Joi 9 iunie – sâmbătă 11 iunie, Târgul Agriculturii Românești – FarmConect România, târg oraganizat de Asociația Producătorilor de Porumb din România, cu sprijinul Primăriei Slobozia. A fost cu adevărat un eveniment impresionant în dimensiuni, poate nu numai pentru județul nostru, ci chiar la nivel național. Evenimentul a atras sute de fermieri ialomițeni dar și din județele învecinate, precum și mii de vizitatori obișnuiți, dornici sa vadă pe viu mai ales utilajele ultraperformante amplasate pe cea mai mare suprafață a platformei special amenajată de primărie în spatele vechiului obor orășenesc, dar care au fost în același timp încântați de standul Muzeului Național al Agriculturii, care a venit să-i întâmpine cu mare parte a exponatelor aflate în expozițiile și depozitele sale.
Da, au fost trei zile pline de învățăminte care, să sperăm, vor lăsa urme în viitorul agriculturii ialomițene, în viitorul agriculturii românești.
Pământ bun, fermieri buni, tehnologii performanțe, semințe și utilaje agricole avem, dar, vorba ministrului Chesnoiu, irigații ne mai trebuie
* Dincolo de participarea numeroasă a expozanților (peste 70 de firme din toate domeniile specifice agriculturii), dincolo de numărul mare de politicieni pe… metrul pătrat, dincolo de numărul mare de vizitatori (în majoritatea lor fermieri din Ialomița dar și din județele limitrofe), eu am tras o singură concluzie, aceea din subtitlul care urmează.
Haideți să vedem câteva declarații din prima zi a târgului.
Nicolae Sitaru, președintele APPR: APPR a ajuns anul acesta la zece ani de activitate, pe care îi sărbătorim prin acest Târg organizat la Slobozia. Vă mulțumesc că sunteți aici. Sperăm ca Târgul să ajute la dezvoltarea agriculturii în zonă și în întreaga Românie!
Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii: Mă bucur de fiecare dată să stau de vorbă cu cei care lucrează pământul și să văd interesul din ce în ce mai mare al celor care activează în agricultura românească pentru creșterea randamentului culturilor și integrarea materiilor prime în industriile procesatoare. Avem un sol roditor, avem fermieri pricepuți, cu putere de muncă fantastică, din ce în ce mai implicați în introducerea tehnologiilor în activitatea lor. Am încredere că suntem pe drumul cel bun și avem capacitatea să menținem producția la un nivel care să ne țină în siguranță în fața oricărei provocări.
Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița: În această perioadă se discută despre modificarea Planului Național de Redresare si Reziliență cu posibilitatea includerii unor sume importante dedicate proiectelor de alimentare cu apă pentru agricultură. Sper ca eforturile Ministerului Agriculturii să fie încununate de succes. Singura soluție pentru agricultorii care lucrează suprafețe mai mici de teren, pentru tinerii aflați la început de drum este să aibă deschisă calea către o agricultură intensivă, cu valoare adugata mare. Astăzi comunitatea GAL-urilor din România primește o alocare de aproximativ 123 milioane de Euro care vor fi distribuiți către proiectele din cadrul Strategiilor de Dezvoltare Locală. Este un moment important si ministrul agriculturii, iar domnul Adrian Chesnoiu și-a exprimat azi, la Slobozia, la Târgul Agriculturii Românești, suportul pentru proiectul LEADER din Romania, promițând că va direcționa resurse financiare suplimentare către infrastructura de irigații.
În prima zi a târgului a Târgului Agriculturii Românești – FarmConect România au fost suținute de către specialiști mai multe conferințe având ca teme: Pactul verde în noul context al pieței europene; Tehnologii conservative și bursa carbonului; Transformarea digitală a fermei.
Vizită la centrul de testare a semințelor de porumb de la SILCOMAR 2000 Iazu
Vineri, 10 iunie, a doua zi a Târgului Agriculturii Românești – FarmConect România. În Pavilionul de Conferințe, specialiștii și fermierii au dezbătut pe marginea următoarelor teme: Piețe și tehnologii agricole; Tehnologii conservative și bursa carbonului; Gestionarea riscului în agricultură și irigațiile; Învățământul dual agricol.
În paralel, la firma SILCOMAR 2000 Iazu, firmă administrată de Silviu Mihai, președintele ACCPT Ialomița, a avut loc o descindere a reprezentanților firmelor producătoare de semințe participante la Târgul Agriculturii – FarmConect România, care au dorit să viziteze centrul de testare a semințelor de porumb al APPR-ului. Amfitrioni le-au fost Cristina Radu, inginer cercetare aplicată și inovare al APPR Ialomița, precum și Ion Voinea, consultant senior pe cercetare, care colaborează de vreo patru ani cu APPR.
Acest centru se întinde pe o suprafață de 20 de hectare, beneficiare ale acestor testări fiind peste 15 firme producătoare de semințe prezente cu zeci de hibrizi fiecare, beneficiari fiind și fermierii, cei care în final vor alege hibrizii în cunoștință de cauză. Despre rostul acestui centru, a venit cu detalii domnul Ion Voinea.
Ion Voinea, consultant senior: Bineînțeles, fiecare companie producătoare de semințe își face testările sale. Numai că, fermierul are nevoie de un set în care să pună față în față toți acești hibrizi și să aleagă hibridul care se pretează cel mai bine la cerințele sale. Și atunci, noi ne-am gândit la acest organ, la acest instrument neutru, ca să putem pune pe masa fermierilor rezultatele testelor pentru tot ceea ce este mai valoros între hibrizii din țară în condiții similare. Noi nu facem ceva care să dea o nouă față hibridului respectiv, noi doar verificăm și punem rezultatele testelor față în față total neutru față de ce pot acești hibrizi. Punem la dispoziție fermierilor produsele obținute, în condițiile date, media lor pe mai mult timp (de aceea și cerem companiilor să ne ofere în ani succesivi hibrizii respectivi), facem medii între locații, medii pe ani și livrăm cam tot ceea ce caută fermierul.
Imediat după această primă vizită, la Silcomar Iazu 2000 a avut loc o altă vizită, de această dată o delegație străină. Despre motivul prezenței lor aici ne-a vorbit Mihai Silviu, administratorul societății și directorul ACCPT Ialomița.
Mihai Silviu: Da, este un grup din Franța, format din traileri de cereale și fermieri, de la vreo sută de kilometri de Paris, din zona Orleans. Au venit să viziteze portul Constanța și două ferme, una din Constanța și aceasta de la Iazu. Și la ei, ca și la noi, este secetă în momentul acesta. Față de fermierii români ei au suprafețe mult mai mici iar solele sunt deasemenea mult mai mici, de zece hectare, de douăzeci de hectare. Aici la noi au dorit să vadă culturile de porumb, atât cele din centrul de testare cât și solele destinate producției, cum arată culturile în acest moment, tehnologiile pe care le folosim, ce producții avem la culturile irigate și cât la cele neirigate. Au fost încântați de ceea ce au văzut.
Studenții din învățământul agricol, prezență activă la Târgul Agriculturii de la Slobozia
Vineri, 11 iunie, ultima zi a târgului. În Pavilionul de Conferințe, specialiștii și fermierii au continuat dezbaterile pe două teme importante ale agriculturii: Piețe și tehnologii agricole și Învățământul dual agricol. La prima au participat și studenții Facultății de Management și Dezvoltare Rurală, Filiala Călărași.
Alina Crețu, director executiv APPR: Însoțiți de profesorul Iova Andrei, studenții au putut asista la conferința „Piețe și tehnologii agricole” susținută de Claudio Vaccari – UnitedPartes/ Magazinul Bunului Fermier, Antonio Primera -Agrocity, Florin Mișcodan -Vantage, moderator fiind Andrei Ostroveanu. Este o onoare pentru noi să vedem că unitățile de învățământ superior au deschiderea și dorința de a familiariza studenții de astăzi – viitorii antreprenori din industria agroalimentară de mâine, cu evenimentele de factura aceasta. Le mulțumim profesorilor și studenților pentru prezență la târg în prima ediție a noastră! Suntem convinși că din aceste întâlniri pot lua naștere colaborări fructuase.
Nicolae TACHE