Sunătoarea – regina plantelor medicinale

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Sunătoarea – regina plantelor medicinale

Încă din Grecia antică, sunătoarei i-au fost atribuite puteri magice, fiind folosită pentru îndepărtarea răului și a bolilor. Teofrast o recomanda pentru răni. Dioscoride o considera bună pentru sciatică și sistemul nervos. Planta este menționată în tratatele de sănătate semnate de Paracelsus și Galenus. De atunci, până astăzi, a fost folosită ca remediu naturist, apreciat și valoros.

Sunătoarea (Hypericum perforatum) este o plantă iubitoare de soare, perenă, care preferă solul uscat, dar rezistă și într-un pământ ușor inundat, parțial umbros. Are tulpina dreaptă, subțire, fragedă, moale, apoasă, netedă, de culoare verde. Tulpina este ramificată în partea superioară și are înălțime variabilă, între 40-100 cm. Frunzele sunt ovale, opuse, cu puncte negre pe interior. Florile galbene, poziționate în vârful ramurilor, au câte cinci petale dispuse în umbrele. Înfloresc vara, între iunie (în jurul datei de 24 iunie) și septembrie. Planta crește spontan pe dealuri și câmpii. Se mai numește și buruiana de foc, pe care mulți încearcă să o stârpească, nu să o cultive.

Părțile care se utilizează în terapie sunt florile și partea superioară nelignificată a lăstarilor. Se recoltează tăind vârfurile ramurilor înflorite înainte de formarea fructelor, cam 20-30 cm de jos în sus. Se usucă în mănunchiuri atârnate la umbră, în aer liber. Planta uscată are aromă plăcută și gust amărui astringent. Din punct de vedere chimic, sunătoarea este bogată în ulei eteric, glicozide flavonice, hipericină (acel suc roșu din floare), hiperforină, tanin, saponină, rășină, carotenoizi. Are acizi organici (cafeic, ascorbic, nicotinic etc.), săruri minerale și vitamine – A, C, K, P, PP.

Sunătoarea este bună pentru combaterea bolilor de ficat, a colecistelor, a dischineziei biliare, ameliorarea depresiilor, a migrenelor, a durerilor de cap, a nevrozelor. Este eficientă în somnambulism, insomnie, tulburări de vorbire, afecțiuni pulmonare, renale și genitale, inflamații ale gâtului sau ale ganglionilor. De asemenea, se recomandă în insuficiență cardiacă și circulatorie, artrită, arterită obliterantă, hipertensiune, dureri articulare, reumatism, dureri sciatice. Sunătoarea vindecă rănile deschise, acneea, arsurile, eczemele, herpesul și este eficientă în inflamațiile gingivale și dentare.

Muzeograf, Mirela Berbecel

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved