cercetări ca să deslușească toată tevatura. Așteptăm și noi cu maxim interes concluziile controlului efectuat de poliție la fata locului.

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved