Tinerii de la #votinialomița la sfat cu politicienii ialomițeni

Joi, 16 iunie 2022, proiectul #votinialomita și-a desfășurat etapa „Cunoașterea instituțiilor locale, a decidenților politici și dezvoltarea de mecanisme de dialog între tineri și instituții”. Proiectul #votinialomita este finanțat de programul Erasmus+ și derulat cu succes de ceva vreme de Asociația Egal Aces și Asociația Expertin. La această întâlnire, desfășurată la Centrul Cultural „Ionel Perlea” din Sobozia, au participat 30 de tineri liceeni din Slobozia și Țăndărei, care i-au avut ca invitați pe președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, deputatul Ștefan Mușoiu, primarul orașului Țăndărei, Cristi Roman, viceprimarul municipiului Slobozia, Gabi Mușat și Silvian Ciupercă, fost președinte al Consiliului Județean Ialomița. Moderatorul întîlnirii a fost Alin Iulian Potinche.

În cadrul acestei întâlniri nonformale tinerii au intrat în dialog cu invitații lor, fiind interesați de situația burselor școlare, a spațiilor verzi din orașele lor, transportul intrajudețean, evenimentele culturale care urmează să fie organizate sau de oportunitățile de a fi consultați atunci când deciziile oamenilor politici îi influențează în mod direct. Alte aspirații ale tinerilor au vizat curricula școlară adaptată la cerințele pieței muncii, o ofertă de angajare decentă, corectă, conform pregătirii lor profesionale, spații pentru participare în care ei să se exprime natural, în acord cu propria personalitate și a aspirațiilor lor, transport gratuit, în special când folosesc naveta pentru actul educațional, orașe moderne, adaptate la dorințele de bunăstare ale cetățenilor și multe altele.

Invitații au răspuns fără rezerve tuturor întrebărilor tinerilor.

Marian Pavel: Spuneam de la începutul mandatului de președinte al Consiliului Județean că tinerii sunt o prioritate pentru noi toți, reprezentanții instituțiilor publice locale, județene și centrale. Astăzi, mi-am amintit de preocupările mele din perioada în care eram de vârsta voastră. Actul administrativ este amplu și de multe ori mult prea puțin înțeles de cei care nu sunt informați. Iată de ce cred că participarea activă a tinerilor în comunitate încurajează și permite acestora să își facă cunoscute opiniile cu privire la aspectele care îi afectează. Fiecare dintre noi trebuie să ne implicăm. Primul lucru pe care trebuie să-l facă tinerii este să conștientizeze că în momentul în care au împlinit 18 ani au o responsabilitate, aceea de a da un vot. Nu contează cui, nu contează cine i-a convins, important este să se ducă la vot. Este trend să spui oameni politici inculți, oameni politici hoți. Eu fac politică de 24 de ani. Am intrat în politică la 23 de ani. La 25 de ani eram primar. Am considerat că primarul de la acea vreme nu mă reprezintă și că eu pot să fac mai mult decât el. Am cunoscut foarte mulți oameni politici. Optzeci la sută dintre ei sunt extraordinari, oameni cu potențial și o forță de muncă extraordinar de mare. Oameni care se încarcă din oameni. Cei care facem politică ne încărcăm din rezultatele pe care le avem, dar ne încărcăm și cu problemele celor din jurul nostru. De aceea vă spun că numai implicându-vă într-o zonă de genul acesta puteți să vedeți adevărata valoare a oamenilor din lumea politică și a administrației, la toate nivelurile lor. De aceea vă felicit că ați ales să implicați în astfel de proiecte si urez să îndrăznniți a fi… autentici!

Stefan Mușoiu: În primul rând mă bucur că sunt prezent aici, în mijlocul vostru. În al doilea rând, vreau să vă spun că atunci când nu-ți place un politician și nu poți să scapi de el este foarte simplu: te duci la vot și scapi de el. Este cea mai simplă și puternică formă de a-ți exercita această putere de a hotărî singur ceea ce crezi tu că este mai bine și ce poate să facă mai bine respectiva persoană pe care o votezi. Sunt două întrebări. Una din partea voastră: de ce să votez unul care nu merită? Cealaltă din partea noastră: de ce nu vin tinerii la vot? Aceste întâlniri, cum este aceasta de azi, au rolul de a face ca noi să ne cunoaștem mai bine, să eliminăm aceste diferențe dintre generații și să putem în politicile pe care le promovăm să includem voința voastră, a tinerilor, mai mult. Noi nu putem să reprezentăm foarte bine interesele voastre dacă nu cunoaștem voarte bine nevoile voastre.

La rândul lor, în intervențiile lor primarul Cristian Roman și viceprimarul Gabriel Mușat au vorbit despre necesitatea unei implicări mai mari a tinerilor în viața comunităților din orașele pe care le reprezintă, Țăndărei și Slobozia, invitându-i să o facă la modul cel mai practic cu putință, acela de a ține o legătură cât mai strânsă cu administrațiile locale, să vină cu idei și soluții novatoare în rezolvarea unor probleme cu care se confruntă în procesul educațional, social sau cultural, iar aceasta poate fi făcută la modul cel mai simplu cu putință: participarea la ședințele consililiilor locale, acolo unde accesul este liber, pentru că acestea sunt publice.

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved