Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:
Suporturi pentru paharele de ceai
Muzeul Național al Agriculturii deţine în patrimoniul său câteva suporturi pentru paharele de ceai, provenite, prin donație, de la doamna Ilena Stoianovici, fiica Leliei Urdărianu (fosta proprietară a Fermei Agricole Perieți, aflată astăzi în patrimoniul M.N.A.). Sunt confecționate din alpaca și sunt frumos ornamentate.
Aceste suporturi, numite podstakannik, cuvânt care, literar, se traduce ca „lucru de pus sub sticlă”, mențin ceaiul stabil, protejând, în același timp, mâinile de suprafața fierbinte a sticlei cănii. Au apărut pentru prima dată în Rusia, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Eticheta secolelor XVIII-XIX în Rusia permitea doar doamnelor să bea ceai din căni de porțelan, domnii erau obligați să folosească un pahar. Rușilor le plăcea ceaiul lor extrem de fierbinte, iar ora de ceai pentru nobili însemna întotdeauna să-și ardă mâinile pe paharul subțire.
În timp, podstakannik a suferit transformări. Se crede că Serghei Witte (1849-1915), un tânăr care și-a început cariera ca director al Departamentului Căilor Ferate din cadrul Ministerului de Finanțe (1889-1891) și în Ministerul Transporturilor (1892) și, mai târziu, prim-ministru al Imperiului Rus (1905-1906), a introdus podstakannikul în vesela obligatorie a trenurilor, dar le-a dotat cu o bază mai largă, pentru a le face mai stabile. Lucrătorii feroviari, dar și pasagerii, au apreciat imediat avantajul folosirii acestor suporturi, mai ales că în afară de motivele de etichetă, care încă nu le permiteau domnilor să bea din porțelan, se adăuga și prețul crescut al paharelor de porțelan și ar fi costat o avere să echipeze toate trenurile cu ele. Așa că podstakannikul a devenit un însoțitor indispensabil în orice călătorie cu trenul rusesc.
În secolul al XIX-lea, podstakannikurile au fost produse în mai multe țări, fiind fabricate din alamă și tablă. Podstakannikurile din argint erau un semn al unei familii bogate. În aceeași perioadă, mulți designeri și-au încercat priceperea în decorarea lor, chiar și renumitul bijutier Carl Fabergé (1846-1920), recunoscut pentru celebrele Ouă Fabergé.
(Sursa: https://www.rbth.com/history/333988-podstakannik-uniquely-russian-glass-holder; https://www.atlasobscura.com/foods/podstakannik-metal-tea-glass-holder-russia)
Muzeograf Magdalena Petre-Filip
Foto: Teofil Androne