SUDIȚI 200

Primăvară năbădăioasă! ”Plouă în mai facem mălai” era vorba cu care bunicii noștri reușeau să ne ostoiască necazul generat de statul fortuit în case, când ploile torențiale spălau cerul primenind natura a primăvară.

Sâmbătă, 27 mai 2023, norii se joacă pe cer, iar sătenii din Sudiți s-a adunat cu mic cu mare în parcul din preajma Primăriei, gătită de sărbătoare, pentru aniversarea a 200 de ani de viețuire, de muncă și statornicie în Câmpia Soarelui.

Prezent la aniversarea a 150 de ani de dăinuire a comunității, nu puteam să ratez extraordinara ocazie de a reîntâlnii consăteni, colegi de clasă și cadre didactice – cărora le datorez devenirea mea!

La braț cu buna mea colegă de clasă, vecina și veșnica mea competitoare din școala primară, dr. Valentina (Iacob) Mihai, m-am prezentat la marea sărbătoare, amintindu-ne cu nostalgie de anii copilăriei, de manifestările din urmă cu 50 ani când am fost participanți activi în cadrul spectacolului prezentat în prezența ministrului de atunci al învățământului, d-na Suzana Gâdea, care a folosit ocazia de a înmâna Directorului Școlii, Domnul Învățător Costică Bucur – PAPIRUSUL ANIVERSAR: 150 de ani, de la întemeierea Comunei Sudiți și 150 de ani de la înființarea Școlii de băieți din Sudiți.

Iată-ne ajunși în parcul amenajat pentru sărbătoare! Suntem primiți cu pâine și sare de câțiva dintre tinerii frumoși ai comunei, îmbrăcați în costume populare. S-au strâns laolaltă cetățeni de onoare ai comunei, primarii, viceprimarii și consilieri ai administrațiilor publice locale de după 1989, fii ai satului, localnici sau stabiliți în alte locuri, cadre didactice în activitate și cele aflate la pensie, precum și preoții celor două parohii ale comunei Sudiți și Gura Văii, împreună cu preoți din comuna învecinată, Săveni.

În cuvântul de deschidere a manifestărilor, Vasile Șincan, primarul comunei, a prezentat un scurt istoric al existenței de 200 de ani a localității. Totodată, a precizat faptul că la marea sărbătoare am fost însoțiți de Prefectul județului, domnul Constantin Marin, de președintele Consiliului Județean, domnul Marian Pavel, de deputații Raluca Giorgiana Dumitrescu și Ștefan Mușoiu, de doamnele Elena Pacală (directorul Direcției pentru Cultură Ialomița) și Elena Balog (directorul Bibliotecii județene Ștefan Bănulescu din Slobozia).

După un scurt cuvânt, referitor la aniversarea celor 200 de ani de dăinuire, de muncă și statornicie, urând sănătate, prosperitate și tradiționalul ”La mulți ani” adresat de către conducerea județului și parlamentarii prezenți, activitățile și-au urmat cursul conform programului stabilit. Primarul comunei, domnul Vasile Șincan, a conferit diplome familiilor care au împlinit 50 sau 60 de ani de la căsătorie, precum și domnului Nicu Hogea, care a împlinit venerabila vârstă de 94 de ani. Totodată, au fost premiate echipele de fotbal seniori și juniori, dar și echipa de oină a comunei.

Manifestarea a fost onorată de lansarea cărții ”FÂNTÂNI” a poetului cu adânci rădăcini înfipte în nisipul auriu al satului, domnul Vasile Dumitru Chiprișteanu, care nu ostenește să cuprindă în paginile cărților de poezie și proză dragostea și dorul față de satul natal în care a crescut și a căpătat primele definiri de Om. Cartea a fost prezentată de autor, care a oferit mai multe exemplare cu autograf consătenilor noștri, cu promisiunea de a continua să scrie noi și noi pagini despre aceste unice locuri, denumite ”malul cu dropii” de către doamna dr. Elena Hogea, sub îndemnul lui Apostol D Culea publicat în ”Fiii satului” în care spune: ”Dacă ai un sat natal, ajută-l! Dacă n-ai, caută și adoptă unul”.

Pe nesimțite timpul, întotdeauna insuficient mai ales în cazul revederilor după perioade lungi de absență se scurge, iar scena este inundată pe rând de exuberanța și gingășia micilor artiști locali – elevi ai școlii gimnaziale, după care au intrat în scenă artiștii Ansamblul Folcloric „Doina Bărăganului“, dirijor Mihai Albeșteanu, coregraf Nicușor Iancu, dar și directorul Daniel Trifu, care a susținut un recital de cântece și dansuri populare revigorând atmosfera și accentuând spiritul de sărbătoare.

Până târziu în noapte sătenii au petrecut strecurându-se uneori printre stropii de ploaie aducători de belșug care însă n-au reușit să umbrească marea sărbătoare a Bicentenarului Comunei Sudiți. Discret, m-am retras lăsându-mi consătenii să petreacă!

Închei această relatare în speranța că de undeva de sus doamna Elena Hogea îmi acordă permisiunea de a folosi câteva din ”Concluziile sentimentale” publicate în CRONOGRAFUL BICENTENARULUI SUDIȚI 200 (1983-2023): ”Mult stimați consăteni, dragi fii iubitori ai satului, risipiți prin lume. La Marea Sărbătoare, să ne rugăm împreună să trăiască, să crească, să înflorească pe ulițele satului Sudiți scumpa noastră Casă părintească, frumoasă, curată și caldă, din Binecuvântata Grădină a Județului Ialomița, din ”Grădina Maicii Domnului”, România, spre lauda și triumful Vieții! La mulți ani Sudiți, satul nostru drag, leagăn iubitor!”

A consemnat spre neuitare,

fiul al satului Vasile IORDACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved