Tânăr din Fetești, depistat la volan sub influența substanțelor psihoactive

La data de 30 septembrie, în jurul orei 22:30, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Fetești, în timp ce acţionau pentru prevenirea riscului rutier au depistat în flagrant un șofer din municipiul Fetești în timp ce conducea un autoturism aflându-se sub influența substanțelor psihoactive. Bărbatul, în vârstă de 20 de ani a fost testat de polițiști cu aparatul DrugTest, care a indicat o valoare pozitivă pentru substanța BZO (Benzodiazepină). Conducătorul auto a fost condus la Spitalul Municipal Fetesti, unde, cu acordul său, i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii prezenței în organism a substanțelor psihoactive. În cauză a fost întocmit dosar penal sun aspectul săvârșirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.

NOTA.

De reținut faptul că în conformitate cu decizia Curții Constituționale la testarea cu DrugTest nu este relevantă concentrația și nu există un nivel al concentrației minime de astfel de substanțe în organism. Rezultatul testării cu aparatul DrugTest poate fi pozitiv după mai mult timp de la consumul propriu-zis, fiind cunoscut faptul că mare parte dintre substanțele psihoactive au o remanență în organism de la câteva zile până la câteva luni de la ultima expunere, în funcție de intensitatea și frecvența utilizării. Testarea cu Drug Test se face din salivă, acesta putând detecta 6 tipuri de droguri. Dacă la testarea cu acest aparat, rezultatul a fost pozitiv, persoana este condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanța psihoactivă. De asemenea, conform Art. 336 din Codul Penal, cei care încalcă legislația în vigoare riscă închisoarea de la 1-5 ani sau amendă.

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved