Tineret, mândria țării

De șapte ani se tot discută și dezbate proiectul intitulat pompos „România Educată”, inițiat de președintele Iohannis. În ce privește noile legi ale educației, nici până în prezent în coaliția PSD și PNL nu s-a ajuns la un consens. Din zi în zi se aduc noi propuneri, noi amendamente, se modifică structura anului școlar, curiculla, modul de organizare a examenelor, încât elevii și părinții sunt dezorientați și nu mai înțeleg nimic. Recent, am auzit un grup de părinți discutând despre planurile copiilor lor, după terminarea studiilor.

– Ce are de gând să facă fi-tu?

– Păi, a terminat științele economice și se va angaja șofer pe taxi. Considerăm că are mare noroc să lucreze ca șofer de taxi imediat după absolvirea facultății. De ce să plece în Spania sau Italia!

– Probabil ai avut o pilă!

– Da, bărbatu’ meu îl cunoaște pe proprietarul de taxiuri.

– Dar fi-ta! Ce vrea să facă?

A terminat filologia și i s-a oferit deja un post de chelneriță. Acum e avantajos, că au voie să ia și ciubuc, dar ea se ambiționează să ajungă vânzătoare. Am avertizat-o să nu-și facă prea mari iluzii, fiindcă la magazinul la care vrea ea să intre nu se angajează decât vânzătoare cu doctoratul.

– Fiul meu a avut mare noroc, intervine o altă mamă. În primul an, la drept, a fost recrutat pentru un post excelent.

– La o firmă de avocați ?

– Nuuuu! La poștă, ca sortator de corespondență.

– Se pare că am avut noroc cu copiii noștri, se bagă în vorbă altă mamă. Avem o vecină care a terminat facultatea de administrație publică și a refuzat toate posturile oferite până acum. Inițial i s-a oferit un post de controlor pe autobuze, dar a refuzat, spunând că pregătirea sa profesională îi dă dreptul să fie cel puțin dispecer.

– Nu mai spune! Copiii ăștia chiar au niște idei trăznite. Habar n-au ce-nseamnă să pornești în viață azi.

– Ba au habar, dragă!, intervine o cucoană. Copii noștri nu au loc din cauza copiilor celor care au funcții. Foarte mulți sunt angajați cu pile, nu mai vorbim de nepoți, cumetre, nași, dar și amante. Nu cunoașteți programul din „Odrasla”? Am cules de aici câteva exemple: Fiul fostei premiere Viorica Dăncilă este consilier la Curtea de Conturi! Fiul lui Teodor Meleșcanu este consul la Strasbourg! Fiul lui Petre Daea este la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale! Fiica lui Nicolae Bădălău este director la Aeroportul Otopeni, iar a lui Florin Iordache la Banca Națională. Și câți nu or mai fi angajați, fată, prin agenții, ministere, companiin de stat, primări și consilii județene! Așa că, doar nu vreți să veniți voi și să le ocupați funcțiile!

Avem tineri excelenți, cu rezultate deosebite, atât pe plan intern cât și internațional, dar mulți dintre ei nici nu au posibilitatea să se afirme din cauza situației precare în care se găsesc familiile lor. Și din aceste motive enumerate mai sus toți olimpicii ne pleacă din țară și pe lângă ei și ceilalți. Rămân sinecurile și cei făcuți cu diplomă peste noapte… în „România Educată”. Învățământul e la pământ iar profesorii au ieșit în stradă pentru a protesta că nu li se aplică un sistem de salarizare onorabil, amenințând cu greva generală pentru o Românie… educată!

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved