Telenovela „Viceprimarul de Făcăeni” continuă

 

Telenovela alegerii viceprimarului de Făcăeni a avut premiera pe la sfârșitul lunii noiembrie, cu încercarea disperată a liberalilor asistați de Gigi Manea (pe atunci director de ANIF, în prezent urcat pe scara ierarhică drept al doilea viceprimar al Sloboziei) de a contracara ofensiva reprezentanților PSD și Partidului Ialomițenilor din consiliul local care încercau să impună viceprimar din partea lor. Dacă atunci totul a rămas în coadă de pește, pe final de an 2020 și pe început de an 2021 au urmat alte episoade, care în loc să limpezească apele și să se vadă în sfârșit viceprimarul, mai mult le-a învolburat.

Pentru data de 22 decembrie 2020, la inițiativa consilierilor PSD și PI este convocată o ședință extraordinară, la care participă 13 consilieri în funcție. Singurul punct: alegerea viceprimarului. Primarul Nuți Roșu solicită suplimentarea ordinii de zi a ședinței, puncte care vizau depunerea jurământului de către un consilier local validat de judecătorie precum și alte probleme curente. Supusă la vot, suplimentarea a fost respinsă, șapte consilieri fiind împotrivă. Secretarul general al primăriei declară că în aceste condiții ședința nu poate avea loc, moment în care consilierii liberali și primarul Nuți Roșu părăsesc sala. Consilierii PSD și PI rămân în sală și solicită continuarea ședinței de alegere a viceprimarului. Burlacu Ionuț Dumitru este propunerea consilierilor PI pentru funcția de viceprimar, grupul consilierilor PSD nu are nicio propunere. Supusă la vot, propunerea consilierilor PI este votată cu șapte voturi pentru, majoritate absolută a consilierilor locali aflați în funcție la acea dată. Conform legii, hotărârea consiliului local și procesul verbal de ședință sunt înaintate Prefecturii Ialomița spre validare.

La câteva zile după această ședință extraordinară, primarul Nuți Roșu convoacă o ședință de îndată, în care doi consilieri validați de Judecătorie depun jurământul.

Pentru data de 5 ianuarie 2021, primarul Nuți Roșu convoacă ședința ordinară a Consiliului Local, singurul punct fiind acela al alegerii viceprimarului comunei Făcăeni. Consilierii PSD și PI, deși prezenți în sală, nu participă la dezbateri și la vot. Majoritari de acestă dată în consiliul local, liberalii își impun ca viceprimar candidatul, în persoana consilierului Dinu Cosmin Nicușor. Și această hotărâre este înaintată Prefecturii Ialomița.

Așadar, putem spune că în acest moment comuna Făcăeni are doi viceprimari. Prefectura are delicata sarcină de a stabili care din cele două hotărâri este legală și care nu. După care, sunt posibile alte câteva episoade, consilierii PSD și PI fiind hotărâți să meargă în instanță dacă va fi invalidată hotărârea din 22 decembrie.

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved