TEZAURE IALOMIȚENE

 

* Demers cultural de excepție la Muzeul Județean Ialomița

Muzeul are ca scop transmiterea informației sau a cunoașterii pentru toți prin toate mijloacele de care dispune, mai ales de natura educativă, fiind mai înainte de toate în serviciul umanității” – este definiția dată de Consiliul Internațional al Organizării Muzeelor (ICOM) acestui tip de lăcaș cultural care este muzeul, un vector important pentru păstrarea identității culturale locale, regionale și naționale în mentalul colectiv, dar și pentru prezervarea valorilor ce decurg de aici în rândul generației tinere.

În acest context, a avut loc joi, 21 noiembrie, la Muzeul Județean Ialomița, un eveniment cultural de excepție – vernisajul galeriei expoziționale TEZAURE IALOMIȚENE, manifestare de anvergură care a marcat în același timp redeschiderea oficială a instituției după amplele lucrări de reabilitare energetică a clădirii, proiect realizat prin Programului Operațional Regional 2014-2020.

Galeria expozițională TEZAURE IALOMIȚENE propune publicului o adevărată panoplie artistică și istorică a tot ceea ce are mai valoros Muzeul Județean Ialomița în colecțiile sale: Etnografie, Arheologie, Artă, Istorie Modernă și Contemporană, Pictor și Inginer Nicolae și Zamfira Tuzlaru. Au fost expuse obiecte și artefacte care provin din domenii diferite de exprimare a eposului uman: arheologie, pictură, sculptură, țesături, broderii, obiecte din metale prețioase, ceramică etc., ordonate după criterii științifice și artistice care să vizeze o demonstrație a valorilor într-un spațiu bine definit. Fiecare dintre exponate are alături o poveste fascinantă, pe care muzeografii și curatorii expoziției sunt gata să o împărtășească marelui public. Este, în fapt, povestea acestor locuri, a felului în care civilizațiile de la Dunărea de Jos s-au dezvoltat în acest areal geografic, sub toate aspectele de exprimare a sufletului uman, la nivel individual și colectiv. Toate acestea, în condițiile în care, patrimoniul Muzeului Județean Ialomița încorporează modalități de viață, idei, valori, dintre cele mai diverse.

La acest eveniment festiv au luat parte reprezentanți ai autorităților publice și locale, elevi, cadre didactice, oameni de cultură, precum și colegi de la instituțiile muzeale din țară.

Președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, a declarat: „Dincolo de reabilitarea sediului Muzeului Județean Ialomița – fără îndoială, o realizare de excepție, contează enorm modul în care vă desfășurați activitatea. Vă doresc să aveți multe realizări și să faceți totul cu pasiune, așa cum ați făcut până acum. Felicitări pentru munca depusă și pentru acest rezultat remarcabil, atât dumneavoastră cât și colegilor mei din Consiliul Județean”. Prefectul județului Ialomița, Marin Constantin, a evidențiat rolul pe care instituțiile de cultură îl au în viața comunității: „Admirăm astăzi nu doar tezaure ialomițene materiale, ci și tezaure de suflet. Istoria de mii de ani ne învață ce am fost, ce suntem și ce putem deveni. Este esențial să insuflăm copiilor dragostea pentru moștenirea noastră culturală. Felicit Consiliul Județean și pe toți cei care au contribuit cu sufletul la realizarea acestei investiții.”

Amintim faptul că Muzeul Județean Ialomița deține un bogat și variat patrimoniu cultural, format din peste 30.000 de obiecte. Aducerea acestora în fața comunității, prin astfel de manifestări expoziționale, se încadrează în concepția modernă potrivit căreia muzeele sunt astăzi adevarate laboratoare sau institute de cercetare, organisme vii, care, în diferite ramuri ale culturii, fac legatura dintre patrimoniul aflat în custodie și cel național și internațional. Nu trebuie uitat faptul că în această perioadă un număr de peste 80 de monede datând din secolele V-IV I.Hr., din colecția Muzeului Județean Ialomița, se află într-o expoziție internatională la Muzeul Drents din Țările de Jos („Dacia! Regatul aurului și argintului”).

Managerul Muzeului Județean Ialomița, dr. Florin Vlad, arată că „acest demers cultural de amploare reunit sub egida TEZAURE IALOMIȚENE, cuprinde o gamă largă de expresii artistice, etnografice sau istorice din colecțiile instituției noastre. Vorbim despre cele mai valoroase piese de artă plastică din colecția Pictor și Inginer Nicolae și Zamfira Tuzlaru, despre tezaure monetare, bronzuri, artă preistorică, piese medievale etc. Amintesc, de asemenea, și expoziția dedicată ocupațiilor tradiționale din această parte a țării de-a lungul istoriei (pescuit, păstorit, apicultură sau cultivarea plantelor), precum și cea de etnografie, sugestiv intitulată Zestrea. Toate acestea ca o invitație adresată publicului de toate vârstele de a trece pragul Muzeului Județean Ialomița și a lua parte la o călătorie într-o lume fascinantă a culturii, tradițiilor și istoriei acestor meleaguri.

Galeria expozițională TEZAURE IALOMIȚENE este deschisă vizitării de marți până vineri, între orele 09:00 – 16:00, precum și sâmbătă și duminică, între orele 10:00 – 15:30, cu excepția sărbătorilor legale, la sediul Muzeului Județean Ialomița, din municipiul Slobozia, Bulevardul Matei Basarab, nr. 30.

Gigi Constantin


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved