Deși prețurile energiei electrice și ale carburanților au crescut spectaculos, Consiliul Județean Ialomița (în calitate de acționar majoritar al operatorului) și conducerea Urban s-au angajat să mențină nivelul actual al prețurilor percepute populației.
Ne aflam într-o situatie complicată. Pe de o parte ne dorim sa creștem calitatea apei furnizate cetățenilor, dar asta ar putea sa conducă și la o nevoie mai mare de bani. Pe de alta parte, nu există increderea ca sumele care se plătesc sunt reflectate în calitatea serviciului de livrare a apei potabile.
Am transmis reprezentanților Urban SA că trebuie să facă eforturi crescute cu aceleași resurse financiare disponibile, cu aceleași tarife practicate, pentru a câștiga încrederea cetățenilor că apa din Slobozia este bună de băut.
La sfârșitul săptămânii trecute am purtat o discuție în cadrul Consiliului Local al Municipiului Slobozia despre necesarul de investiții în sistemele de apa și apa uzată ale orașului. Am solicitat Consiliului Local Slobozia sa fie de acord cu o investiție minima într-o instalație de tratare cu cărbune activ la nivelul Uzinei de Apă. Acest echipament va creste performanță generală a sistemului de furnizare a apei potabile. Estimările preliminare arată că un asemenea sistem ar putea costa între 50.000 și 75.0000 de Euro, de 20 de ori mai puțin decât Stația de Osmoză Inversă ale cărei costuri depășesc 1 Milion Euro și care acum este blocată în instanță.
Am anunțat Consiliul că în acest moment compania de consultanță care realizează Master Planul de Apă și Apă Uzată a Județului Ialomița a făcut o primă propunere care însumează aproximativ 23 milioane Euro pentru viitoare investiții din fonduri europene la Slobozia în vederea modernizarii și extinderii sistemelor de apă potabilă și canalizare. Vom pune în discuția tuturor celor interesați aceste analize.
Alexandru Potor,
administratorul public al Județului Ialomița